01/04/2023 01/04/2023 Μέσα σε κλίμα μοναστηριακής κατανύξεως και με έντονο το χρώμα του «ενδόξου μας βυζαντινισμού» ετελέσθη κατά την διάρκεια Αγρυπνίας η Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου στην Ιερά Νέα Μονή Χίου. Κάτω από τα μοναδικά ψηφιδωτά, προστατευόμενα από την UNESCO, του αυτοκρατορικού μνημείου, που ανήγειρε ο Αυτοκράτωρ Κωνσταντίνος Ι΄ ο Μονομάχος, ο Σεβ. Μητροπολίτης Χίου κ. Μάρκος...
01 Απριλίου, 2023 - 13:30
Τελευταία ενημέρωση: 01/04/2023 - 13:31

Ο Ακάθιστος Ύμνος στο Μοναστήρι του Κωνσταντίνου Ι’ του Μονομάχου

Διαδώστε:
Ο Ακάθιστος Ύμνος στο Μοναστήρι του Κωνσταντίνου Ι’ του Μονομάχου

Μέσα σε κλίμα μοναστηριακής κατανύξεως και με έντονο το χρώμα του «ενδόξου μας βυζαντινισμού» ετελέσθη κατά την διάρκεια Αγρυπνίας η Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου στην Ιερά Νέα Μονή Χίου.

Κάτω από τα μοναδικά ψηφιδωτά, προστατευόμενα από την UNESCO, του αυτοκρατορικού μνημείου, που ανήγειρε ο Αυτοκράτωρ Κωνσταντίνος Ι΄ ο Μονομάχος, ο Σεβ. Μητροπολίτης Χίου κ. Μάρκος μαζί με τον Αρχιμ. Διονύσιο Παπανικολάου, τον Πρωτοπρ. Ιωάννη Μουσά και τον Αρχιδιάκονο Απόστολο Λάρδα απηύθυναν στην «Αυτοκράτειρα Παναγία της Χίου», τους λόγους, που οι Βυζαντινοί Της απηύθυναν στο Ναό των Βλαχερνών, τους λόγους που το Γένος, ελεύθερο η αλύτρωτο, Της απευθύνει αιώνες τώρα.

Μιλώντας στο πολυάριθμο εκκλησίασμα, μεταξύ των οποίων και ο Διοικητής της 96 Α.Δ.Τ.Ε. Ταξίαρχος Χαράλαμπος Αμπατζίδης, ο Φιλόλογος Ποιμενάρχης της Χίου με οδηγό τις μελέτες του πολυσεβάστου Καθηγητού του αειμνήστου Αθανασίου Κομίνη, προέβη σε μία βαθειά θεολογική και φιλολογική ανάλυση του Ύμνου και του Κανόνος του Ακαθίστου, και της διαχρονικής θέσεως τους στην οικουμενική λογοτεχνική δημιουργία, κυρίως δε στις καρδιές των Ορθοδόξων πιστών και ταπεινών Χριστιανών.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ετελέσθη και Μνημόσυνο για τα δέκα χρόνια από την εκδημία του μακαριστού Μητροπολίτου Αργολίδος κυρού Ιακώβου και για τις τεσσαράκοντα ημέρες του Πρωτοπρ. Κωνσταντίνου Γκέλη, οι οποίοι πνευματικώς ευηργέτησαν με τις διδαχές και τον βίο τους τον Σεβ. Χίου.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων