20/08/2023 20/08/2023 Άγιος Νικόδημος Αγιορείτης Λόγος Εγκωμιαστικός, Περί πάντων των Οσίων και Αγίων Πατέρων των εν τω Αγίω Όρει του Άθω λαμψάντων Μέρος β’ Συνέχεια από εδώ: //www.pemptousia.gr (ιϛ’.) Ας υπάγωμεν τελευταίον και εις την Σκήτην και τα κελλία τω Καρεών· και εδώ ευρίσκομεν τον Όσιον Νεκτάριον, τον εν τινι κελλίω, του Πάγαρη επονομαζομένω, ασκητικώς και αξιοπρεπώς...
20 Αυγούστου, 2023 - 12:46
Τελευταία ενημέρωση: 20/08/2023 - 13:06

Άγιοι των Καρεών Αγίου Όρους

Διαδώστε:
Άγιοι των Καρεών Αγίου Όρους

Άγιος Νικόδημος Αγιορείτης
Λόγος Εγκωμιαστικός,

Περί πάντων των Οσίων και Αγίων Πατέρων των εν τω Αγίω Όρει του Άθω λαμψάντων

Μέρος β’

Συνέχεια από εδώ: //www.pemptousia.gr

(ιϛ’.) Ας υπάγωμεν τελευταίον και εις την Σκήτην και τα κελλία τω Καρεών· και εδώ ευρίσκομεν τον Όσιον Νεκτάριον, τον εν τινι κελλίω, του Πάγαρη επονομαζομένω, ασκητικώς και αξιοπρεπώς ζήσαντα και τελειωθέντα εν έτει ͵αυο’ (1470). Εις το αυτό κελλίον ευρίσκομεν και τον γέροντα αυτού Φιλόθεον, τον προορατικού χαρίσματος ηξιωμένον.

Εδώ ευρίσκομεν Οσιομάρτυρας, τον Πρώτον του Όρους και τους κύκλω κατοικούντας εις τα κελλία, οίτινες, επειδή ήλεγξαν τους λατινόφρονας Μιχαήλ τον βασιλέα και Βέκκον τον Πατριάρχην, ο μεν πρώτος εκρεμάσθη, οι δε άλλοι ξίφει την κεφαλήν απετμήθησαν .

Δεν δύναμαι να σιωπήσω και τον Όσιον Νικηφόρον, τον πρότερον μεν Λατίνον όντα, ύστερον δε το δόγμα της Ανατολικής Εκκλησίας δεξάμενον, και ελθόντα ναi ησυχάσαντα εις τα ερημικώτερα μέρη του Όρους· όστις συνέγραψε την σοφήν μέθοδον περί της νοεράς προσευχής, αποκειμένην εν τη Φιλοκαλία, σελίδα 869.

Ομοίως εδώ ευρίσκομεν και τον Όσιον και θεόσοφον Θεόληπτον, όστις ασκήσας πρότερον ενταύθα, ύστερον έγινε Φιλαδελφείας Αρχιερεύς, ως αναφέρει περί αυτού ο Παλαμάς θείος Γρηγόριος. Τον Θεόληπτον τούτον και τον ανωτέρω Νικηφόρον έλαβε διδασκάλους ο ρηθείς Γρηγόριος εις την μοναδικήν φιλοσοφίαν (όρα εν τω Βίω αυτώ).

Ούτοι είναι οι ονομαστοί και γνωστοί εις ημάς Άγιοι, όσοι εβλάστησαν εις τούτο το Όρος· είναι δε και άλλοι ανώνυμοι και αγνώριστοι εις ημάς, οίτινες άλλοι μεν υπό των ασεβών Αράβων και Αγαρηνών ανηρέθησαν εις πολλά Μοναστήρια προ της αλώσεως της Κωνσταντινουπόλεως, άλλοι δε κατά διαφόρους καιρούς και τρόπους ευηρέστησαν τω Θεώ, και ηγίασαν, τους οποίους εάν θέλω να εξαριθμήσω, βέβαια θέλουσι πληθυνθή ως η άμμος κατά τον Δαβίδ· «εξαριθμήσομαι αυτούς, και υπέρ άμμον πληθυνθήσονται» (Ψαλμ. ρλη’ 17).

Από τον «Μέγα Συναξαριστής της Ορθοδόξου Εκκλησίας», τόμος ιδ’, Πεντηκοσταρίου.

Πηγή: www.pemptousia.gr

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων