21/03/2021 21/03/2021 Εορτάσθηκε την Α´ Κυριακή των Νηστειών, 21 Μαρτίου 2021, η εορτή της Ορθοδοξίας και η αναστήλωση των ιερών εικόνων στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γεωργίου πόλεως Ιεράπετρας. Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Όρθρου, προέστη στην καθιερωμένη λιτάνευση των Ιερών Εικόνων εντός του ναού, στο τέλος της...
21 Μαρτίου, 2021 - 21:44
Τελευταία ενημέρωση: 21/03/2021 - 21:19

ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ: Η επικράτηση της ορθής δόξας

Διαδώστε:
ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ: Η επικράτηση της ορθής δόξας

Εορτάσθηκε την Α´ Κυριακή των Νηστειών, 21 Μαρτίου 2021, η εορτή της Ορθοδοξίας και η αναστήλωση των ιερών εικόνων στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γεωργίου πόλεως Ιεράπετρας.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Όρθρου, προέστη στην καθιερωμένη λιτάνευση των Ιερών Εικόνων εντός του ναού, στο τέλος της οποίας, κατά την τάξη, ανέγνωσε το σχετικό απόσπασμα από το Συνοδικό της Ζ΄ Οικουμενικής Συνόδου από τον Αρχιερατικό Θρόνο, και στη συνέχεια τέλεσε τη Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου και κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην εορτή της Ορθοδοξίας σημειώνοντας ότι θεσπίσθηκε από την Εκκλησία μας μετά την αναστήλωση των εικόνων το 843 κατά την Α΄ Κυριακή των Νηστειών και είναι η επικράτηση της ορθής δόξας, άποψης και διδασκαλίας περί των ιερών εικόνων, σύμφωνα με τη διδασκαλία του Μ. Βασιλείου ότι «η της εικόνος τιμή επί το πρωτότυπον διαβαίνει». Ανέφερε ότι η χάρις του Θεού δεν δεσμεύεται στον κόσμο της πεπερασμένης ανθρώπινης λογικής αλλά εκχέεται σε όλον τον κτιστό και άκτιστο κόσμο, γιαυτό το λόγο και πολλές εικόνες είναι θαυματουργές και άλλες μυροβλύζουσες.

Ο Σεβ. αναφέρθηκε επίσης στο μήνυμα της ευαγγελικής διηγήσεως «Έρχου και ίδε», τονίζοντας ότι μία διαρκής πρόσκληση γνωριμίας και προσωπικής συναντήσεως με τον Χριστό μέσα από την Εκκλησία και τη ζωή των μυστηρίων, μέσα από το βίωμα και την προσωπική εμπειρία της σχέσεως του ανθρώπου με τον Θεάνθρωπο, όπως έπραξε ο δύσπιστος και επιφυλακτικός Ναθαναήλ, ο οποίος μετά την προσωπική συνάντησή του με τον Χριστό ομολόγησε την πίστη του σ’ αυτόν λέγοντας: «Έσύ είσαι ο υιός του Θεού, εσύ είσαι ο βασιλιάς του Ισραήλ».

Τέλος, ο Σεβ. κ. Κύριλλος προέτρεψε όλοι να παρακαλέσουμε τον Κύριό μας Ιησού Χριστό να έχουμε ορθόδοξο και ταπεινό φρόνημα και να είμαστε ευθυγραμμισμένοι στην Ορθόδοξη διδασκαλία των Πατέρων μας και ευχήθηκε χρόνια πολλά και καλή Σαρακοστή.

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία έλαβαν μέρος οι Εφημέριοι του ναού και συμμετείχε ο προβλεπόμενος αριθμός πιστών, ανάμεσα στους οποίους ήταν η Αντιδήμαρχος Ιεράπετρας κ. Μαρία Ρουμελιωτάκη.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων