04/03/2023 04/03/2023 Η Ρουμανία υποδέχθηκε τον Τίμιο Σταυρό του Μεγάλου Κωνσταντίνου. Αποστολή Ρουμανία – ope.gr  -πρώτο μέρος Μπακάου- Υποδοχή του Σταυρού του Μεγάλου Κωνσταντίνου Δείτε το πρώτο μέρος της αποστολής στη Ρουμανία μοντάζ Μαριάνθη Ματζίρη Ο Σταυρός του Μεγάλου Κωνσταντίνου φθάνει στο Μπακάου της Ρουμανίας και πλήθος κόσμου παρουσία της πολιτικής ηγεσίας και του κλήρου υποδέχεται συγκινημένος...
04 Μαρτίου, 2023 - 12:01
Τελευταία ενημέρωση: 04/03/2023 - 12:10

Ο Σταυρός του Μεγάλου Κωνσταντίνου στη Ρουμανία – Tο πιστό αντίγραφο του βυζαντινού Ιερού κειμηλίου υποδέχθηκε κλήρος και λαός

Διαδώστε:
Ο Σταυρός του Μεγάλου Κωνσταντίνου στη Ρουμανία – Tο πιστό αντίγραφο του βυζαντινού Ιερού κειμηλίου υποδέχθηκε κλήρος και λαός

Η Ρουμανία υποδέχθηκε τον Τίμιο Σταυρό του Μεγάλου Κωνσταντίνου.

  • Αποστολή Ρουμανία – ope.gr  -πρώτο μέρος

Μπακάου- Υποδοχή του Σταυρού του Μεγάλου Κωνσταντίνου

Δείτε το πρώτο μέρος της αποστολής στη Ρουμανία

μοντάζ Μαριάνθη Ματζίρη

Ο Σταυρός του Μεγάλου Κωνσταντίνου φθάνει στο Μπακάου της Ρουμανίας και πλήθος κόσμου παρουσία της πολιτικής ηγεσίας και του κλήρου υποδέχεται συγκινημένος το Ιερό Κειμήλιο, από την Ιερά Μεγίστη Μονή του Βατοπαιδίου το οποίο κόμισε ο καθηγούμενος της Ιεράς Μονής αρχιμανδρίτης Εφραίμ και υποδέχθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Ρώμαν και Μπακάου κ Ιωακείμ.

 

αεροδρόμιο Μπακάου www.ope.gr

Στο αεροδρόμιο του Μπακάου πραγματοποιήθηκε υποδοχή με το παραδοσιακό τυπικό της χώρας ενώ ο Σεβασμιώτατος κ Ιωακείμ ευλόγησε τον κόσμο με το Ιερό Κειμήλιο.

Στην επίσημη υποδοχή παραβρέθηκαν, ο δήμαρχος και ο νομάρχης του Μπακάου, ο πρόεδρος του νομαρχιακού συμβουλίου, ο διευθυντής και ο πρόεδρος του αεροδρομίου ενώ ο διοικητής της αστυνομίας παρείχε όλες τις διευκολύνσεις ώστε να ταξιδέψει στη συνέχεια η αποστολή που συνόδευε τον Σταυρό του Μεγάλου Κωνσταντίνου μέχρι τον προορισμό του, που ήταν η Ιερά Μονή Διακονέστι.

Νέες και νέοι προσέφεραν στον Γέροντα Εφραίμ και την συνοδεία του παραδοσιακά εδέσματα και το ψωμί της ειρήνης και της φιλίας που σύμφωνα με την παράδοση είναι σύμβολο ένωσης των χωρών μεταξύ τους, ως ένδειξη αγάπης και φιλοξενείας ενώ η χορωδία που βρισκόταν στο αεροδρόμιο κατά την υποδοχή έψαλλε το πολυχρόνιο στον Γέροντα Εφραίμ και εκκλησιαστικούς ύμνους.

Ο Σεβασμιώτατος στην προσφώνησή του καλωσόρισε τον Γέροντα Εφραίμ τον Βατοπαιδινό και την συνοδεία του, τονίζοντας ότι η έλευση του Σταυρού του Μεγάλου Κωνσταντίνου είναι μεγάλη ευλογία για την Ρουμανία και παρηγορία για τους πιστούς που θα νιώθουν την προστασία αυτή δια του Ιερού Κημειλίου.

Ο Γέροντας Εφραίμ αφού αναφέρθηκε στην δύναμη του Σταυρού, μίλησε και για την σημασία του μοναχισμού λέγοντας ότι :“ο μοναχισμός που υπάρχει στην πατρίδα σας, όταν είναι στην αυθεντική πατερική παραδοση , φέρει καρπούς και ο μοναχισμός είναι αυτός ο οποίος θα πει αποδειχτικά ότι ο Ιησούς Χριστός και χθες και σήμερα εις τους αιώνας είναι η μοναδική Αλήθεια και η Ζωή.”

Έξω από το αεροδρόμιο πιστοί περίμεναν υπομονετικά να προσκυνήσουν το Ιερό Κειμήλιο κατά την έξοδό του από το κτήριο λίγο πριν ξεκινήσει το ταξίδι του προς την Ιερά Μονή Διακονέστι……

 

Το Ιερό Κειμήλιο ταξιδεύει στο Διακονέστι

Φθάνοντας στο Διακονέστι στις όχθες του ποταμού, κάτοικοι πάνω στα άλογα κρατώντας τις ελληνικές σημαίες καλωσόρισαν την αποστολή ενώ συνόδευσαν το Ιερό Κειμήλιο μέχρι την Ιερά Μονή διασχίζοντας τα βουνά με εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες.

 

Στην Ιερά Μονή Διακονέστι, η αδελφότητα με ιδιαίτερη συγκίνηση υποδέχθηκε τον Σταυρό του Μεγάλου Κωνσταντίνου ,τον οποίο μέσα σε πλήθος κόσμου λιτάνευσαν πέριξ του Καθολικού της Μονής.
Μικροί και μεγάλοι κατέφθασαν από όλες τις περιοχές για να προσκυνήσουν και να πάρουν ευλογία .

Τελέσθηκε δέηση επί τη ελεύση του Ιερού Κειμηλίου στον Ιερό Ναό και αφού τοποθετήθηκε στο ειδικό στασίδι, για ώρες ο πιστός λαός προσκυνούσε και προσευχόταν.

Ο εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Ιωακείμ , Έξαρχος κ Νικόλαος, στο μήνυμά του μετά την δοξολογία μίλησε εκ μέρους του αλλά και εκ μέρους των μοναχών και των μοναζουσών από την θεοφύλακτο επαρχία αλλά και εκ μέρους των πιστών, όπως είπε, καλωσορίζοντας τον Γέροντα Εφραίμ και την συνοδεία του σε αυτό το δεύτερο περιβόλι της Παναγίας.


Στο μήνυμά του είπε μεταξύ άλλων: “Όλοι βρισκόμαστε σε μια μεγάλη πνευματική χαρά, σε μια όαση σωτηρίας αφού υποδεχόμαστε έναν από τους πιο σεβαστούς ηγουμένους του Αγίου Όρους.
Αυτή η χαρά μπήκε μέσα στην καρδιά μας όπως μπήκε και η ευχή του Ιησού μέσα στις καρδιές των Ησυχαστών του Αγίου Όρους .”
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον Άγιο Ιωσήφ τον Ησυχαστή του οποίου τονίζοντας ότι είναι άξιος διάδοχός του, ο Γέροντας Εφραίμ αφού ο ίδιος καθοδηγεί τόσους μοναχούς και πιστούς προς την σωτηρία της ψυχής τους, εμπνευσμένος από την διδασκαλία και την βιωτή πατέρων του Αγίου Όρους όπως ήταν ο Άγιος Ιωσήφ ο Ησυχαστής .

Είναι μεγάλη τιμή για μας , πρόσθεσε, η παρουσία σας ,διότι αυτή η συνάντηση έγινε με την μεσολάβηση της Θεοτόκου, της Γερόντισας του Αγίου Όρους. Ειναι ιστορική στιγμή και πνευματική στιγμή.
Ιστορική γιατί φέρατε μικρό τεμάχιο από τον Τίμιο Σταυρό, ο οποίος θα προστατεύει αυτό το κονόβιο και πνευματική στιγμή γιατί μεσα στην ψυχή σας έχετε όλους αυτούς τους μεγάλους πατέρες αυτού του τόπου.
Φέρατε μεγάλη ευλογία εδώ, είναι ένας φάρος ολόφοτος γι αυτή την περιοχή που πέρασε δύσκολες στιγμές στην ιστορία του.


Μεγάλη ευλογία η παρουσία σας εδώ γι αυτό το κοινόβιο και για την συνοδεία αυτή που καθοδηγείτε και οι πνευματικοί καρποί φαίνονται μέσα από κάθε ασκήτρια από τη συνοδεία αυτή, οι οποίες άφησαν τους συγγενείς και τους φίλους και ανέλαβαν τον ζυγό του Χριστού στους ώμους τους.
Η σημερινή συνάντηση, μας υπενθυμίζει ό,τι ο Όσιος Ιωσήφ ο Ησυχαστής είχε με τις πνευματικές του κόρες εκτός Αγίου Όρους, μας θυμίζει και τις πνευματικές σχέσεις με αυτό το λαό, κληρικούς ηγεμόνες και ευσεβείς Χριστιανούς που είχαν αυτήν την σχέση εδώ και αιώνες με το Βατοπαίδι.
Σας ευχαριστούμε εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου μας και παρακαλούμε τον Πανάγαθο να σας προστατεύει να έχετε πνευματικές χαρές και να μας έχετε πάντα στις προσευχές σας.”

Η ηγουμένη της Ιεράς Μονής του Διακονέστι γερόντισα Ευλογία, αναφέρθηκε στο μεγαλείο αυτής της στιγμής της υποδοχής του Ιερού Κειμηλίου λέγοντας :
“Αυτή η στιγμή μας υπερβαίνει ενώ βρισκόμαστε ενώπιον αυτού του μυστηρίου και παραμένουμε άναυδοι διότι ο Θεός και Βασιλεύς ημών , δια του Ζωοποιού Σταυρού θα ευλογεί την ταπεινή μας μονή από δω και στο εξής.
Με συντετριμένη καρδιά δοξάζουμε Τον εν Τριάδι Θεό και ευχαριστούμε τον άγιο καθηγούμενο διότι με το πολύτιτμο αυτό κειμήλιο αφυπνίζει μέσα στην ψυχή μας τον ζήλο να ακολουθούμε τον Εσταυρωμένο Χριστό και να μην ξεχνάμε ότι η αγάπη μας είναι για τον Σταυρό.

Ευχαριστούμε τον γέροντα που ήρθε χωρίς να υπολογίσει ούτε κόπο,ούτε κούραση, ως μιμητής του Εσταυρωμένου Χριστού και Αναστάντος δια την σωτηρία μας ,ως άξιος υιός και κληρονόμος της αγιορειτικής παραδόσεως .

Η παρουσία των αγιορειτών πατέρων μας γεμίζει χάρη και κατάνυξη και μυστική δοξολογία με την έλευση του Τιμίου Ξύλου.
Σήμερα ο κύριος μας επισκέπτεται παρακινώντας τις καρδιές μας να αγκαλιάσουμε το φρόνημα του Σταυρού ώστε να γεννηθεί και να μορφωθεί μέσα μας.

Θα στηριχθώ εδώ σε έναν λόγο του Γρηγόριου Παλαμά και προσευχόμαστε ταπεινά να εκπληρωθεί με όλους τους παρόντες: “κλείνοντας μαζί με τα γόνατα μας και τις καρδιές μας ας προσκυνήσουμε τον τόπο όπου στάθηκαν τα πόδια του Κυρίου και όπου τα χέρια του απλώθηκαν αγκάλιάζοντας τα σύμπαντα και κόσμου, όπου το Τίμιο Σώμα Του, δόθηκε για εμπαιγμούς και προσκυνώντας Το,με πίστη να γεμίσουμε με τον πλούσιο αγιασμό που πηγάζει από αυτόν.
Να τον γευθούμε και να τον κρατάμε μέσα στις καρδιές μας . Αμήν.

Στο τέλος ο καθηγούμενος της ΙΜΜ Βατοπαιδίου αναφέρθηκε στην επίσκεψή του αυτή λέγοντας ότι είναι η δεύτερη φορά που έρχεται στο Διακονέστι:

“Μας αξίωσε ο Θεός, είπε, να σας φέρω τον Τίμιο Σταυρό του Μεγάλου Κωνσταντίνου ως συμπλήρωμα της πρώτης ευλογίας του αντιγράφου της Παναγίας της Ευαγγελιστρίας και Βηματάρισσας.
Σε αυτόν τον Τίμιο Σταυρό που φέραμε, βάλαμε κι ένα τεμάχιο του Τίμιου Ξύλου για να μπορέσετε να παίρνετε περισσότερη χάρη ασπαζόμενοι τον Σταυρό, τόσο εσείς όσο και οι ευλαβείς προσκυνητές.
Ο Τίμιος Σταυρός του Μεγάλου Κωνσταντίνου σύμφωνα με την παράδοση και τον βίο του, όταν είδε στον ουρανό ο ίδιος ο Μέγας Κωνσταντίνος, το σημείο του Σταυρού, του έλεγε μια φωνή εν Τούτω Νίκα κι έκανε τρεις Σταυρούς όπως τους είδε στο όραμά του , ο ένας είναι στην μονή μας και όντως η επένδυσή του είναι βυζαντινή και αυτός ο Σταυρός πάντα συνδεόταν με την Παναγία την Βηματάρισσα για αυτό και η Παναγία λιτανεύεται πάντα συνοδεία του Τιμίου Σταυρού όπως γίνεται στο Βατοπαιδινό τυπικό.
Ο Άγιος Σάββας ο βηματάρης, πιάστηκε αιχμάλωτος, αλλά πριν σκέφθηκε να κρύψει την Παναγία και τον Τίμιο Σταυρό και τους έκρυψε σε ένα πηγάδι της μονής και άναψε και μια λαμπάδα. Μετα από 70 χρόνια που αφέθηκε ελεύθερος ήρθε στο μοναστήρι και τους απεκάλυψε ποιος ήταν και ότι έκρυψε τα δυο κειμήλια στο πηγάδι . Άνοιξαν τότε το πηγάδι και βρήκαν την Παναγία και τον Τίμιο Σταυρό να ίστανται πάνω στα ύδατα και η λαμπάδα να ανάβει ακόμη μετά από 70 χρόνια χωρίς να φθαρεί.
Η λαμπάδα αυτή είναι ακοίμητη και στο μοναστήρι μας σώζεται για 10 αιώνες.
Εύχομαι η παρουσία του Τιμίου Σταυρού και της Παναγίας να αυξάνει την αγάπη που έχουμε εμείς οι μοναχοί προς τον Χριστό και να βιώνουμε το μυστήριο της αγάπης του Χριστού διότι όσο δείχνουμε αγάπη προς τον Χριστό τόσο αυτός αυξάνει την αγάπη του και όσο τον ποθούμε τόσο αυξάνει μέσα μας τον πόθο γι αυτόν.”

Στη συνέχεια τελέσθηκε Ιερά Αγρυπνία ενώ το τριήμερο διαμονής της αποστολής στο Διακονέστι έλκυσε χιλιάδες κόσμου που έφτανε για να πάρει την ευχή του γέροντα Εφραίμ και να προσκυνήσει τον Σταυρό του Μεγάλου Κωνσταντίνου….

Στα επόμενα μέρη της αποστολής που θα δημοσιεύσουμε, θα δείτε το υπόλοιπο μέρος από την επίσκεψη στο Διακονέστι, την επίσκεψη στο Ιάσιο και σε Ιερές Μονές της Ρουμανίας και Μολδαβίας

Μείνετε συντονισμένοι

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων