22/04/2023 25/04/2023 Μέσα σε αναστάσιμο κλίμα και με τη δέουσα μεγαλοπρέπεια, κορυφώθηκαν οι εορτασμοί στο Αίγιο για την Πολιούχο Παναγία Τρυπητή την Παρασκευή της Διακαινησίμου 21 Απριλίου 2023. Πλήθος κόσμου έδωσε το «παρών» στις Ιερές Ακολουθίες του διημέρου με την προσέλευση να ξεπερνάει κάθε προσδοκία, καθώς υπήρξαν προσκυνητές ακόμη και από την Κέρκυρα, τη βόρεια Ελλάδα, τη...
22 Απριλίου, 2023 - 22:00
Τελευταία ενημέρωση: 25/04/2023 - 15:14

Κορυφώθηκαν οι εορτασμοί στο Αίγιο για την Πολιούχο Παναγία Τρυπητή

Διαδώστε:
Κορυφώθηκαν οι εορτασμοί στο Αίγιο για την Πολιούχο Παναγία Τρυπητή

Μέσα σε αναστάσιμο κλίμα και με τη δέουσα μεγαλοπρέπεια, κορυφώθηκαν οι εορτασμοί στο Αίγιο για την Πολιούχο Παναγία Τρυπητή την Παρασκευή της Διακαινησίμου 21 Απριλίου 2023. Πλήθος κόσμου έδωσε το «παρών» στις Ιερές Ακολουθίες του διημέρου με την προσέλευση να ξεπερνάει κάθε προσδοκία, καθώς υπήρξαν προσκυνητές ακόμη και από την Κέρκυρα, τη βόρεια Ελλάδα, τη Θεσσαλονίκη και την Αλεξανδρούπολη.

Επίσης ο φετινός εορτασμός είχε ξεχωριστή σημασία, καθώς ήταν ο πρώτος μετά μετά από τέσσερα χρόνια και την πρόσφατη επιστροφή της χαριτόβρυτης Ιεράς Εικόνας της Παναγίας Τρυπητής στο ανακαινισμένο και εξωραϊσμένο ομώνυμο Ιερό Προσκύνημα που βρίσκεται στην παραλία Αιγίου.

Το απόγευμα της παραμονής της εορτής, Πέμπτη 20 Απριλίου 2023, τελέστηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κορίνθου κ. Διονυσίου, ο οποίος κήρυξε τον Θείο Λόγο. Συγχοροστάτησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης πρώην Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιος και ο οικείος Ποιμενάρχης Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος.

Δείτε το βίντεο από τον Πολυαρχιερατικό Εσπερινό

Αργότερα το βράδυ τελέστηκε Ιερά Αγρυπνία.

Το πρωί της Παρασκευής 21 Απριλίου 2023, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε της Πανηγυρικής Πολυαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας. Συλλειτούργησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Κορίνθου κ. Διονύσιος, πρώην Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιος και ο οικείος Ποιμενάρχης Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος. Τον πανηγυρικό λόγο της εορτής εκφώνησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος.

Δείτε το βίντεο από την Τρισαχιερατική Θεία Λειτουργία

Tην Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Αχαιός Υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης.

 

Τις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Πολιούχου του Αιγίου, Παναγίας Τρυπητής, τίμησαν επίσης με την παρουσία τους, οι Βουλευτές κ. Άγγελος Τσιγκρής, κ. Ιάσονας Φωτήλας, κ. Χριστίνα Αλεξοπούλου και κ. Σία Αναγνωστοπούλου, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Νεκτάριος Φαρμάκης, οι Αντιπεριφερειάρχες κ. Χαράλαμπος Μπονάνος και κ. Τάκης Παπαδόπουλος, οι Δήμαρχοι Καλαβρύτων κ. Αθανάσιος Παπαδόπουλος και Αιγιαλείας κ. Δημήτριος Καλογερόπουλος, υποψήφιοι Βουλευτές, υποψήφιοι Δήμαρχοι, δημοτικοί και κοινοτικοί Σύμβουλοι, Εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας κ.ά.

 

 

Ακολούθησε η Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας η οποία ξεκίνησε από το Ιερό Προσκύνημα με τερματισμό τον Μητροπολιτικό Ναό Φανερωμένης Αιγίου.

 

 

Συμμετείχαν οι Φιλαρμονικές Αιγίου, Ακράτας, Αιγείρας και Δερβενίου, μαθητές της πόλης του Αιγίου, πρόσκοποι, ο Σύλλογος Αναβιωτών «Βοστίτσα 1821», καθώς και αγήματα Στρατού Ξηράς και Ναυτικού.

 

 

Στον προαύλιο χώρο του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού εψάλη δέηση, με τους πιστούς να έχουν κατακλύσει κάθε γωνιά και κάθε σημείο γύρω από την πλατεία, λαμβάνοντας την ευλογία, ενώ ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος απηύθυνε σύντομο αναστάσιμο χαιρετισμό. Από την πλευρά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος, μεταξύ άλλων, εξήρε τις προσπάθειες του προκατόχου του Μητροπολίτη κ. Αμβροσίου, χάρη στις ενέργειες του οποίου, πραγματοποιήθηκαν και ολοκληρώθηκαν οι εργασίες ανακαίνισης του Προσκυνήματος της Παναγίας Τρυπητής και ευχαρίστησε εκ βάθους καρδίας τους φιλοξενούμενους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες για την προσέλευση και τη συμμετοχή τους στις ιερές εορταστικές ακολουθίες.

Αμέσως μετά η Εικόνα τοποθετήθηκε σε στρατιωτικό τζιπ και έγινε περιφορά σε κεντρικές οδούς της πόλης, με τους πιστούς να την ραίνουν με λουλούδια.

Το μεσημέρι, εξάλλου, η Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων κι Αιγιαλείας μαζί με τον Δήμο Αιγιαλείας παρέθεσαν από κοινού γεύμα για τους επίσημους προσκεκλημένους στον χώρο δεξιώσεων «Λιόπετρο» στη Φωνησκαριά Αιγίου.

Στον σύντομο χαιρετισμό του ο κ. Καλογερόπουλος εξέφρασε εκ μέρους των δημοτών τη μεγάλη χαρά του που παραδόθηκε ανακαινισμένο και ολόλαμπρο το Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Τρυπητής, ενώ αναφέρθηκε και στις εργασίες της αποκατάστασης του Ιερού Ναού των Εισοδίων, καθώς και τους γοργούς ρυθμούς ολοκλήρωσης της κατασκευής της πλατείας Αγίας Λαύρας.

«Μαζί με πολλά άλλα μικρά και μεγάλα έργα υποδομής, η Αιγιάλεια πλέον “κοιτάζει” προς την πρόοδο και την ανάπτυξη, καθώς μετατρέπεται σε έναν σύγχρονο ευρωπαϊκό Δήμο και θέτει νέες προϋποθέσεις μεγαλύτερης επισκεψιμότητας» σημείωσε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Αιγιαλείας και ευχαρίστησε θερμά για την άψογη συνεργασία τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμο, καθώς με αμοιβαία καλή προαίρεση και οργάνωση, επετεύχθη ένας εορτασμός περίλαμπρος και αντάξιος της μεγάλης θρησκευτικής γιορτής της πόλης και της ευρύτερης περιοχής.

Ο Δήμαρχος Αιγιαλείας, με δήλωσή του, ευχαριστεί επίσης θερμά όλους όσοι συνετέλεσαν στην επιτυχία της φετινής γιορτής και ιδιαίτερα τη Φιλαρμονική Αιγίου «Ευτέρπη», τη Δημοτική Φιλαρμονική Αιγείρας «Ιωάννης Κοκονέτσης», τη Φιλαρμονική Ακράτας και τη Δημοτική Φιλαρμονική Δερβενίου, τα τιμητικά αγήματα του Στρατού και του Πολεμικού Ναυτικού, τους άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αιγίου που μετέφεραν την εικόνα, την τοπική Αστυνομία και Λιμενική Αρχή, τους μαθητές, τους προσκόπους και τους αναβιωτές που συμμετείχαν στην πομπή και τέλος όλους τους δημότες και τους επισκέπτες που τίμησαν την Παναγία Τρυπητή και τη γιορτή Της.

 

Περισσότερες φωτογραφίες των εορτασμών από τον ιστότοπο filodimos.gr:

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων