23/10/2022 23/10/2022 Η πρώτη Αποστολική Θεία Λειτουργία, η Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιακώβου του αδελφοθέου, πρώτου επισκόπου Ιεροσολύμων, τελέστηκε σήμερα το πρωί Κυριακή 23 Οκτωβρίου – με τη συμμετοχή εκατοντάδων πιστών από όλο τον κόσμο- στον ιερό ναό Αγίου Δημητρίου Θεσσαλονίκης, λίγα μόλις εικοσιτετράωρα πριν η συμπρωτεύουσα «φορέσει» τα γιορτινά της για να τιμήσει τον Άγιο προστάτη...
23 Οκτωβρίου, 2022 - 11:15
Τελευταία ενημέρωση: 23/10/2022 - 11:38

Αγ. Δημήτριος Θεσσαλονίκης: Με πιστούς από όλο τον κόσμο η Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιακώβου του αδελφοθέου

Διαδώστε:
Αγ. Δημήτριος Θεσσαλονίκης: Με πιστούς από όλο τον κόσμο η Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιακώβου του αδελφοθέου

Η πρώτη Αποστολική Θεία Λειτουργία, η Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιακώβου του αδελφοθέου, πρώτου επισκόπου Ιεροσολύμων, τελέστηκε σήμερα το πρωί Κυριακή 23 Οκτωβρίου – με τη συμμετοχή εκατοντάδων πιστών από όλο τον κόσμο- στον ιερό ναό Αγίου Δημητρίου Θεσσαλονίκης, λίγα μόλις εικοσιτετράωρα πριν η συμπρωτεύουσα «φορέσει» τα γιορτινά της για να τιμήσει τον Άγιο προστάτη και πολιούχο της.


Φωτορεπορτάζ: Ραφαήλ Γεωργιάδης

Το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας τέλεσε ο Μητροπολίτης Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης κ. Χρυσόστομος, ο οποίος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε αναλυτικά στην αρχαιοπρεπή Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιακώβου τονίζοντας πως επικράτησε να τελείται δυο φορές τον χρόνο, την 23η Οκτωβρίου ημέρα μνήμης του Αγίου και την Κυριακή μετά τα Χριστούγεννα.

Σημείωσε, ακόμη, ότι η ανταλλαγή του ασπασμού της ειρήνης με τους διπλανούς μας, μας βοηθάει να ανοιχτούμε και να καταλάβουμε πως η Εκκλησία δεν είναι ατομικό γεγονός, αλλά υπόθεση της κοινότητας. «Μόνο μέσα στην κοινότητα των πιστών σωζόμαστε» υπογράμμισε ο Σεβασμιώτατος. Ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμο, τον προϊστάμενο του ναού Αρχιμανδρίτη Δαμασκηνό Πέτικα καθώς και τους εφημερίους του ναού. Μίλησε δε για την καλή συνεργασία που είχε με τον π. Δαμάσκηνο τα χρόνια που διακονούσε και ο ίδιος στην τοπική Εκκλησία.

Η Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου

Η Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιακώβου διαφοροποιείται ως προς την τάξη από τις μεταγενέστερες λειτουργίες του βυζαντινού τυπικού, του Βασιλείου του Μεγάλου και του Ιωάννου του Χρυσοστόμου.

Η τέλεση της Θείας Λειτουργίας γίνεται έξω από το Άγιο Βήμα. Ακολουθεί ανάγνωσμα από την Αγία Γραφή στο κέντρο του Ναού και ο ιερέας είναι στραμμένος κατά την τέλεση της θείας Λειτουργίας προς τους πιστούς. Επίσης, σε ορισμένους ναούς, η θεία Κοινωνία προσφέρεται στους πιστούς διαφορετικά, καθώς μεταλαμβάνουν χωριστά το αίμα και το σώμα του Κυρίου, όπως συνηθιζόταν μέχρι τον 5ο αιώνα.

Η Θεία Λειτουργία του Αποστόλου Ιακώβου διαδόθηκε ήδη από τον Δ’ αιώνα σε Ανατολή και Δύση. Τη διάδοσή της ευνόησαν οι προσκυνηματικές περιηγήσεις πιστών στους Αγίους Τόπους.

Η λειτουργική ακτινοβολία των Ιεροσολύμων και το κύρος του αποστολικού ονόματος υπό το οποίο φέρεται συνετέλεσαν αποτελεσματικά στην ταχεία διάδοσή της εκτός Ιεροσολύμων.

Οι πιστοί που συνέρρεαν από πολύ νωρίς το πρωί, για να προσκυνήσουν τα ιερά λείψανα του μυροβλύτη και μεγαλομάρτυρα Αγίου Δημητρίου, καθώς και την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Γερόντισσας που μεταφέρθηκε από το Άγιο Όρος στην Θεσσαλονίκη για την εορτή του προστάτη της πόλης, εξέφραζαν τη συγκίνηση και τον ενθουσιασμό τους για την τέλεση της Θείας Λειτουργίας που διασώζει τον λειτουργικό τύπο της Εκκλησίας των Ιεροσολύμων και την απλότητα της Λατρείας κατά τους Αποστολικούς χρόνους. Άλλωστε, από αυτή προήλθαν οι Λειτουργίες του Μ. Βασιλείου και του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου.

Είναι ξεχωριστή, εξάλλου, αφού, τελείται στον σολέα, με πρόσωπο προς τον λαό και διακρίνεται για τους αντιφωνικούς ύμνους, τις εκτενείς ευχές.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων