29/12/2021 29/12/2021 Με την Xάρη, το έλεος και την βοήθεια του Τριαδικού Θεού, η Ιερά Μητρόπολη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών ολοκλήρωσε τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις της για την επέτειο των 200 ετών από την έναρξη του ιερού αγώνα της εθνικής παλιγγενεσίας. Την Τρίτη 28η Δεκεμβρίου 2021, ο Σεβ. Μητροπολίτης Χίου κ. Μάρκος, τιμώντας την ιερά μνήμη του Χίου...
29 Δεκεμβρίου, 2021 - 15:38
Τελευταία ενημέρωση: 29/12/2021 - 15:34

Χίος: Μνήμη του Οσίου Νήφωνα, το 1821 και η Ελληνική Γλώσσα

Διαδώστε:
Χίος: Μνήμη του Οσίου Νήφωνα, το 1821 και η Ελληνική Γλώσσα

Με την Xάρη, το έλεος και την βοήθεια του Τριαδικού Θεού, η Ιερά Μητρόπολη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών ολοκλήρωσε τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις της για την επέτειο των 200 ετών από την έναρξη του ιερού αγώνα της εθνικής παλιγγενεσίας.

Την Τρίτη 28η Δεκεμβρίου 2021, ο Σεβ. Μητροπολίτης Χίου κ. Μάρκος, τιμώντας την ιερά μνήμη του Χίου εκ των Κολλυβάδων Οσίου και Θεοφόρου Πατρός ημών Νήφων, τέλεσε την Θεία Λειτουργία στην Ενορία Αγίου Γεωργίου της γενέτειρας του Οσίου κώμης των Πατρικών στα Μαστιχοχώρια.

Με τον Σεβασμιώτατο συνλειτούργησαν οι Αιδεσιμώτατοι Πρωτοπρεσβύτερος κ. Στέφανος Λάρδας, Οικονόμος κ. Στυλιανός Λαμπρινούκας, Οικονόμος κ. Δημήτριος Καλίκας και ο Ιερολογιώτατος Αρχιδιάκονος κ. Απόστολος Λάρδας. Την ιερά τέχνη του Ρωμανού του Μελωδού διακόνησαν στα αναλόγια οι κ. Μιχαήλ Σαιντάνης και κ. Νικόλαος Ράλλης, ενώ εις το Ιερόν Βήμα διακόνησαν παιδιά της Κατασκηνώσεως της Ιεράς Μητροπόλεως ΤΟ ΚΑΡΑΒΙ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ.

Κατά το Θείο Κήρυγμα ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην σημασία των Κολλυβάδων και γενικότερα της Εκκλησίας στην διατήρηση της θρησκευτικής και εθνικής ταυτότητας των υπόδουλων Ελλήνων και έδωσε έμφαση στην ελληνική γλώσσα, στην οποίαν γράφει η Αγία Γραφή, τα Πατερικά και τα Υμνολογικά Κείμενα της Εκκλησίας. Τόνισε ότι η Επανάσταση του 1821 έγινε και διά την γλώσσαν (πάρεξ ελευθερίαν και γλώσσαν˙ Δ. Σολωμός) και ανακοίνωσε την έκδοση υπό της Ιεράς Μητροπόλεως Ανθολογίου κειμένων της Ελληνικής γλώσσας από τον Όμηρο έως τις ημέρες μας υπό τον τίτλο «Την γλώσσαν μου έδωσαν την Ελληνικήν».

Στην επετειακή αυτήν έκδοση περιλαμβάνονται κείμενα της Κλασσικής Γραμματείας (Επική- Λυρική- Δραματική Ποίησις, Ιστορία, Φιλοσοφία, Ρητορική), της Βιβλικής, Πατερικής και Υμνογραφικής Γραμματείας, Λόγια και Δημώδη των Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Χρόνων και της Νεοελληνικής Γραμματείας. Μεταξύ όλων αυτών αξίζει να αναφέρθηκε ιδιαιτέρως ποίημα του Εθνομάρτυρος του Κυπριακού αγώνος Ευαγόρα Παλληκαρίδη. Τα θέματα των επιλεγέντων κειμένων προσδιορίζουν την πολιτιστική ταυτότητα και ιδιοπροσωπεία του Ελληνικού Έθνους σε διάρκεια 3000 χρόνων.  Στο πέρας της Θείας Λειτουργίας εψάλη ο Εθνικός Ύμνος και ο Μητροπολίτης Χίου έκλεισε τις ετήσιες εκδηλώσεις με την δοξολογία:

«Δόξα τη Αγία και Ομοουσίω και Ζωοποιώ και Αδιαιρέτω Τριάδι πάντοτε νυν και αεί και εις τους αιώνας των αιώνων ΑΜΗΝ».

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων