08/11/2022 08/11/2022 Με κάθε εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια και με τη συμμετοχή πλήθος κόσμου εορτάστηκαν σήμερα οι Άγιοι Παμμέγιστοι Ταξιάρχες στα Μεστά της Χίου.   Η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία έγινε προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκου, στον Ιερό Ναό παμμεγίστων Ταξιαρχών και ακολούθησε σύμφωνα με το έθιμο αρτοκλασία και προσκύνημα των Ταξιαρχών στην πλατεία του...
08 Νοεμβρίου, 2022 - 20:30

Ο εορτασμός των Παμμεγίστων Ταξιαρχών στα Μεστά της Χίου (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Διαδώστε:
Ο εορτασμός των Παμμεγίστων Ταξιαρχών στα Μεστά της Χίου (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Με κάθε εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια και με τη συμμετοχή πλήθος κόσμου εορτάστηκαν σήμερα οι Άγιοι Παμμέγιστοι Ταξιάρχες στα Μεστά της Χίου.

 


Η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία έγινε προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκου, στον Ιερό Ναό παμμεγίστων Ταξιαρχών και ακολούθησε σύμφωνα με το έθιμο αρτοκλασία και προσκύνημα των Ταξιαρχών στην πλατεία του χωριού.

Λίγα λόγια για την Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μεστών

Η εκκλησία Παμμεγίστων Ταξιαρχών στα Μεστά της Χίου είναι αφιερωμένη στους Ταξιάρχες – Αρχαγγέλους Μιχαήλ και Γαβριήλ.


Είναι η μεγαλύτερη εκκλησία της Χίου και μία από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα καθώς ολόκληρη η έκταση της μαζί με την αυλή καταλαμβάνει 985,5 τετραγωνικά μέτρα, ενώ ο Ναός έχει επιφάνεια 450 τετραγωνικών μέτρων. Ονομάζεται συνήθως “Ο Μεγάλος Ταξιάρχης” από τους Μεστούσους έτσι ώστε να διακρίνεται από την άλλη εκκλησία του Ταξιάρχη που είναι αρχαιότερη και μικρότερη σε μέγεθος.

Αυτή ονομάζεται “Ο παλιός Ταξιάρχης”. Η νέα εκκλησία του Ταξιάρχη βρίσκεται εκεί όπου ήταν κτισμένος ο κεντρικός πύργος του χωριού-κάστρου. Ο πύργος αυτός εγκαταλείφθηκε όταν έφυγαν οι Γενουάτες μετά την τουρκική κατάληψη (1566) και έτσι οι χωριανοί αποφάσισαν να τον κατεδαφίσουν και να χτίσουν μία εκκλησία. Η ανέγερση του Ναού ξεκίνησε το 1850 και ολοκληρώθηκε το 1861.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων