14/02/2022 14/02/2022 Μια ελαιογραφία ιστορικής και εκκλησιαστικής αξίας δωρήθηκε σήμερα στην Ιερά Μητρόπολη Ζακύνθου. Συγκεκριμένα, στις 14 Φεβρουαρίου 2022, η Δέσποινα Καρβελά, θυγατέρα του προ έτους κοιμηθέντος, Παύλου Καρβελά (υιού Διονυσίου), επισκέφθηκε τα γραφεία της Μητροπόλεως, για να πραγματοποιήσει μια επιθυμία του πατέρα της, εκπεφρασμένη στη διαθήκη του. Παρέδωσε ως δωρεά του μια ελαιογραφία του Πρωτοπαπά (ή...
14 Φεβρουαρίου, 2022 - 19:50
Τελευταία ενημέρωση: 14/02/2022 - 19:30

Δωρεά πολιτιστικού «θησαυρού» στη Μητρόπολη Ζακύνθου

Διαδώστε:
Δωρεά πολιτιστικού «θησαυρού» στη Μητρόπολη Ζακύνθου

Μια ελαιογραφία ιστορικής και εκκλησιαστικής αξίας δωρήθηκε σήμερα στην Ιερά Μητρόπολη Ζακύνθου. Συγκεκριμένα, στις 14 Φεβρουαρίου 2022, η Δέσποινα Καρβελά, θυγατέρα του προ έτους κοιμηθέντος, Παύλου Καρβελά (υιού Διονυσίου), επισκέφθηκε τα γραφεία της Μητροπόλεως, για να πραγματοποιήσει μια επιθυμία του πατέρα της, εκπεφρασμένη στη διαθήκη του.

Παρέδωσε ως δωρεά του μια ελαιογραφία του Πρωτοπαπά (ή Αρχιπρεσβυτέρου) της Ζακύνθου, Παρθενίου Νεράντζη (1804-1809), η οποία θεωρείται ότι ιστορήθηκε από τον διαπρεπή αγιογράφο της Ζακύνθου, Νικόλαο ιερέα Καντούνη (1768-1834), μαθητή Νικολάου ιερέως Κουτούζη (1741-1813), διαστάσεων 0,80Χ1,05 μέτρου. Η προσωπογραφία Νεράντζη ήταν κτήμα της Οικογενείας Καρβελά από παλιά, μετακομισθείσα στην εν Αθήναις κατοικία της πριν από την σεισμοπυρκαγιά του 1953, που αφάνισε πάμπολλους πολιτιστικούς θησαυρούς του νησιού.

Το πρωτόκολλο παράδοσης και παραλαβής υπέγραψαν εκατέρωθεν η ίδια η κ. Καρβελά και ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄. Παρών ήταν και ο Σεβ. Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, ο οποίος μάλιστα ευχαρίστησε εκ μέρους της Μητροπόλεως για την τιμή της δωρεάς.

Σημειωτέον ότι στην Πινακοθήκη του Μητροπολιτικού μεγάρου Ζακύνθου, μεταξύ των άλλων προσωπογραφιών των Πρωτοπαπάδων της Ζακύνθου, σώζεται και άλλη μια ελαιογραφία Παρθενίου Νεράντζη, στα πλείστα σημεία της όμοια με την δωρηθείσα. 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων