26/08/2023 27/08/2023 Με την πρέπουσα εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια και θρησκευτική κατάνυξη κορυφώθηκαν στη Ζάκυνθο οι εορτασμοί της Μετακομιδής του σεπτού Σκηνώματος του Προστάτη και Πολιούχου της νήσου Αγίου Διονυσίου από τις Στροφάδες, ιστορικό γεγονός του 1717. Το πρωί του Σαββάτου 26 Αυγούστου 2023, στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου τελέστηκε Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ζακύνθου κ. Διονυσίου. Με τον Σεβασμιώτατο συλλειτούργησαν...
26 Αυγούστου, 2023 - 16:01
Τελευταία ενημέρωση: 27/08/2023 - 5:58

Κορυφώθηκαν οι εορτασμοί στη Ζάκυνθο για τον Πολιούχο Άγιο Διονύσιο

Διαδώστε:
Κορυφώθηκαν οι εορτασμοί στη Ζάκυνθο για τον Πολιούχο Άγιο Διονύσιο

Με την πρέπουσα εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια και θρησκευτική κατάνυξη κορυφώθηκαν στη Ζάκυνθο οι εορτασμοί της Μετακομιδής του σεπτού Σκηνώματος του Προστάτη και Πολιούχου της νήσου Αγίου Διονυσίου από τις Στροφάδες, ιστορικό γεγονός του 1717.

Το πρωί του Σαββάτου 26 Αυγούστου 2023, στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου τελέστηκε Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ζακύνθου κ. Διονυσίου.

Με τον Σεβασμιώτατο συλλειτούργησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αξώμης κ. Δανιήλ, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Νειλουπόλεως κ. Νικόδημος, ενώ παρέστη συμπροσευχόμενος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος.

Τον Θείο λόγο κήρυξε ο Αρχιμανδρίτης Διονύσιος Λυκογιάννης, Ιεροκήρυκας Ιεράς Μητροπόλεως Ζακύνθου.

Ακολούθησε -ως είθισται-  η περιφορά του σεπτού Σκηνώματος του Αγίου Διονυσίου εντός του Ιερού Ναού, ευλαβική Δέηση ενώπιόν Του και η εναπόθεσή Του στην Ιερά Λάρνακα της μόνιμης φύλαξης Του.

Το απόγευμα της Πέμπτης 24 Αυγούστου 2023, το Σεπτό Σκήνωμα του Αγίου Διονυσίου λιτανεύθηκε στην πόλη.

Φέτος, σε ένδειξη πένθους και αλληλεγγύης στους πυρόπληκτους σε όλη την Ελλάδα δεν πραγματοποιήθηκε η ρίψη των πυροτεχνημάτων μετά την παράκληση στα προπύλαια.

Αμέσως μετά την λιτάνευση του Σκηνώματος, ο Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, έστειλε το παρακάτω μήνυμα:

«Ο Άγιος βγήκε απόψε να συναντήσει τους Ζακυνθινούς που ενδεχομένως δεν μπόρεσαν να έρθουν στην εκκλησία και τον λαό που ήταν δεξιά και αριστερά καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής, να ευλογήσει ακόμα εκείνους που για λόγους συνειδήσεως βρίσκονται μακριά (και εννοώ εκείνους που έχουν αμφιβολία για την πίστη μας).

Η Ζάκυνθος είναι ευνοημένη, διότι έχει Πολιούχο τον Άγιο τον θαυματουργό. Ζω από παιδάκι τα θαύματά του. Όμως, έχει κάτι επιπλέον να επιδείξει. Έχει τους Οσίους και Θεοφόρους Νεομάρτυρες. Έχει τον Άγιο Θεόφιλο που μαρτύρησε, γιατί δεν θέλησε στη Χίο να αλλάξει την πίστη του, που του το επέβαλαν οι Τούρκοι. Έχει τον Όσιο Ιωσήφ που έφεραν οι Κρήτες, όταν μπήκαν οι Τούρκοι στην Κρήτη. Η συνείδηση των πρώτων Χριστιανών ήταν ότι όσους περισσότερους Αγίους έχει ένας τόπος, τόσο στη Δευτέρα παρουσία θα συνανασταθεί ο άνθρωπος μαζί τους.

Δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς τη διαφορά μεταξύ αμαρτωλού και ασεβούς. Αμαρτωλούς ο Θεός ακούει. Ασεβείς δεν ακούει που μπαίνουν στην εκκλησία ξεγυμνωμένοι και ξεφτιλίζουν πρώτα τους εαυτούς τους.

Να ευχαριστήσουμε τους τέσσερις αρχιερείς του Πατριαρχείου Αλεξάνδρειας, τις φιλαρμονικές, τους συλλόγους, τους επισήμους, την υφυπουργό που εκπροσώπησε την κυβέρνηση και όλους εσάς που βρίσκεστε σήμερα εδώ και συμπαρασταθήκατε με οποιονδήποτε τρόπο. Ο Άγιος μας να μας δίνει κουράγιο, δύναμη και φωτισμό!

Δεν θα γίνει ρίψη πυροτεχνημάτων. Από σεβασμό σε αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα, η οποία δοκιμάζεται από τις φωτιές. Ο Άγιος δεν τα χρειάζεται ούτε η κοινωνία μετά από αυτόν τον καημό που έχουμε. Ο Θεός να φυλάξει την Ελλάδα μας. Ζήτω η Ελλάδα μας!»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η έναρξη των εορτασμών στη Ζάκυνθο για τον Πολιούχο Άγιο Διονύσιο

(Με πληροφορίες από imerazante.gr – Φωτογραφία: nyxthimeron.com)

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων