31/10/2021 31/10/2021 Με την τήρηση των απαραίτητων υγειονομικών μέτρων, αλλά και τον πρέποντα σεβασμό ολοκληρώνονται και φέτος οι λατρευτικές εκδηλώσεις στην Θεσσαλονίκη για τον προστάτη της, Άγιο Δημήτριο. Στο μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας της 31ης Οκτωβρίου, που τελέστηκε το πρωί, προεξήρχε ο Μητροπολίτης Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας, Μήλου, Δήλου και Μυκόνου κ. Δωρόθεος, κατόπιν ευγενούς προσκλήσεως του...
31 Οκτωβρίου, 2021 - 12:15
Τελευταία ενημέρωση: 31/10/2021 - 15:47

Τελευταία Κυριακή των εορτασμών στον Άγιο Δημήτριο Θεσσαλονίκης

Διαδώστε:
Τελευταία Κυριακή των εορτασμών στον Άγιο Δημήτριο Θεσσαλονίκης

Με την τήρηση των απαραίτητων υγειονομικών μέτρων, αλλά και τον πρέποντα σεβασμό ολοκληρώνονται και φέτος οι λατρευτικές εκδηλώσεις στην Θεσσαλονίκη για τον προστάτη της, Άγιο Δημήτριο. Στο μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας της 31ης Οκτωβρίου, που τελέστηκε το πρωί, προεξήρχε ο Μητροπολίτης Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας, Μήλου, Δήλου και Μυκόνου κ. Δωρόθεος, κατόπιν ευγενούς προσκλήσεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου.

  • Κείμενο-Φωτογραφίες: Ραφαήλ Γεωργιάδης

Τον Σεβασμιώτατο πλαισίωσαν ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ι.Μ. Αρχιμ. Φώτιος Ζαρζαβατσάκης, ιερείς και διάκονοι της Αποστολικής Μητροπόλεως και άλλων Ιερών Μητροπόλεων, συμμετέχοντος του πυκνού χριστεπώνυμου πληρώματος.

Πιστοί από όλη την Ελλάδα έφταναν στην Θεσσαλονίκη, για να προσκυνήσουν τα ιερά λείψανα του μυροβλύτη αγίου και τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Πορταΐτισσας.

Ο Μητροπολίτης Σύρου στην ομιλία του ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμο και στη συνέχεια αναφέρθηκε στην Ευαγγελική περικοπή. 

Ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ υπογράμμισε ότι ούτε η πτωχεία, ούτε ο πλούτος αποτελούν δρόμους προς το Θεό, αφού μπορούμε να δούμε πλούσιους ελεήμονες και διακριτικώς βοηθούντες τους συνανθρώπους τους και πτωχούς, ασκούντες κατ’ επάγγελμα την επαιτεία, απαιτούντες και καθυβρίζοντες τους άλλους!

Μοναδικός δρόμος προς το θεό», συνέχισε, «είναι ο δρόμος, που περνά μέσα από την αγαπητική σχέση του ανθρώπου προς τον συνάνθρωπό του, διότι την ώρα τον θανάτου, που ακριβοδίκαια έρχεται για όλους, το μόνο που θα μπορούμε να φέρουμε μαζί μας είναι η μετάνοια και η αγάπη προς όλους», και ευχήθηκε σε όλους να έχουν την προστασία του Αγίου Δημητρίου!

Ακολούθως, προέστη δεήσεως πριν την αναχώρηση από το Ναό του εκτυπώματος της ιεράς Εικόνος της Παναγίας της Πορταϊτίσσης, το οποίο είχε μεταφερθεί από τον ιερό Ναό των Αγίων Κυρίλλου και Μεθόδιου, όπου είναι αποθησαυρισμένο από τότε που προϊστάμενος του Ναού ήταν ο αοίδιμος Μητροπολίτης Λαγκαδά Ιωάννης.

Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας αναχώρησε η Παναγία η Πορταΐτισσα.

Σήμερα στις 6 το απόγευμα θα τελεστεί η Ιερά Παράκληση στον Άγιο Δημήτριο και στη συνέχεια η ακολουθία του Αγίου Μύρου.

Η ακολουθία του Αγίου Μύρου του Αγίου Δημητρίου γίνεται περίπου μια εβδομάδα μετά την εορτή του πολιούχου της Θεσσαλονίκης, όπου ο Μητροπολίτης και οι Ιερείς του Ναού ανοίγουν την λάρνακα όπου φυλάσσονται τα Ιερά λείψανα και σκουπίζουν με βαμβάκι το μύρο που αναβλύζει. Στη συνέχεια το βαμβάκι που περνάει από την λάρνακα του Αγίου Δημητρίου και ποτίζεται με το μύρο, μυράζεται προς ευλογία των πιστών πιστών.

Ακούστε την ομιλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σύρου στον Άγιο Δημήτριο για την τελευταία Κυριακή των «Δημητρίων».

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων