16/12/2023 16/12/2023 Σήμερα η Εκκλησία τιμά την μνήμη του Αγίου Μοδέστου, Ιερομάρτυρα και Πατριάρχη Ιεροσολύμων, ο οποίος θεωρείται προστάτης των ζώων. Την ημέρα αυτή συνηθίζουν οι Χριστιανοί να ραντίζουν με αγιασμό τόσο τα σπίτια τους όσο και τους στάβλους ζώων. Πέρα από τα χαρίσματα που είχε ο Άγιος, ο Θεός του επεφύλαξε και τη θεραπεία των κατοικίδιων...
16 Δεκεμβρίου, 2023 - 11:17
Τελευταία ενημέρωση: 16/12/2023 - 11:22

Άγιος Ιερομάρτυς Μόδεστος, ο προστάτης των ζώων

Διαδώστε:
Άγιος Ιερομάρτυς Μόδεστος, ο προστάτης των ζώων

Σήμερα η Εκκλησία τιμά την μνήμη του Αγίου Μοδέστου, Ιερομάρτυρα και Πατριάρχη Ιεροσολύμων, ο οποίος θεωρείται προστάτης των ζώων. Την ημέρα αυτή συνηθίζουν οι Χριστιανοί να ραντίζουν με αγιασμό τόσο τα σπίτια τους όσο και τους στάβλους ζώων.

Πέρα από τα χαρίσματα που είχε ο Άγιος, ο Θεός του επεφύλαξε και τη θεραπεία των κατοικίδιων ζώων, και ιδιαίτερα τα βόδια και τους ημιόνους. Μάλιστα κατά τη διάρκεια του μαρτυρίου του πραγματοποίησε θαυμαστά γεγονότα που σχετίζονταν με τα ζώα.

Όπως προκύπτει από το μαρτύριό του, όταν ομολόγησε την πίστη του στον αληθινό Θεό ενώπιον του βασιλιά, εκείνος διέταξε τους στρατιώτες να δέσουν τον Μόδεστο σε δύο άγριους ημιόνους και να τους αφήσουν να τρέξουν, προκειμένου να διαμελισθεί το σώμα του επάνω στις πέτρες.

Ο Άγιος Μόδεστος, όμως, σήκωσε το χέρι του προς τους ημιόνους, τους ευλόγησε και τότε αυτοί έφυγαν, αφήνοντάς τον λυμένο και αβλαβή. Αυτό εξόργισε τον βασιλιά, ο οποίος διέταξε να τον ξαναδέσουν στους ημιόνους, όχι μόνο απ’ τα χέρια αλλά και απ’ τα πόδια, και να χτυπήσουν με πολλή δύναμη τα ζώα, ώστε να τρέξουν. Ο μάρτυρας του Χριστού έλεγε, καθώς τον έσερναν οι ημίονοι: «Εάν ο Θεός είναι μαζί μας, κανείς δεν είναι εναντίον μας».

Ευχή της Εκκλησίας υπέρ των ζώων

Η Εκκλησία – με τις ευχές της για όλη τη δημιουργία προσεύχεται και για τα ζώα, καθώς και για όλη τη κτίση. Συγκεκριμένα σε απόσπασμα από την ευχή του Αγίου Μοδέστου αναφέρεται: «…επάκουσον ταύτης της δεήσεως και απέλασον πάσαν θανατηφόρον ασθένειαν και βλάβην από των βοών (ίππων, όνων, ημιόνων, προβάτων, αιγών, μελισσών και λοιπών ζώων) των εις χρείαν όντων της ζωής των δούλων σου…οικτείρησον τα πάσχοντα ζώα…το πάθος αυτών και των οδυνών ελεεινώς εξαγγέλοντα…και αφθόνως οι δούλοι απολαύωσιν…πάσαν αυτάρκειαν έχοντες, περισσεύωσιν εις παν έργον αγαθόν και δοξάζωσί σε τον χορηγόν παντός αγαθού…»(Μικρό Ευχολόγιο, Ευχή Αγίου Μοδέστου.).

Ο βίος του Αγίου

Τα βιογραφικά στοιχεία του Αγίου Μοδέστου είναι αρκετά συγκεχυμένα. Για παράδειγμα, τον πατέρα του Ευσέβιο και τη μητέρα του Θεοδούλη από τη Σεβάστεια της Παλαιστίνης, τους θέλουν επί Μαξιμιανού (286 – 305 μ.Χ.) να πεθαίνουν στη φυλακή, ενώ γνωρίζουμε ότι τα χρόνια της πατριαρχίας του Αγίου αυτού ήταν από το 632 μ.Χ. μέχρι το 634 μ.Χ.
Ο Άγιος Μόδεστος, ανακαίνισε τα Ιερά προσκυνήματα, που καταστράφηκαν από τους Πέρσες και ζήτησε τη συνδρομή των χριστιανών από την Ανατολή.
Οσιακά αφού έζησε και πολλά για τους Αγίους τόπους αφού έκανε, απεβίωσε ειρηνικά.

Με πληροφορίες από Ορθόδοξο Συναξαριστή, pemptousia.gr

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων