08/05/2023 08/05/2023 Σαράντα τρία χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την οσιακή κοίμηση του Γέροντα Φιλοθέου Ζερβάκου. Ο γέροντας Φιλόθεος ήδη από τις αρχές του 1979 ασθενούσε. Στις 7 Μαΐου 1980 (96 ετών) και ενώ βρισκόταν στο κελί του στα Θαψανά της Πάρου, έπεσε οριστικά στο κρεβάτι. Την 6η πρωινή στις 8 Μαΐου 1980 οι Άγιοι Άγγελοι παρέλαβαν την...
08 Μαΐου, 2023 - 14:00
Τελευταία ενημέρωση: 08/05/2023 - 13:53

Αφιέρωμα: 43 χρόνια από την οσιακή κοίμηση του Γέροντα Φιλοθέου Ζερβάκου

Διαδώστε:
Αφιέρωμα: 43 χρόνια από την οσιακή κοίμηση του Γέροντα Φιλοθέου Ζερβάκου

Σαράντα τρία χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την οσιακή κοίμηση του Γέροντα Φιλοθέου Ζερβάκου. Ο γέροντας Φιλόθεος ήδη από τις αρχές του 1979 ασθενούσε. Στις 7 Μαΐου 1980 (96 ετών) και ενώ βρισκόταν στο κελί του στα Θαψανά της Πάρου, έπεσε οριστικά στο κρεβάτι. Την 6η πρωινή στις 8 Μαΐου 1980 οι Άγιοι Άγγελοι παρέλαβαν την μακάρια του ψυχή για αιώνια ανάπαυση.

Ο Γέροντας, π. Φιλόθεος, έζησε μια πλούσια και μεστή σε γεγονότα ζωή, πράγμα που θα μπορούσε να εμπνεύσει έναν μυθιστοριογράφο ή έναν κινηματογραφιστή για να μεταφέρει την ζωή του στην μεγάλη οθόνη! Βεβαίως, το πιο σημαντικό από την θαυμαστή αυτή προσωπικότητα ήταν η οσιότητά της ψυχής της και η πνευματική της έφεση και καλλιέργεια, με την οποία μέτρησε το κάθε της βήμα.

Γι’ αυτό και η ζωή του π. Φιλοθέου Ζερβάκου αφορά, εν πρώτοις, τους αγιογράφους, δηλαδή, τους συγγραφείς βίων αγίων αλλά και τους εικαστικούς, τους εικονογράφους.

Άλλωστε το όνομά του βρίσκεται στας δέλτους του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου για αγιοκατάταξη, αφού η αγία βιοτή του δεν πέρασε απαρατήρητη από το πλήρωμα της εκκλησίας.

Σύντομος βίος του Γέροντας Φιλοθέου

Ο μακαριστός γέρων Φιλόθεος Ζερβάκος γεννήθηκε το 1884. Στον ναό του Αγίου Ελισσαίου γνώρισε τους Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη και Αλέξανδρο Μωραϊτίδη, ενώ ο Άγιος Νεκτάριος τον προέτρεψε να μεταβεί στη Μονή Λογγοβάρδας για να μονάσει.

Ο γέρων Φιλόθεος Ζερβάκος (κατά κόσμον Κωνσταντίνος Ζερβάκος) το 1907 εκάρη μοναχός και το 1912 χειροτονείται ιερέας .

Το 1930 μετά τον θάνατο του ηγουμένου της Μονής Λογγοβάρδας Ιερόθεου, καθίσταται αυτός καθηγούμενος της μονής. Σε όλη του την ζωή βίαζε τον εαυτό του να κερδίσει την Βασιλεία των Ουρανών. Μιμούμενος τους Αγίους αγωνιζόταν διά βίου για την νέκρωση των παθών.

Θεωρούσε ότι ήταν ένας ταπεινός οδοιπόρος πού έσπευδε να φθάσει στο τέλος του δρόμου. Πλήρης ημερών κοιμήθηκε οσιακά στην Ιερά Μονή Θαψανών στις 8 Μαΐου του έτους 1980.

Όταν έσωσε 125 νέους από τον θάνατο

Τα ξημερώματα της 15ης Μαΐου του 1944 ένα βρετανικό πολεμικό σκάφος αγκυροβόλησε σε ερημική ακτή της Πάρου. Μια ομάδα στρατιωτών ανέβηκε στο χωριό Τσιμπίδο σκότωσαν δύο Γερμανούς στρατιώτες και τραυμάτισαν έναν αξιωματικό και έφυγαν από το νησί

Το πρωί, οι Γερμανοί συνέλαβαν τον 23χρονο Νικόλαο Στέλλα τον κατηγόρησαν ότι βοήθησε τον εχθρό και τον κρέμασαν. Επιπλέον ο Γερμανός στρατιωτικός διοικητής της Πάρου απαίτησε από τους προέδρους των κοινοτήτων του νησιού να του στείλουν 125 νέους για να τους εκτελέσει ως αντίποινα.

Οι πρόεδροι των κοινοτήτων, οι ιερείς του νησιού αλλά και ο ηγούμενος της Μονής της Λογγοβάρδας, Γέρων Φιλόθεος (Ζερβάκος), συγκεντρώθηκαν προκειμένου να δουν πως θα αντιμετωπίσουν την κατάσταση. Αποφάσισαν να ζητήσουν από κοινού από τον διοικητή να ακυρώσει την πρόταση, ο οποίος ωστόσο ήταν ανένδοτος

“Όταν άκουσα αυτή την απόφαση πόνεσε η ψυχή μου” δήλωσε ο Γέροντας Φιλόθεος και πρόσθεσε “έσπευσα ως πνευματικός πατέρας να σώσω τα πνευματικά μου παιδιά”.

Παρά την άρνηση του διοικητή, ο Γέρων τον κάλεσε να επισκεφθεί το μοναστήρι. Ο διοικητής την απεδέχθη.

“Φοβόμουν μήπως απορρίψει την παράκλησή μου και έτσι κατέφυγα στην ακαταίσχυντη βοήθεια των Χριστιανών, την μόνη ελπίδα καταφυγή και σωτηρία, την Υπεραγία Θεοτόκο. Τελέσαμε Παράκληση με όλους του πατέρες και αδελφούς του μοναστηριού και παρακαλέσαμε με πίστη και ικετεύσαμε να μεσιτεύσει στον υιό της και Θεό να μετατρέψει την απόφαση του άδικου Διοικητή και να τους χαρίσει την ζωή”.

Την παράκληση προς την Παναγία παρακολούθησε ο Διοικητής με την συνοδεία του.

Η Παράκληση τελείωσε και οι Γερμανοί έφυγαν ξεκίνησαν να φύγουν. Ο Γέροντας σκεφτόταν πώς να ξεκινήσει μια συζήτηση για τους νέους. Τότε έγινε το Θαύμα: ο διοικητής του είπε ότι θα ήθελε να του κάνει μια χάρη.
– Θα ήθελα πρώτα να υποσχεθείτε ότι θα εκπληρώσετε ό,τι σας ζητήσω , είπε ο Γέροντας Φιλόθεος.
Ο διοικητής άπλωσε το χέρι του και υποσχέθηκε να εκπληρώσει οποιαδήποτε επιθυμία.

“Ζητώ,” είπε ο ηγούμενος, “να μην εκτέλεσετε του νέους, γιατί αυτή η τιμωρία είναι απολύτως άδικη!”

Αλλά ο διοικητής απάντησε: – Ζητήστε ό, τι θέλετε, αλλά όχι αυτό! Δεν μπορώ να εκπληρώσω ένα τέτοιο αίτημα: δεν εξαρτάται από μένα. Υπάρχει εντολή άνωθεν για την εκτέλεση 50 Ελλήνων, για κάθε Γερμανό που σκοτώνεται. Αν δεν το κάνω θα με εκτελέσουν. Ζητήστε λοιπόν κάτι άλλο.

-Υποσχεθήκατε ότι θα κάνετε ό,τι σας ζητήσω. Πρέπει να κρατήσετε τη υπόσχεσή σας, του είπε
Ο διοικητής ήταν ανένδοτος και τότε ο Γέροντας αποφάσισε να θυσιάσει τον εαυτό του.

“Λοιπόν,” είπε, “θα υπάρξει ένα άλλο αίτημα: επιτρέψτε μου να συμπεριληφθώ μεταξύ εκείνων που καταδικάστηκαν σε θάνατο!”

Ο διοικητής εξεπλάγην και μετά από λίγο φώναξε : “Σας χαρίζω την ζωή!”

«Έχε υπόδειγμα τους Αγίους»

“Να μη προσέχεις στους πολλούς που ακολουθούν την οδό της απωλείας και υπακούουν με τυφλά μάτια στα προστάγματα του διαβόλου.

Έχε υπόδειγμα τους Αγίους, οι οποίοι ακολούθησαν ανδρείως την στενή και τεθλιμμένη οδό του Κυρίου και για λίγη υπομονή, για λίγους κόπους και θλίψεις πρόσκαιρες, εδοξάσθησαν, δοξάζονται και θα δοξάζωνται, χαίρουν και θα χαίρονται αιωνίως με τους Αγγέλους και όλους τους Αγίους.

Οι δε αμαρτωλοί οι τις πρόσκαιρες ηδονές επιδιώκοντες και ως χοίροι ακάθαρτοι κυλιόμενοι στον βούρκο της ασελγείας και ακολασίας, ατιμίας πληρούνται και αιωνίου κολάσεως καταξιώνονται”.

Γέροντας Φιλόθεος Ζερβάκος

Δείτε επίσης: 

Γέροντος Φιλοθέου Ζερβάκου: Εξομολόγησις Μοναχού

Ο άγιος γέροντας Φιλόθεος Ζερβάκος ως πνευματικός πατήρ και ανάδοχος ψυχών

Γέροντας Φιλόθεος Ζερβάκος (1884-1980): Φιλόθεος εσαεί!

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων