12/05/2023 12/05/2023 Ιερατικό συλλείτουργο τελέστηκε την Πέμπτη 11 Μαΐου 2023 στην Παλαιοχριστιανική Βασιλική του Αγίου Ισιδώρου στην περιοχή της Λέτσαινας που χρονολογείται μεταξύ 4ου και 5ου αιώνα μ.Χ.   Από το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Κληρικών Χίου συλλειτούργησαν οι, Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Κωνσταντίνου, Πρόεδρος, Εφημέριος Ι. Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Καλλιμασιάς, Πρωτοπρεσβύτερος Αντώνιος Τσουκαλάς, Αντιπρόεδρος, Εφημέριος Ι. Ν. Ευαγγελιστρίας...
12 Μαΐου, 2023 - 15:53
Τελευταία ενημέρωση: 12/05/2023 - 15:59

Χίος: Συλλείτουργο στην Παλαιοχριστιανική Βασιλική του Αγίου Ισιδώρου

Διαδώστε:
Χίος: Συλλείτουργο στην Παλαιοχριστιανική Βασιλική του Αγίου Ισιδώρου

Ιερατικό συλλείτουργο τελέστηκε την Πέμπτη 11 Μαΐου 2023 στην Παλαιοχριστιανική Βασιλική του Αγίου Ισιδώρου στην περιοχή της Λέτσαινας που χρονολογείται μεταξύ 4ου και 5ου αιώνα μ.Χ.

 

Από το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Κληρικών Χίου συλλειτούργησαν οι, Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Κωνσταντίνου, Πρόεδρος, Εφημέριος Ι. Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Καλλιμασιάς, Πρωτοπρεσβύτερος Αντώνιος Τσουκαλάς, Αντιπρόεδρος, Εφημέριος Ι. Ν. Ευαγγελιστρίας Μουτσαίνης Βροντάδου και Αντιπρόεδρος του Ιερού Προσκυνήματος, Οικονόμος Μιχαήλ Ζευγιός, Γενικός Γραμματέας, Εφημέριος Ι. Ν. Αγίας Τριάδος Ελάτης και Πρεσβύτερος Κωνσταντίνος Θηριανός, Ταμίας, Εφημέριος Ι. Ν. Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μεστών.

 

ΣΥΛΛΕΙΤΟΥΡΓΟ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΟΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΑΓΙΟΥ ΙΣΙΔΩΡΟΥ

 

Η Παλαιοχριστιανική Βασιλική ανακαινίστηκε και αποκαταστάθηκε στην αρχαία μορφή της και αποτελεί πλέον, με απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος κατόπιν προτάσεως και ενεργειών του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Χίου, Ψαρών και Οινουσών κ. Μάρκου, πανορθόδοξο Ιερό Προσκύνημα και επίκεντρο της τιμής της μνήμης του Πρωτομάρτυρος της Χίου Αγίου Ισιδώρου, δεδομένου ότι σε αυτό βρίσκεται ο τάφος του Αγίου.

 

Η Χίος έχει την ιδιαίτερη ευλογία από φέτος να προσφέρει τη δέουσα τιμή στον Άγιο Μάρτυρα του Χριστού Ισίδωρο τον καλώς αθλήσαντα και στεφανωθέντα, επί μία εβδομάδα προ της κυριωνύμου ημέρας, με την τέλεση ιερών ακολουθιών, πρωί και απόγευμα, την προσκύνηση του ιερού λειψάνου του Αγίου, Αγρυπνία και Αρχιερατική Πανήγυρη, με τον γενικό τίτλο «Α΄ ΙΣΙΔΩΡΕΙΑ» και με επίκεντρο το Ιερό Προσκύνημα της Παλαιοχριστιανικής Βασιλικής του Αγίου Ισιδώρου.

 

Ακολουθώντας το πρόγραμμα της προσκυνηματικής εξόρμησης κληρικοί και λαϊκοί μετέβησαν στο Ιερό Προσκύνημα Αγίου Μακαρίου Βροντάδου, όπου ο Ιερός Ναός των Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου και ο τάφος του Αγίου Μακαρίου Αρχιεπισκόπου Κορίνθου. Μετά το προσκύνημα στον Ναό και στον τάφο του Αγίου, τελέστηκε Τρισάγιο στον τάφο του μακαριστού Μητροπολίτου Χίου κυρού Διονυσίου.

 

ΤΡΙΣΑΓΙΟ ΣΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΧΙΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ

 

Τελευταίος σταθμός η Ιερά Μονή Αγίου Στεφάνου στην πευκόφυτη περιοχή της Κλειδούς στον Βροντάδο.

 

ΚΑΘΟΛΙΚΟ Ι. ΜΟΝΗΣ ΑΓΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

 

Προσκύνημα στο Καθολικό της Ιεράς Μονής, ξενάγηση στις εγκαταστάσεις της Ιματιοθήκης της Αγάπης της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, η οποία επιτελεί σπουδαίο έργο με τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη κ. Μάρκου και την φροντίδα και επιμέλεια των πατέρων Αντωνίου Τσουκαλά και Μιχαήλ Ζευγιού και εθελοντριών κυριών. Στο αρχονταρίκι της Μονής δεχθήκαμε αβραμιαία φιλοξενία από την επιτροπή της Μονής, η οποία με επικεφαλής τον π. Κωνσταντίνο Βιτάκη συντηρεί και αναδεικνύει τη Μονή.

 

Αναλυτικά το πρόγραμμα των Ιερών Ακολουθιών των Α’ Ισιδωρίων από 8 έως 14 Μαΐου 2023:

Από Δευτέρας έως και Παρασκευή θα τελείται το πρωί Θεία Λειτουργία και το εσπέρας, ώρα 6.00, Εσπερινός και η Παράκλησις του Αγίου.

Την Παρασκευή, ώρα 10 μ.μ. θα τελεσθεί Ιερά Αγρυπνία.

Το Σάββατον 13 Μαΐου: ώρα 18.30 Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός και

Την Κυριακή 14 Μαΐου: ώρα 07.00 Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ώρα 10.45 Λιτανεία του Ιερού Λειψάνου από την βρύση Μελέκ Πασά (τόπο μαρτυρίου νεομαρτύρων) έως τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Χίου.

Το Ιερό Λείψανο του Αγίου θα ευρίσκεται στην Παλαιοχριστιανική Βασιλική καθ’ όλην την εβδομάδα.

 

 

Περισσότερες φωτογραφίες:

ΑΠΟΨΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΑΓΙΟΥ ΙΣΙΔΩΡΟΥ ΜΕ ΤΟ ΑΓΙΟ ΛΕΙΨΑΝΟ

 

ΤΑΦΟΣ ΑΓΙΟΥ ΙΣΙΔΩΡΟΥ

 

ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΙΣΙΔΩΡΟ

 

Ο ΤΑΦΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΜΑΚΑΡΙΟΥ

 

Ο ΤΑΦΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΜΑΚΑΡΙΟΥ

 

ΙΑΜΑΤΙΟΘΗΚΗ ΑΓΑΠΗΣ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΣΤΕΦΑΝΟ

 

ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ ΑΓΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

 

ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ ΑΓΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων