17/07/2023 17/07/2023 Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος Έλαμψε όλη η Αττική εχθές το βράδυ Κυριακή 16-7-23, από το πνευματικό θάμπος και το ηθικό φέγγος της καλλιπαρθένου μάρτυρος Αγίας Μαρίνας, στην ευλαβική προσευχή που έγινε στην μνήμη της, στον ομώνυμο ναό, της Αγίας Μαρίνης Θησείου. Εκεί ψηλά στον πανέμορφο Λόφο των Νυμφών, έδωσε το καταιγιστικό παρόν ο αθηναϊκός...
17 Ιουλίου, 2023 - 10:35
Τελευταία ενημέρωση: 17/07/2023 - 11:09

Ευλαβική προσευχή για την καλλιπαρθένο Μαρίνα, στον ομώνυμο ναό Αγίας Μαρίνης Θησείου

Διαδώστε:
Ευλαβική προσευχή για την καλλιπαρθένο Μαρίνα, στον ομώνυμο ναό Αγίας Μαρίνης Θησείου

Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Έλαμψε όλη η Αττική εχθές το βράδυ Κυριακή 16-7-23, από το πνευματικό θάμπος και το ηθικό φέγγος της καλλιπαρθένου μάρτυρος Αγίας Μαρίνας, στην ευλαβική προσευχή που έγινε στην μνήμη της, στον ομώνυμο ναό, της Αγίας Μαρίνης Θησείου.

Εκεί ψηλά στον πανέμορφο Λόφο των Νυμφών, έδωσε το καταιγιστικό παρόν ο αθηναϊκός λαός, από όλα τα διαμερίσματα της Αθήνας, για να τιμήσει την έξοχη ηθικά αγιομάρτυρα της Ορθοδοξίας μας. Την καλλιπαρθένο Μαρίνα, που αντιπαρήλθε όλες τις τιμές, τα προνόμια και τα πλούτη του Έπαρχου της Αντιόχειας Ολύμβριου, για να διατρανώσει την πίστη της στο Χριστό μας και να παραδώσει την τίμια κεφαλή της στην μάχαιρα του ρωμαίου διοικητή. Όταν απελπισμένος ο έπαρχος, είδε ότι η ευλαβική Μαρίνα απέκρουε σθεναρά, όλες τις τιμές και τις προνομίες που τις προσέφερε για να αποποιηθεί το ορθόδοξο ήθος της, τότε στην υστάτη προσπάθειά του, της πρότεινε να την κάνει και γυναίκα του ! Και η ευλαβική Μαρίνα, με απαρασάλευτη πίστη, στην θεία δύναμη του απήντησε : «Έπαρχε, ο Χριστός είναι ο νυμφίος της καρδιάς μου» ! και τότε εξοργισμένος ο Ρωμαίος διοικητής διέταξε τον ειδεχθή αποκεφαλισμό της, που της χάρισε ωστόσο, τον ιερό κότινο της ηθικής αθανασίας, στο πάνθεον της ορθοδοξίας.

Δόνησε στην κυριολεξία τον Λόφο των Νυμφών, η συγκλονιστική παρουσία του λαού των Αθηνών, για να τιμήσει την σπουδαία αυτή πρέσβειρα της χριστιανοσύνης μας, που αισθάνθηκε ξεχωριστή ηθικήν ανάταση, από την κατανυκτική προσευχή στην καλλοπαρθένο Μαρίνα, ψάλλοντας το «Φως ιλαρόν αγίας δόξης, αθανάτου Πατρός, ουρανίου, αγίου, μάκαρος, Ιησού Χριστέ. Ελθόντες επί την ηλίου δύσιν, ιδόντες φως εσπερινόν, υμνούμεν Πατέρα, …» !!! Του εόρτιου πανηγυρικού εσπερινού, χοροστάτησε ο σεπτός Επίσκοπος Κοτυαίου κ.κ. Διονύσιος, από την σεπτή Επισκοπή Βενετίας, συγχοροστατούντων του ευσεβούς Πρωτοσυγκέλου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών κ.κ. Βαρνάβα, του ευλαβούς Αρχιμανδρίτη και ιερατικού προϊσταμένου της Αγίας Μαρίνας Θησείου κ.κ. Ευστάθιου Ραυτόπουλου, αλλά και άλλων ευσεβών ιερέων, που προσήλθαν με αγάπη να τιμήσουν την σεπτή μνήμη της πανευφήμου Αγίας Μαρίνας. Με το πέρας του πανηγυρικού εσπερινού, ο επίσκοπος κ.κ. Διονύσιος, με τον μεστό λόγο του, εξήρε το ευγενές ήθος της Αγίας Μαρίνας ως γυναίκας και το πανανθρώπινο μήνυμα αγάπης και πίστης που εκπέμπει διαχρονικά, με την θυσία του άχραντου μαρτυρικού αίματός της. Και κάλεσε τους πιστούς, να ενωτιστούν το ηθικό σήμα της Αγίας Μάρτυρος της Ορθοδοξίας μας Μαρίνας, που δεν εκάμφθη στα φρικτά βασανιστήρια, τις απειλές, αλλά μήτε και σε αυτήν την θανάτωσή της, από τον έπαρχο Ολύμβριο και να προτάξουν αντιστάσεις, στις δυσκολίες, τα εμπόδια και τα προσκόμματα της παθογενούς εποχής μας. Στην αντιφώνησή του, ο ευλαβής αρχιμανδρίτης και ιερατικός προϊστάμενος του ναού κ.κ. Ευστάθιος Ραυτόπουλος, ευχαρίστησε από καρδιάς τον φιλόχριστο λαό των Αθηνών, που τίμησε με την καταιγιστική παρουσία του, την σεπτή μνήμη της Αγίας Μαρίνας, τον ευλαβή Επίσκοπο Κοτυαίου κ.κ. Διονύσιο που λάμπρυνε με την χοροστασία του, την ιερά πανηγυρική εορτή, αλλά και όλους τους ευγενείς συντελεστές της εορτής, που δούλεψαν ανιδιοτελώς, με μεράκι και αγάπη, για την άψογη διεξαγωγή της ιεράς πανηγύρεως. Τέλος επακολούθησε αρτοκλασία, για να κλείσει η ευλαβική λειτουργία, στην σεπτή μνήμη της αγιομαρτύρου μας.

Προσευχόμενοι έτσι κατανυκτικά για την καλλιπάρθενο Μαρίνα, για να τιμήσουμε το σεπτό όνομά της και να αντλήσουμε ηθικές δυνάμεις από το ακένωτο ορθόδοξο ηθικό της φέγγος, που καταυγάζει και λαμπρύνει κάθε καθαρή χριστιανική καρδιά.

Χρόνια Πολλά και πανευφρόσυνα, από τον λαμπυρίζοντα την έξοχη βυζαντινή πορφύρα και την κατανυκτική αύρα της ορθοδοξίας μας, όμορφο λόφο των νυμφών του Θησείου ! Και η Αγία Μαρίνα, να σκέπει και να χαριτώνει εσάς και τις ευλαβείς οικογένειές σας.

Παραθέτουμε το απολυτίκιο της Αγίας Μαρίνας :

Ἀνδρείαν καὶ φρόνησιν, σὺ κεκτημένη σεμνή, ἀνδρείως κατεπάτησας ὄφιν ἀρχέκακον, Μαρίνα πανεύφημε, ἤσχυνας Ὀλυμβρίου τᾶς πικρᾶς τιμωρίας, εὐφρανας Ἀσωμάτων τᾶς χορείας ἀθλοῦσα, διὸ ἀπαύστως πρέσβευε Χριστῷ, εἰς τὸ σωθήναι ἠμᾶς.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων