23/08/2022 24/08/2022 Τα μοναστήρια αποτέλεσαν κατά τη διάρκεια του αγώνα για την απελευθέρωση από τους Τούρκους καταφύγιο και λημέρια των αγωνιστών. Ένα από αυτά που πρωτοστάτησαν την περίοδο εκείνη ήταν το μοναστήρι της Παναγίας της Προυσιώτισσας, το οποίο εορτάζει σήμερα 23 Αυγούστου, ημέρα κατά την οποία τιμάται η Απόδοση της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Δείτε ένα...
23 Αυγούστου, 2022 - 10:24
Τελευταία ενημέρωση: 24/08/2022 - 13:22

Οδοιπορικό του ope.gr στην Παναγία την Προυσιώτισσα

Διαδώστε:
Οδοιπορικό του ope.gr στην Παναγία την Προυσιώτισσα

Τα μοναστήρια αποτέλεσαν κατά τη διάρκεια του αγώνα για την απελευθέρωση από τους Τούρκους καταφύγιο και λημέρια των αγωνιστών. Ένα από αυτά που πρωτοστάτησαν την περίοδο εκείνη ήταν το μοναστήρι της Παναγίας της Προυσιώτισσας, το οποίο εορτάζει σήμερα 23 Αυγούστου, ημέρα κατά την οποία τιμάται η Απόδοση της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Δείτε ένα οδοιπορικό στην ιστορική Μονή από το αρχείο του Πρακτορείου «ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ»:

Αποστολή: Δημήτρης Στρουμπάκος

Κάμερα: Ανδρέας Χαλκιόπουλος

Μοντάζ: Παναγιώτης Ποδαρόπουλος

Το μοναστήρι ήταν το πνευματικό κέντρο και αποκούμπι των οπλαρχηγών επί τουρκοκρατίας, ενώ σήμερα προσφέρει τις υπηρεσίες του στην Ορθοδοξία κι έχει γίνει πόλος έλξης για όλο τον κόσμο.

Ο στρατηγός Καραϊσκάκης αφιέρωσε στην Παναγία την Προυσιώτισσα το ασημένιο κάλυμμα της εικόνας της, με τα τρία παράσημά του, τα ασημένια αστέρια, εις ένδειξη ευγνωμοσύνης. Συγκεκριμένα, ο ονομαστός στρατηγός που ταλαιπωρούνταν από θέρμη (ελονοσία), έταξε στην Παναγιά να του χαρίσει τη γιατρειά, ώστε να συνεχίσει τους ένδοξους αγώνες του για την απελευθέρωση του γένους, και θα την έντυνε με αργυρόχρυσο πουκάμισο.

Πράγματι, γιατρεύτηκε με θαυματουργική επέμβαση της Παναγίας μας, κατά την παραμονή του στη Μονή.

Το Σκευοφυλάκιο της Μονής διαθέτει σήμερα το σπαθί και τα όπλα του Καραϊσκάκη. Επίσης, κοντά στο Μοναστήρι, στην Παναγία την Προυσιώτισσα, σώζονται και οι Πύργοι με το όνομα του περίφημου στρατηγού.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων