20/07/2021 20/07/2021 Κυρήνεια η πόλη της απόβασης των Τούρκων, το πιο διάσημο τουριστικό θέρετρο παραθαλάσσια πόλη της Κύπρου που βρίσκεται περί το μέσον της βόρειας ακτής της. Αποτελεί πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας που εκτείνεται από το ακρωτήριο Κορμακίτη μέχρι τη λεγόμενη των “Αχαιών ακτή”, περιλαμβάνοντας και το μεγαλύτερο μέρος της οροσειράς του Πενταδάκτυλου. Το 1974 οι Ελληνοκύπριοι...
20 Ιουλίου, 2021 - 10:39
Τελευταία ενημέρωση: 20/07/2021 - 10:45

Κυρήνεια η πόλη της απόβασης: Από εδώ ξεκίνησε η Τουρκική εισβολή

Διαδώστε:
Κυρήνεια η πόλη της απόβασης: Από εδώ ξεκίνησε η Τουρκική εισβολή

Κυρήνεια η πόλη της απόβασης των Τούρκων, το πιο διάσημο τουριστικό θέρετρο παραθαλάσσια πόλη της Κύπρου που βρίσκεται περί το μέσον της βόρειας ακτής της. Αποτελεί πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας που εκτείνεται από το ακρωτήριο Κορμακίτη μέχρι τη λεγόμενη των “Αχαιών ακτή”, περιλαμβάνοντας και το μεγαλύτερο μέρος της οροσειράς του Πενταδάκτυλου. Το 1974 οι Ελληνοκύπριοι κάτοικοι της εκδιώχθηκαν από τον τουρκικό στρατό.

Γράφει η Μαρία Γιαχνάκη

Σύμφωνα με τις επαφές που γίνονται αυτόν τον καιρό φαίνεται ότι δεν είναι εύκολο να δοθεί πίσω στους ελληνοκυπρίους.

Τα περισσότερα σπίτια και κτήματα πουλήθηκαν από τους εισβολείς σε ξένους επιχειρηματίες και ευρωπαίους συνταξιούχους. Οι νέοι κάτοικοι, μετακόμισαν στην Κυρήνεια, αποτελώντας σήμερα τον παράνομο πληθυσμό, που συντέλεσε στην εγκληματική μετάλλαξη του χαρακτήρα της περιοχής

Στην Κυρήνεια που στιγματίστηκε από την απόβαση των Τούρκων οι ελληνοκύπριοι αποφεύγουν να πηγαίνουν . Ολόκληρες περιουσίες σπίτια κτήματα πατρικά επιχειρήσεις μέσα σε μια νύκτα δόθηκαν δώρο σε Τούρκους και άλλαξαν χέρια . Η Τουρκική πολιτική πέτυχε ακριβώς αυτό που ήθελε. Έφερε φτωχούς Τούρκους από όλα τα μέρη της Τουρκίας, τους έδωσε τα σπίτια, τα μαγαζιά και τις περιουσίες που άρπαξαν από τους Κύπριους και δημιούργησε μια νέα κοινωνία. Έδιωξε τους Κύπριους από τα σπίτια τους και τα έδωσε στους Τούρκους ως δώρο κι έτσι η Κυρήνεια σε μια μέρα έγινε τουρκική αποικία.

Σήμερα πολλά από τα σπίτια των Ελληνοκυπρίων πουλήθηκαν από Τουρκοκύπριους σε Άγγλους που μένουν μόνιμα στην περιοχή. Οι Κύπριοι ιδιοκτήτες των κατοικιών αυτών σήμερα, όσοι έχουν τη δύναμη επισκέπτονται τα πατρικά τους και έρχονται αντιμέτωποι με την τραγική πραγματικότητα γεμίζοντας την ψυχή τους καημό και αγανάκτηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ 

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων