07/06/2023 07/06/2023 Νωπές είναι οι μνήμες των ανθρώπων που κλαίνε πάνω από το σφραγισμένο φέρετρο των οικείων τους, εξαιτίας της φονικής πανδημίας που έπληξε τον πλανήτη και δημιούργησε νέα δεδομένα στη ζωή μας. Αποστολή, Κοζάνη: Ραφαήλ Γεωργιάδης – ope.gr Ένα ξεχωριστό μνημείο, με μία ψηφιδωτή εικόνα της Παναγίας της Παρηγορήτριας, που φυλάει τα δάκρυα, τον πόνο, την...
07 Ιουνίου, 2023 - 10:03
Τελευταία ενημέρωση: 07/06/2023 - 10:13

Κοζάνη: Το ope.gr στο μνημείο της Παναγίας που «υποκλίνεται» στους ήρωες των υγειονομικών υπηρεσιών (ΦΩΤΟ)

Διαδώστε:
Κοζάνη: Το ope.gr στο μνημείο της Παναγίας που «υποκλίνεται» στους ήρωες των υγειονομικών υπηρεσιών (ΦΩΤΟ)

Νωπές είναι οι μνήμες των ανθρώπων που κλαίνε πάνω από το σφραγισμένο φέρετρο των οικείων τους, εξαιτίας της φονικής πανδημίας που έπληξε τον πλανήτη και δημιούργησε νέα δεδομένα στη ζωή μας.

Αποστολή, Κοζάνη: Ραφαήλ Γεωργιάδης – ope.gr

Ένα ξεχωριστό μνημείο, με μία ψηφιδωτή εικόνα της Παναγίας της Παρηγορήτριας, που φυλάει τα δάκρυα, τον πόνο, την απόγνωση και την αγωνία χιλιάδων ανθρώπων, στέκει πλάι στο ιστορικό εξωκλήσι της Παναγίας «Ζωοδόχου Πηγής» στην Κοζάνη. Πρόκειται για ένα μνημείο που «υποκλίνεται» στους ήρωες των υγειονομικών υπηρεσιών, οι οποίοι έδιναν και δίνουν καθημερινά μάχες, στην πρώτη γραμμή του αγώνα, την περίοδο της πανδημίας και συγχρόνως αποτίει φόρο μνήμης στους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους από τον κορωνοϊό.

Η πρωτοβουλία

Ο Πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης, Αρχιμανδρίτης Χριστοφόρος Αγγελόπουλος και το εκκλησιαστικό συμβούλιο του Ιερού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Κοζάνης, με την ευλογία του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου πήραν την πρωτοβουλία να δημιουργηθεί ένα μνημείο προς τιμήν όλων εκείνων των ανθρώπων, που ένιωσαν πολύ οδυνηρά το πέρασμα της πανδημίας του κορονοϊού, των υγειονομικών που έδιναν μάχη καθημερινά, αλλά και για όσους έχασαν τη ζωή τους άδικα από τη λοιμική ασθένεια. Η ανέγερση του μνημείου πραγματοποιήθηκε με τη συνδρομή των πιστών όλων των ενοριών της πόλης.

Τα ονόματα των θυμάτων της πανδημίας στην οπή του μνημείου

Το μνημείο φιλοτεχνήθηκε και τοποθετήθηκε λίγο πριν από τον Δεκαπενταύγουστο του περασμένου έτους. Αξίζει να αναφερθεί ότι ζητήθηκε από το Μαμάτσειο νοσοκομείο Κοζάνης και το Μποδοσάκειο νοσοκομείο Πτολεμαΐδας να παραχωρήσουν τα ονόματα των θυμάτων της πανδημίας -μόνο τα μικρά ονόματα και όχι τα επίθετα, λόγω του ιατρικού απορρήτου- τα οποία τοποθετήθηκαν σε μια οπή εντός του μνημείου που στη συνέχεια σφραγίστηκε.

Ανήμερα της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και πιο συγκεκριμένα το απόγευμα που ψάλλονται τα εγκώμια της Παναγίας, έγιναν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου – προσκυνηταρίου και έπειτα τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της πανδημίας, η οποία και καθιερώθηκε να τελείται κάθε χρόνο κατά την ίδια ημέρα.

Η πλάκα

Όπως αναφέρεται στην πλάκα που υπάρχει δίπλα στο μνημείο, «ιδιαιτέρως αφιερώνεται σε όσους ασθένησαν και νοσηλεύτηκαν και βίωσαν τη μοναξιά, την ταλαιπωρία και τον φόβο μέσα στα νοσοκομεία και προπάντων μέσα στις μονάδες εντατικής θεραπείας, στους ιατρούς και το υγειονομικό προσωπικό που με πολλή αγάπη και αυτοθυσία φρόντισαν τους ασθενείς, άρπαξαν πολλούς από τα νύχια του επαπειλούντος θανάτου και έγιναν γέφυρες επικοινωνίας μεταξύ των ασθενών και των οικείων τους προσώπων και τέλος, στους κοιμηθέντας από τον επάρατο αυτόν ιό, οι οποίοι ανηρπάγησαν από τον παρόντα βίο απότομα και ξαφνικά, δίχως να τύχουν της νενομισμένης τιμής από συγγενείς και φίλους. Σε όλους αυτούς η Παναγία να χαρίζει την ανέκφραστη παρηγοριά της· στους μεν να δίνει θείο βάλσαμο σε όλη την ζωή τους, στους δε ανάπαυση από τους κόπους τους και την πανευφρόσυνη θέα του προσώπου του Υιού και Θεού της, του Κυρίου μας Ιησού Χριστού. Αμήν.»

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων