01/06/2022 01/06/2022 Με αφορμή τη συμπλήρωση οκτώ ετών από την κοίμηση του μακαριστού Γέροντος Μωυσέως Αγιορείτου, η Πεμπτουσία αναδημοσιεύει από το αρχείο της ομιλία του ιερομονάχου Χρυσοστόμου, Γέροντος Καλύβης Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου της Ιεράς Κουτλουμουσιανής Σκήτης Αγίου Παντελεήμονος, με θέμα: «Ο Γέροντας μου, Μωυσής ο Αγιορείτης» στην εκδήλωση παρουσίασης του Αφιερωματικού Τόμου «Μωυσέως Ωδή» προς τιμή του...
01 Ιουνίου, 2022 - 9:49
Τελευταία ενημέρωση: 01/06/2022 - 9:44

8 χρόνια από την κοίμηση του Γέροντα Μωυσή – «Ο Γέροντας μου, Μωυσής ο Αγιορείτης» (ΒΙΝΤΕΟ)

Διαδώστε:
8 χρόνια από την κοίμηση του Γέροντα Μωυσή – «Ο Γέροντας μου, Μωυσής ο Αγιορείτης» (ΒΙΝΤΕΟ)

Με αφορμή τη συμπλήρωση οκτώ ετών από την κοίμηση του μακαριστού Γέροντος Μωυσέως Αγιορείτου, η Πεμπτουσία αναδημοσιεύει από το αρχείο της ομιλία του ιερομονάχου Χρυσοστόμου, Γέροντος Καλύβης Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου της Ιεράς Κουτλουμουσιανής Σκήτης Αγίου Παντελεήμονος, με θέμα: «Ο Γέροντας μου, Μωυσής ο Αγιορείτης» στην εκδήλωση παρουσίασης του Αφιερωματικού Τόμου «Μωυσέως Ωδή» προς τιμή του μακαριστού Γέροντος Μωυσέως του Αγιορείτου, η οποία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 4 Αυγούστου 2019 στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης.

Παρακολουθήστε στην “ΠΕΜΠΤΟΥΣΙΑ”

Γέροντας Μωυσής Αγιορείτης

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1952 και μεγάλωσε με το όνομα Ιωάννης στον προσφυγικό συνοικισμό του Βύρωνα. Ο πατέρας του Αλέξανδρος ήταν από τα Σάλωνα και η μητέρα του Βασιλεία από τη μικρασιατική Μαγνησία. Εκεί ο παππούς του είχε φούρνο και συχνά φιλοξενούσε μοναχούς. Η μητέρα του είχε πνευματικό τον γέροντα Ιερώνυμο Σιμωνοπετρίτη και ζούσε ως μοναχή μέσα στον κόσμο. Ο μικρός Ιωάννης συνδέθηκε από νωρίς με το Σιμωνοπετρίτικο μετόχι της Αναλήψεως και τον παπα-Φώτη. Μεγάλωσε με ιστορίες για τον γέροντα Ιερώνυμο και το Άγιον Όρος. Εκεί έμαθε βυζαντινή μουσική και τα εκκλησιαστικά τυπικά. Διακρινόταν για τη φιλομάθειά του και την αγάπη του για τα βιβλία.

Το 1974 μετά τη θητεία του στον ελληνικό στρατό και με τη βοήθεια της μητέρας του και του μοναχού Γερβάσιου Σιμωνοπετρίτη αποφάσισε να προσέλθει ως δόκιμος στην Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας. Ο ηγούμενος της Μονής, ο Γέρων Αιμιλιανός, τον έκειρει μεγαλόσχημο μοναχό με το όνομα Μωυσής. Ο Γέροντας τον βοήθησε και τον στήριξε πνευματικά, όταν άρχισε να επιδεινώνεται η ασθένειά του στο ήπαρ. Η ηπατική του ανεπάρκεια του διατηρούσε μέσα του τη μνήμη του θανάτου. Εκείνη την εποχή συνέγραψε το πρώτο του βιβλίο «Ιερώνυμος Σιμωνοπετρίτης, ο Γέρων της Αναλή­ψεως».

Το 1985 με την ευχή του Γέροντος Αιμι­λιανού, εγκαταστάθηκε στην ιερά Κουτλουμουσιανή Σκήτη του αγίου Παντελεήμονος, στην καλύβη του αγίου Χρυσοστόμου. Εκεί μόνος του επιδόθηκε, παράλληλα με τους πνευματικούς αγώνες, με τις οικοδομικές εργασίες για την ανακαίνιση του κατεστραμμένου κελλίου, τη μελέτη, τη συγγραφή, την ποίηση και την αγιογραφία. Συνέγραψε πολλά βιβλία και περιόδευσε σε Ελλάδα και Εξωτερικό δίδοντας σειρά ομιλιών ως προσκεκλημένος Μητροπολιτών, πανε­πιστημιακών ιδρυμάτων, συλλόγων και άλλων φορέων.

Τον Οκτώβριο του 1996 μετέβηκε στην Αμε­ρική για μεταμόσχευση ήπατος, επειδή η ηπατική ανεπάρκεια συνεχώς επι­δεινώνονταν. Το 1998 επέστρεψε υγιής στο Άγιον Όρος. Διετέλεσε αρχισυντάκτης για μία δεκαετία του αγιορείτικου περιοδικού «Πρωτάτον». Συνέγραψε πολλά άρθρα σε εφημερίδες και περιοδικά και έδωσε συνεντεύξεις σε εφημε­ρίδες, περιοδικά, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Τον τελευταίο καιρό αντιμετώπιζε πάλι σοβαρά προβλήματα με την υγεία του. Φιλοξενούνταν στο Επισκοπείο της Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας, όπου και κοιμήθηκε την 1 Ιουνίου του 2014 σε ηλικία 62 ετών.

Βλ. Μπαρδάκας Ιουστίνος, Μωυσέως εγκώμιον, σσ. 21-32. Βλ. Ιερόθεος Βλάχος, «Ο π. Μωϋσής, ο αγιορείτης», Αμέν, http://www.amen.gr/article/o-p-mwusis-o-agioreitis [προσπ. 29-9-2017].

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων