22/07/2022 22/07/2022 Τη Κυριακή 31 Ιουλίου 2022 και ώρα 19:30 η Ιερά Μητρόπολη Ελευθερουπόλεως θα υποδεχθεί στο Οφρύνιο την τιμία Κάρα του Νεομάρτυρος Αγίου Θεοδώρου του εκ Δαρδανελίων, που φυλάσσεται στον Ιερό Ναό Οσίας Ξένης Νικαίας. “Παρακαλούμε να προσέλθετε στην υποδοχή Του Αγίου Λειψάνου προς αγιασμό και ευλογία σας”, καλεί με ανακοίνωσή της η Ιερά Μητρόπολη. Το...
22 Ιουλίου, 2022 - 12:36
Τελευταία ενημέρωση: 22/07/2022 - 12:40

Το Οφρύνιο υποδέχεται την Τιμία Κάρα του Αγίου Νεομάρτυρος Θεοδώρου του εκ Δαρδανελίων

Διαδώστε:
Το Οφρύνιο υποδέχεται την Τιμία Κάρα του Αγίου Νεομάρτυρος Θεοδώρου του εκ Δαρδανελίων

Τη Κυριακή 31 Ιουλίου 2022 και ώρα 19:30 η Ιερά Μητρόπολη Ελευθερουπόλεως θα υποδεχθεί στο Οφρύνιο την τιμία Κάρα του Νεομάρτυρος Αγίου Θεοδώρου του εκ Δαρδανελίων, που φυλάσσεται στον Ιερό Ναό Οσίας Ξένης Νικαίας.

“Παρακαλούμε να προσέλθετε στην υποδοχή Του Αγίου Λειψάνου προς αγιασμό και ευλογία σας”, καλεί με ανακοίνωσή της η Ιερά Μητρόπολη.

Το αναλυτικό πρόγραμμα των Ιερών Ακολουθιών:

Κυριακή 31 Ιουλίου 2022

19:30 Υποδοχή τιμίας κάρας στην πλατεία του χωριού.
20:00 Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ελευθερουπόλεως κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ.

Δευτέρα 1 Αυγούστου 2022

07:30 Όρθρος και Θεία Λειτουργία.
19:30 Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ελευθερουπόλεως κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ επί τη μνήμη του Αγίου Νεομάρτυρος Θεοδώρου εξ Οφρυνίου.

Τρίτη 2 Αυγούστου 2022

07:30 Όρθρος και Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ελευθερουπόλεως κ. κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ.
19:30 Μεθέορτος Εσπερινός και Χαιρετισμοί του Αγίου Νεομάρτυρος Θεοδώρου εξ Οφρυνίου.

Τετάρτη 3 Αυγούστου 2022

07:30 Όρθρος και Θεία Λειτουργία.
19:30 Εσπερινός και Ιερό Ευχέλαιο ενώπιον της Τιμίας Κάρας του Αγίου Νεομάρτυρος Θεοδώρου εξ Οφρυνίου.
ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΙΜΙΑΣ ΚΑΡΑΣ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΟΦΡΥΝΙΟΥ

Πέμπτη 4 Αυγούστου 2022

07:30 Όρθρος και Θεία Λειτουργία.
19:30 Εσπερινός και Ιερά Παράκλησις της Παναγίας.

Παρασκευή 5 Αυγούστου 2022

07:30 Όρθρος και Θεία Λειτουργία
19:30 Πανηγυρικός Εσπερινός επί τη εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ελευθερουπόλεως κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ και Ιερά Λιτάνευσις της Ιεράς Εικόνος της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού και της Τιμίας Κάρας του Αγίου Νεομάρτυρος Θεοδώρου.

Σάββατο 6 Αυγούστου 2022

07:30 Όρθρος και Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβασμιώτάτου Μητροπολίτου Ελευθερουπόλεως κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ.
19:30 Μεθέορτος Εσπερινός.

Κυριακή 7 Αυγούστου 2022

07:30 Όρθρος και Θεία Λειτουργία.
19:30 Εσπερινός και Ιερά Παράκλησις και Χαιρετισμοί του Αγίου Νεομάρτυρος Θεοδώρου εξ Οφρυνίου. ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ ΤΙΜΙΑΣ ΚΑΡΑΣ

ΒΙΟΣ ΝΕΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΑΓΙΟΥ ΝΕΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΕΞ ΟΦΡΥΝΙΟΥ ΤΩΝ ΔΑΡΔΑΝΕΛΛΙΩΝ

Ο Άγιος Νεομάρτυς Θεόδωρος ο Δαρδανελλιώτης γεννήθηκε στο Οφρύνιον (Ερένκιοϊ) της επαρχίας Ελλησπόντου και Τρωάδος.

Όταν μεγάλωσε και έγινε παλληκάρι, άφησε το χωριό του και πήγε στα Δαρδανέλλια (Τσανάκ Καλέ), που ήταν μεγάλη πόλη και εκεί δούλεψε για κάποιο διάστημα σε έναν μεγάλο έμπορο, στην επεξεργασία του σησαμιού. Όταν έμαθε την δουλειά, άνοιξε δική του αλλά όμως ο διάβολος εφθόνησε την πρόοδο του και θέλησε να του κάμει κακό.

Και πράγματι, κάποια μέρα που αρρώστησε ο Θεόδωρος, τον επισκέφτηκε ένας πλούσιος τούρκος (Αγάς) και του είπε πως αν αλλαξοπιστήσει θα τον κάνει καλά και μάλιστα ότι επειδή τον συμπαθεί πάρα πολύ θα του έδινε την κόρη του για γυναίκα του και θα τον έκανε κληρονόμο της μεγάλης περιουσίας του.

Ο Άγιος συνέχισε να είναι άρρωστος και ο Αγάς συνέχισε να τον επισκέπτεται. Κάποια στιγμή τον κάπνισε με φύλλα ελιάς. Μετά από λίγο ο πυρετός σταμάτησε και ο Αγάς ισχυριζόταν ότι χάρις στις δικές του μαγγανείες έγινε καλά και γι αυτό έπρεπε να αλλάξει την πίστη του.

Ο Άγιος αρνήθηκε και τότε ο Αγάς εξοργισμένος τον καταγγέλλει στις τουρκικές αρχές. Αφού και εκεί αρνείται να αλλαξοπιστήσει ο Θεόδωρος, τον κλείνουν στην φυλακή, σε αυστηρή απομόνωση, χωρίς νερό και φαγητό και κάθε επαφή και επικοινωνία με τον κόσμο. Στις συνεχείς επισκέψεις των τούρκων, μήπως αλλάξει γνώμη ξεκινούν τα μαρτύρια. Χαράζουν με ξυράφι το σώμα του και στις πληγές ρίχνουν αλάτι, βγάζουν με ντανάλιες τα νύχια των χεριών και των ποδιών, τον ρίχνουν σε ένα λάκκο με ασβέστη για τρείς ολόκληρες μέρες, τον ανεβάζουν σε ασέλωτο άλογο και στην διαδρομή τον ραβδίζουν και τον τρυπούν με σουβλερά σίδερα.

Αφού είδαν οι Μωαμεθανοί ότι δεν μπόρεσαν να κάμψουν το φρόνημα του Θεοδώρου, αποφάσισαν να τον θανατώσουν με τον δι’ αποκεφαλισμού θάνατο, όπερ και εγένετο στις 2 Αυγούστου, του σωτηρίου έτους 1690.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων