09/08/2019 09/08/2019 Πατήρ Δημήτριος Αχθοφορίδης   Περισσότερο από κάθε άλλο ιερό πρόσωπο, ο λαός μας σέβεται και τιμά την Παναγία. Την επικαλείται σε κάθε δύσκολη στιγμή της ζωής, επειδή πιστεύει ότι η Παναγία μεσολαβεί στον Χριστό για το καλό των ανθρώπων. Έτσι, υπάρχει κατά τόπους ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός από προσωνυμίες, που συνοδεύουν το όνομα της Παναγίας. Άλλωστε,...
09 Αυγούστου, 2019 - 14:22

“Παναγία η Ανάργυρος”

Διαδώστε:
“Παναγία η Ανάργυρος”

Πατήρ Δημήτριος Αχθοφορίδης

 

Περισσότερο από κάθε άλλο ιερό πρόσωπο, ο λαός μας σέβεται και τιμά την Παναγία. Την επικαλείται σε κάθε δύσκολη στιγμή της ζωής, επειδή πιστεύει ότι η Παναγία μεσολαβεί στον Χριστό για το καλό των ανθρώπων. Έτσι, υπάρχει κατά τόπους ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός από προσωνυμίες, που συνοδεύουν το όνομα της Παναγίας. Άλλωστε, το ίδιο το όνομα Παναγία αποτελεί λατρευτικό-κοσμητικό επίθετο της Μαριάμ (Μαρίας), της μητέρας του Ιησού Χριστού, που αποκαλείται Θεοτόκος, επειδή έφερε στον κόσμο τον Υιό του Θεού και Αειπάρθενος γιατί συνέλαβε εκ Πνεύματος Αγίου και γέννησε με υπερφυσικό τρόπο τον Θεάνθρωπο.

H ευλάβεια λοιπόν των κατοίκων της περιοχής του Σιδηροδρομικού Σταθμού της πόλεως Δράμας και ένα θαύμα της Υπεραγίας Θεοτόκου σε άτεκνο ζευγάρι καθιέρωσαν την εικόνα της, δίδοντας με προτροπή του Μητροπολίτου Δράμας κ.κ. Παύλου το προσωνύμιο ‘’ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΑΝΑΡΓΥΡΟΣ’’.

Ανάργυρος διότι φυλάσσεται στον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων Δράμας αλλά και διότι η Μεσίτρια των ανθρώπων Κυρία Θεοτόκος πρεσβεύει αναργύρως (αφιλοκερδώς) στον Υιό της και Κύριο μας, Ιησού Χριστό σε κάθε ζήτημα μας.

Το άτεκνο ζευγάρι(σήμερα χαίρονται δύο υγιέστατα τέκνα ) αποφάσισε να προσφέρει τα έξοδα για την κατασκευή της εικόνος και ο εφημέριος του ναού Πατήρ Δημήτριος Αχθοφορίδης έδωσε την ιδέα της κατασκευής στον δόκιμο αγιογράφο κ. Τενίδη Ανέστη να την φιλοτεχνήσει. Η Θεοτόκος απεικονίζεται να κρατά τον Ιησού Χριστό στην δεξιά της πλευρά φορώντας μπλέ μαφόριο και όχι σκούρο κόκκινο, που είναι το χρώμα το οποίο έχει η Ορθοδοξία μας ως χρώμα βαθύτατο κατανυκτικό. Το μπλέ μαφόριο επιλέχθηκε διότι η εικόνα εορτάζει την 1η Ιουλίου εκάστου έτους μάζί με τους Αγίους Αναργύρους Κοσμά και Δαμιανό τους Ρωμαίους και συμπίπτει την ημέρα εκείνη και η εορτή της απελευθερώσεως της πόλης της Δράμας ἀπό τόν Ὀθωμανικό καί Βουλγαρικό ζυγό κατά τό 1913, ημέρα κατά την οποία τελείται επισημη Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων Δράμας.

Τα πρόσωπα του Ιησού Χριστού και της Θεοτόκου περιστοιχίζουν στο πάνω μέρος της εικόνος μικρή παράσταση της δεήσεως , δεξιά και αριστερά οι έφοροι και πολιούχοι της ενορίας Άγιοι Ανάργυροι Κοσμάς και Δαμιανός (λείψανα τους φυλάσσονται στο ναό) , ο Άγιος Λουκάς ο Ιατρός (παρεκκλήσιο στο δεξιό κλίτος εντός του ναού), ο Αγιος Νικόλαος Πλανάς (παρεκκλήσιο στον αύλειο χώρο του ναού), η Αγία Θεοπρομήτωρ Άννα (παρεκκλήσιο στο αριστερό κλίτος εντός του ναού) και η Αγία Ισαπόστολος Θέκλα (λείψανό της φυλάσσεται στο ναό ) που στο σύνολό τους τιμώνται ιδιαιτέρως.

Στο κάτω μέρος της εικόνος υπάρχει επιγραφή με τα ακόλουθα:
“ΔΟΥΛΟΙ ΧΡΙΣΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Κ ΜΑΡΙΑ ΤΗΝΔΕ
ΤΗΣ ΘΕΟΜΗΤΟΡΟΣ ΣΕΠΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ
ΤΗΣ ΚΑΛΟΥΜΕΝΗΣ ΑΝΑΡΓΥΡΟΥ
ΕΝ ΤΩ ΝΑΩ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ
ΤΗΣ ΠΟΛΕΩΣ ΔΡΑΜΑΣ ΠΟΘΩ ΠΡΟΣΕΦΕΡΟΝ
ΙΕΡΑΤΕΥΟΝΤΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΤΟΥ ΘΥΤΟΥ.
ΕΝ ΕΤΕΙ ΣΩΤΗΡΙΩ ΒΙΑ΄ΜΗΝΙ ΑΥΓΟΥΣΤΩ.
ΧΕΙΡ ΑΝΕΣΤΗ Τ. ΤΗΝΔΕ ΙΣΤΟΡΗΣΕΝ”

Η εικόνα καθιερώθηκε το έτος 2011 και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Εδέσσης Πέλλης και Αλμωπίας κ.κ. Ιωήλ συνέγραψε το κάτωθι :
Απολυτίκιο Ήχος α΄. Της ερήμου πολίτης
Την σεπτήν σου εικόνα ,
Παναγία Ανάργυρε,
ως πολυτιμότατον όλβον,
εν τη Δράμα κατέχοντες,
αντλούμεν εξ’ αυτής τας δωρεάς,
τιμώμεν δε ομού και τον Λουκάν,
τον Κοσμάν Δαμιανόν τε τους ιατρούς,
συν Νικολάω κράζοντες,
δόξα τω αγιάσαντι υμάς ,
δόξα τω θαυμαστώσαντι,
δόξα τω ενεργούντι δι΄υμών πάσιν ιάματα.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων