22/05/2024 22/05/2024 Το Ινστιτούτο «Άγιος Μάξιμος ο Γραικός» σε συνεργασία με το parapolitika.gr, σας ξεναγούν στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου Νέας Φιλαδέλφειας, που θεμελιώθηκε το 1937 υπό του εκ Μαδύτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών Χρυσοστόμου Παπαδοπούλου, ο οποίος ευεργέτησε τον ναό κατά την ανέγερσή του. Ο ναός εγκαινιάσθηκε στις 18 Νοεμβρίου 1979 από τον Μητροπολίτη Νέας...
22 Μαΐου, 2024 - 20:52
Τελευταία ενημέρωση: 22/05/2024 - 21:01

Οδοιπορικό στον Ι.Ν. Αγίου Ιωάννoυ Προδρόμου Νέας Φιλαδέλφειας (ΒΙΝΤΕΟ)

Διαδώστε:
Οδοιπορικό στον Ι.Ν. Αγίου Ιωάννoυ Προδρόμου Νέας Φιλαδέλφειας (ΒΙΝΤΕΟ)

Το Ινστιτούτο «Άγιος Μάξιμος ο Γραικός» σε συνεργασία με το parapolitika.gr, σας ξεναγούν στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου Νέας Φιλαδέλφειας, που θεμελιώθηκε το 1937 υπό του εκ Μαδύτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών Χρυσοστόμου Παπαδοπούλου, ο οποίος ευεργέτησε τον ναό κατά την ανέγερσή του.

Ο ναός εγκαινιάσθηκε στις 18 Νοεμβρίου 1979 από τον Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας Τιμόθεο, όπως μας εξηγεί ο π. Κωνσταντίνος, εφημέριος του ναού. Στον ναό θησαυρίζονται Τίμια Λείψανα Αγίων, Ιερά κειμήλια όπως η Θαυματουργή Εικόνα του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου του 12ου αιώνα, την οποία έφεραν οι πρόσφυγες από τη Μάδυτο της Μικράς Ασίας.

Το 1915, η Μάδυτος βομβαρδίστηκε από τους Άγγλους και καταστράφηκε η πόλη καθώς και η Εκκλησία του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου. Διεσώθη η Εικόνα του Αγίου από την προσφυγική οικογένεια Φυντανίδη και από το 1936 είναι και η Εφέστιος στον ναό. Κειμήλια του ναού αποτελούν ένα Ιερό Ευαγγέλιο από τη Μάδυτο της Μικράς Ασίας του 1754, ένα Άγιο Δισκοπότηρο, καθώς και κηροπήγια της Αγίας Τραπέζης του 1858.

Συντελεστές:

Δημοσιογραφική έρευνα: Δημήτρης Στρουμπάκος
Εικονολήπτης: Ανδρέας Χαλκιόπουλος
Μοντάζ: Μαριάνθη Ματζίρη

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων