23/01/2022 23/01/2022 Τη μνήμη των Μονίμων και Εφέδρων Αξιωματικών που χάθηκαν ηρωικά στις 21 Ιανουαρίου 1943 στο μαρτυρικό δρόμο της εξορίας που τους έσυραν οι κατακτητές και βρήκαν τραγικό θάνατο στα παγωμένα νερά της Ανδριατικής, τίμησε σήμερα η Ζάκυνθος με το επίσημο Μνημόσυνο, τη Δέηση χοροστατούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών, Ζακύνθου κ. Διονυσίου και Τιτουλάριου Δωδώνης κ. Χρυσοστόμου....
23 Ιανουαρίου, 2022 - 21:31
Τελευταία ενημέρωση: 23/01/2022 - 21:37

Τη μνήμη των Μονίμων και Εφέδρων Αξιωματικών του 1943 τίμησε η Ζάκυνθος

Διαδώστε:
Τη μνήμη των Μονίμων και Εφέδρων Αξιωματικών του 1943 τίμησε η Ζάκυνθος

Τη μνήμη των Μονίμων και Εφέδρων Αξιωματικών που χάθηκαν ηρωικά στις 21 Ιανουαρίου 1943 στο μαρτυρικό δρόμο της εξορίας που τους έσυραν οι κατακτητές και βρήκαν τραγικό θάνατο στα παγωμένα νερά της Ανδριατικής, τίμησε σήμερα η Ζάκυνθος με το επίσημο Μνημόσυνο, τη Δέηση χοροστατούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών, Ζακύνθου κ. Διονυσίου και Τιτουλάριου Δωδώνης κ. Χρυσοστόμου. Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων παρουσία της Περιφερειάρχη Ιονίων Νησων Ρόδης Κράτσα Τσαγκαροπούλου και των τοπικών αρχών στην Αναμνηστική Στήλη των Ομήρων Κατοχής, στην πλατεία Αγίων Πάντων, αλλά και τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στην προτομή του εφέδρου Ανθυπολοχαγού Κωνσταντίνου Κολυβά, στο Σκουλικάδο.

Εβδομήντα επτά χρόνια μετά, η υπενθύμιση αυτής της θυσίας, αποτελεί πολύ σημαντικό γεγονός, ώστε οι νεότεροι σε ηλικία, να μάθουν την σύγχρονη ιστορία και να θυμούνται τους ήρωες, που έδωσαν τη ζωή τους για την πατρίδα. Την 21η Ιανουαρίου 1943, βυθίστηκε από αγγλικές τορπίλες, το επιταγμένο Ιταλικό πλοίο “Citta Di Genova” μεταξύ Κέρκυρας και Αλβανίας, το οποίο μετέφερε από την Ελλάδα στα ιταλικά στρατόπεδα συγκεντρώσεως 152 Έλληνες ομήρους αξιωματικούς, από τους οποίους πνίγηκαν στα παγωμένα νερά της Αδριατικής, οι 71.

Στον Μητροπολιτικό Ναό παραβρέθηκαν ο Βουλευτής Ζακύνθου, Διονύσιος Ακτυπης, η Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου, Κατερίνα Μοθωναιου, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Ιονίων Νήσων Δρ.Κωνσταντίνος Καποδίστριας, ο Αναπληρωτής Δήμαρχος, Νικήτας Σπίνος, ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Ζακύνθου, Διονύσιος Γρυπάρης.

Από τις Ένοπλες Δυνάμεις ήταν ο Καποδίστριας Αντώνιος Συνταγματάρχης, Βερναδάκης Σπ. Ταγματάρχης, Θεοδωρακόπουλος Π. Λοχαγός, Οικονόμου Ι. Λοχαγός, Γιατράς Αντ. Λοχαγός, Ραφτόπουλος Γ. Υπολοχαγός, Μακρής Ε. Ανθυπολοχαγος, Κολυβάς Κ. Ανθυπολοχαγός, Θεοφάνους Π. Ανθυπολοχαγός, Καλλίγερος Ι. Ανθυπολοχαγός, Καρβελας Δ. Ανθυπολοχαγός

Κεντρικός ομιλητής του επίσημου Μνημόσυνου ήταν ο συνταξιούχος Καθηγητής Χημείας, Δημήτρης Στραβοπόδης.

 


H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων