28/12/2022 28/12/2022 Η Ιερά Μητρόπολη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, ακολουθώντας την μακραίωνη παράδοση, σύμφωνα με την οποία η Εκκλησία υπήρξε φύλακας της κλασικής παιδείας, άρχισε την νέα ποιμαντική διακονία με τίτλο: «’’ Όπως αν εξ Ελληνικών…’’ – Φιλολογικόν Eιλητάριον». Πρόκειται για σειρά ομιλιών και μαθημάτων με θέματα από την Αρχαία, την Λατινική, την Βυζαντινή και την Νεοελληνική...
28 Δεκεμβρίου, 2022 - 17:45
Τελευταία ενημέρωση: 28/12/2022 - 17:49

Νέα ποιμαντική διακονία της Ιεράς Μητρόπολης Χίου

Διαδώστε:
Νέα ποιμαντική διακονία της Ιεράς Μητρόπολης Χίου

Η Ιερά Μητρόπολη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, ακολουθώντας την μακραίωνη παράδοση, σύμφωνα με την οποία η Εκκλησία υπήρξε φύλακας της κλασικής παιδείας, άρχισε την νέα ποιμαντική διακονία με τίτλο: «’’ Όπως αν εξ Ελληνικών…’’ – Φιλολογικόν Eιλητάριον».

Πρόκειται για σειρά ομιλιών και μαθημάτων με θέματα από την Αρχαία, την Λατινική, την Βυζαντινή και την Νεοελληνική Φιλολογία και Ιστορία, που θα πραγματοποιούνται στον χώρο της Βιβλιοθήκης της Ιεράς Μητρόπολης ΑΓΙΟΣ ΑΓΑΠΗΤΟΣ.

Η νέα αυτή διακονία στηρίζεται στον τρόπο με τον οποίο προσέγγισαν την Κλασική Παιδεία οι φιλόσοφοι και μάρτυρες Απολογητές Ιουστίνος και Αριστείδης, οι Καππαδόκες Πατέρες Βασίλειος ο Μέγας, Γρηγόριος ο Θεολόγος και Γρηγόριος Νύσσης, ο Ιωάννης Χρυσόστομος, ο Μέγας Φώτιος, ο Ευστάθιος Θεσσαλονίκης, ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης, ο Άγιος Νεκτάριος Πενταπόλεως κ.α., οι οποίοι σαν τις μέλισσες επισκέφθηκαν τα ρόδα της θύραθεν παιδείας λαμβάνοντας την γύρη και αποφεύγοντας ό,τι μη ωφέλιμο πνευματικά.

Τα προγράμματα αυτά δύνανται να παρακολουθούν άνθρωποι κάθε ηλικίας κατά τα ενδιαφέροντά τους.

Το πρώτο μέρος του προγράμματος εξεκίνησε τις ημέρες του Ιερού Δωδεκαημέρου με θέμα «Μαθήματα Παλαιογραφίας» και διδάσκουσα την Ελλογιμωτάτη κ. Αντωνία Σαρρή, Επίκουρη Καθηγήτρια της Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Την Τρίτη 27η Δεκεμβρίου 2022 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκος, Πτυχιούχος του Φιλολογικού Τμήματος της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, εμπνευστής και διοργανωτής του όλου προγράμματος ετέλεσε την ακολουθία του Αγιασμού επί τη ενάρξει της φιλολογικής διακονίας αυτής και εξέφρασε τη συγκίνηση του διότι το πρόγραμμα ξεκινά με την πνευματική του θυγατέρα κ. Αντωνία Σαρρή, η οποία έκανε εισαγωγή στα είδη της γραφής και την παπυρολογία.

Στην πρώτη συνάντηση συμμετείχαν αρκετοί Κληρικοί και Επιστήμονες, οι οποίοι ενθουσιάστηκαν από το υψηλό επίπεδο της διοργάνωσης. Το θέμα θα συνεχισθεί την Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2022 και την Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2023.

“Ευχόμεθα ο Τριαδικός Θεός, ο Οποίος «έδωκεν ανθρώποις επιστήμην ενδοξάζεσθαι εν τοις θαυμασίοις Αυτού» (Σοφία Σειράχ λη’, 6) να ευλογήσει αυτή την προσπάθεια”, όπως αναφέρεται στο δελτίο Τύπου της Ιεράς Μητρόπολης Χίου.

   

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων