09/04/2023 13/04/2023 Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας ιερούργησε την Κυριακή των Βαΐων 9 Απριλίου 2023 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών. Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Συμεών μεταξύ πολλών άλλων σημείωσε: «Το διακύβευμα της Μεγάλης Εβδομάδος ανοίγεται σήμερα. Το διακύβευμα και το πρόταγμα και το δίλημμα είναι ένα και μοναδικό. Θα διαλέξουν...
09 Απριλίου, 2023 - 20:33
Τελευταία ενημέρωση: 13/04/2023 - 12:59

Μητροπολίτης Φθιώτιδος: «Να επιλέξουμε το Πάσχα της ελευθερίας και της αγάπης»

Διαδώστε:
Μητροπολίτης Φθιώτιδος: «Να επιλέξουμε το Πάσχα της ελευθερίας και της αγάπης»

Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας ιερούργησε την Κυριακή των Βαΐων 9 Απριλίου 2023 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Συμεών μεταξύ πολλών άλλων σημείωσε:

«Το διακύβευμα της Μεγάλης Εβδομάδος ανοίγεται σήμερα. Το διακύβευμα και το πρόταγμα και το δίλημμα είναι ένα και μοναδικό. Θα διαλέξουν οι άνθρωποι το Χριστό, όπως τον διάλεξε η Μαρία και προτίμησε να σπαταλήσει όλα της τα αρώματα και όλα της τα μύρα για να εκφράσει και να καταθέσει την αγάπη της προς τον Κύριο; Ή θα προτιμήσουμε μια δήθεν τήρηση κάποιων εξωτερικών κανόνων, απλώς να ακολουθήσουμε κάποιο έθιμο, απλώς να τηρήσουμε κάποια παράδοση, απλώς να πούμε ότι είμαστε οι καλοί χριστιανοί σε αντίθεση με τους άλλους που δεν είναι κακοί δήθεν χριστιανοί; Θα ακολουθήσουμε το δρόμο του Ιούδα που κοίταξε και ζύγισε μην τυχόν παραβιαστεί ο προϋπολογισμός της κοινότητας, της ομάδας και της οικογένειας του Χριστού ή θα ακολουθήσουμε τη Μαρία, αυτήν η οποία δε δίστασε να χαλάσει τον προϋπολογισμό χάριν της αγάπης, αυτή η οποία άφησε την καρδιά της να ακολουθήσει τον Κύριο και όχι το μυαλό της να ακολουθήσει κάποιον κώδικα εξωτερικής δήθεν ηθικής τάξεως και ευπρέπειας;
Το ερώτημα που τίθεται μέσα στο Άγιο Πάσχα είναι: «θα ακολουθήσουμε το νόμο ή την αγάπη; Στο όνομα αυτού του νόμου ανέβασαν στο σταυρό τον Κύριό μας Ιησού Χριστό, ακολουθήθηκε δίκη, ακολουθήθηκε διαδικασία, τηρήθηκαν οι εξωτερικές προδιαγραφές, στήθηκε κατηγορητήριο και τον ανέβασαν πάνω στο Σταυρό και η απόφαση υπήρξε πλειοψηφική δημοκρατική. Ο λαός απαντήσαμε: «Σταυρωθήτω». Επιλέξαμε την απόδοση μίας δήθεν εξωτερικής δικαιοσύνης, γιατί δήθεν ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός δημιούργησε επανάσταση, έφερε αναστάτωση, συνετάραξε την ησυχία, χάλασε τη γαλήνη. Προτιμήσαμε λοιπόν οι άνθρωποι να πάρουμε πάνω μας το βάρος του αίματος ενός αθώου παρά να ακολουθήσουμε την καρδιά και την αγάπη.
Αυτό το ερώτημα θα μας ακολουθεί σε όλη μας τη ζωή, όχι μόνο την πνευματική ζωή αλλά στην καθημερινή μας ζωή. Το μεγάλο ερώτημα που μας θέτει η Μεγάλη Εβδομάδα είναι ευκαιρία να το θέσουμε μέσα μας, να μιλήσουμε με τον εαυτό μας, να κουβεντιάσουμε με ειλικρίνεια, είναι να αναρωτηθούμε τι αγαπάμε, ποιον αγαπάμε, ποια είναι η προτεραιότητα στη ζωή μας, ποια είναι η αγάπη μας. Τι είναι το πρώτο, τι είναι αυτό που μας γεμίζει, τι είναι αυτό που πραγματικά θέλουμε. Όποιος άνθρωπος απαντήσει σε αυτό με ειλικρίνεια και με τιμιότητα και ειδικά αν δώσει τη σωστή απάντηση και προτεραιότητα του γίνει ο Χριστός, προτεραιότητα του γίνουν οι αδελφοί του, προτεραιότητα του γίνει η μεταξύ μας αγάπη, προτεραιότητα του, προτεραιότητα μας, γίνει η καλοσύνη, η συγχωρητικότητα, η θυσιαστικότητα, η υπέρβαση της φιλαυτίας, το σκίσιμο, η διάλυση της ατομοκρατίας, αν αυτή γίνει η επιλογή της ζωής μας, αμέσως αλλάζουν τα πάντα, αμέσως σταματάει η γκρίνια, αμέσως σταματάει η διχόνια, αμέσως σταματάει η κακότητα, αμέσως σταματάει συκοφαντία, αμέσως σταματάει η αδικία, αμέσως σταματά η κατάκριση. Αν ένας άνθρωπος γεμίζει με το Χριστό και τον γεμίζει ο Χριστός δεν έχει καμία ανάγκη να γεμίσει το χρόνο του με κουτσομπολιά, με λάσπες, με συκοφαντίες, με συνωμοσίες, με φαντασίες, με σενάρια, τα οποία τελικά στο μόνον τον οποίο κάνουν κακό είναι σε αυτόν που τα υιοθετεί και τα αναπαραγάγει και όχι κυρίως σε αυτούς για τους οποίους γίνονται, κατασκευάζονται ή απευθύνονται. Είναι η μεγάλη ευκαιρία να αναστηθεί μέσα μας ξανά η αγάπη, να αναστηθεί η ανθρωπιά χωρίς να μεριμνά και να λογαριάζει, χωρίς να υπολογίζει, χωρίς να μπαίνει σε οποιαδήποτε διαδικασία προϋποθέσεων ή προαπαιτουμένων. Αυτό είναι το Πάσχα. Η ελεύθερη αγάπη, η αγάπη η οποία ανασταίνει, η αγάπη η οποία θερμαίνει, η αγάπη η οποία γεμίζει η αγάπη η οποία ελευθερώνει».

Κλείνοντας το κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε:

«Εύχομαι να μη μείνουμε μόνο στο «εὐλογημένος ὁ ἐρχόμενος» της σημερινής ημέρας. Να μη μείνουμε μόνο σήμερα στο «Ὡσαννά». Αλίμονο να μη βγει από το στόμα μας το «σταυρωθήτω» τη Μεγάλη Πέμπτη, να μην είμαστε από αυτούς που επέλεξαν να σταυρώσουν το Χριστό, αλλά να μείνουμε με αυτούς που επέλεξαν να γίνουν συγκυριναίοι, να σηκώσουν μαζί του το σταυρό του, να τον ακολουθήσουν όχι μόνο θριαμβευτή, να τον ακολουθήσουν και όταν διώχθηκε, συκοφαντήθηκε, αδικήθηκε όταν όλοι ήταν εναντίον του, κάποιοι μείναν πιστοί και αφοσιωμένοι και πρώτιστα και κυρίως μείναν κάποιες γυναίκες οι οποίες έγιναν οι Μυροφόρες και έγιναν οι ευαγγελίστριες της Αναστάσεως. Αυτήν την επιλογή να κάνουμε. Αυτό το Πάσχα να διαλέξουμε, όχι το νομικό Πάσχα των Εβραίων και Ιουδαίων, αλλά το Πάσχα της ελευθερίας και της αγάπης, το Πάσχα που επιλέγει να ανέβει στο Γολγοθά με το Χριστό, να κατέβει μαζί Του στο τάφο και αναστηθεί μαζί Του στο κενό μνημείο».

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μεταξύ των πιστών που είχαν κατακλύσει τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό παραβρέθηκαν ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος κ. Φάνης Σπανός, ο βουλευτής κ. Κοτρωνιάς Γεώργιος, ο τ. βουλευτής κ. Θεμιστοκλής Χειμάρας, Αντιπεριφερειάρχες, Αντιδήμαρχοι και λοιποί εκπρόσωποι αρχών και φορέων.

Περισσότερες φωτογραφίες στο άλμπουμ:

Φθιώτιδος Συμεών: «Να επιλέξουμε το Πάσχα της ελευθερίας και της αγάπης»

Το απόγευμα της Κυριακής ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στην Ακολουθία του Νυμφίου, στον Όρθρο της Μεγάλης Δευτέρας στον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου στα Γαλανέικα Λαμίας.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων