22/02/2020 22/02/2020 Την ωραιότερη ιστορία μιας αγάπης, ίσως από τις ωραιότερες της Γης, την είπε κάποτε ένας Άγιος και ήταν πέρα για πέρα αληθινή. Εντύπωση προκαλεί, ότι καμία κοσμική ταινία ή βιβλίο ή θέατρο ή σειρά, κανένα σενάριο δε θα μπορούσε να βαλθεί και δικαίως να νικήσει την παρακάτω αληθινή διήγηση του Αγίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου. Δικαίως,...
22 Φεβρουαρίου, 2020 - 16:30
Τελευταία ενημέρωση: 22/02/2020 - 19:31

Άγιος Πορφύριος: Η αληθινή ιστορία μιας αγάπης

Διαδώστε:
Άγιος Πορφύριος: Η αληθινή ιστορία μιας αγάπης

Την ωραιότερη ιστορία μιας αγάπης, ίσως από τις ωραιότερες της Γης, την είπε κάποτε ένας Άγιος και ήταν πέρα για πέρα αληθινή. Εντύπωση προκαλεί, ότι καμία κοσμική ταινία ή βιβλίο ή θέατρο ή σειρά, κανένα σενάριο δε θα μπορούσε να βαλθεί και δικαίως να νικήσει την παρακάτω αληθινή διήγηση του Αγίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου.

Δικαίως, τρόπον τινά, οι άνθρωποι, η φύσις, η κτίσις, τα τριαντάφυλλα και οι κήποι, οι καταρράκτες και οι ουρανοί, οι πάχνες πάνω στα φύλλα των δένδρων όπου Γης, τα πάντα συμφωνούν ότι η ωραιότερη ιστορία μιας αγάπης είναι η παρακάτω αληθινή ιστορία της Μαρίας, του Δημήτρη και του Γιώργου.

 

Μία ιστορία από το στόμα του Αγίου Πορφυρίου

Η Μαρία και ο Δημήτρης ήταν αδέλφια. Ο αδελφός της Μαρίας διατηρούσε στενή φιλία με τον Γιώργο, που ήταν ένας νέος ιατρός. Ο Γιώργος επισκέπτονταν το σπίτι της οικογενείας ως φίλος του Δημήτρη, όμως, έπειτα από κάποιο καιρό, η Μαρία φανέρωσε προς τον αδελφό της, εκείνο το κρυφό, πολύ μεγάλο μυστικό της καρδιάς της.

 

«Υποφέρω, πονάω, η καρδιά μου χτυπάει δυνατά! Μην τον φέρνεις στο σπίτι!»

Η Μαρία αποκάλυψε προς τον αδελφό της, ότι κάθε φορά που αντίκριζε τον Γιώργο υπέφερε εσωτερικά, πονούσε, βαρούσε μέσα η καρδιά της, με έναν πόνο που ολοένα αυξάνονταν, γιατί η οικογένεια του Γιώργου ήταν πλούσια, ανώτερη κοινωνικά, θεωρώντας πως αδίκως εκείνη βασανίζονταν, μην έχοντας καμία ελπίδα μαζί του. Γι’ αυτόν τον λόγο και παρακάλεσε τον αδελφό της, να μην φέρνει πλέον τον Γιώργο στο σπίτι.

Ο Δημήτρης υπάκουσε την αδελφή του, προφασιζόμενος αιτίες και μη βάζοντας πλέον τον Γιώργο στο σπίτι τους, ενώ, μάλιστα, κάποιες φορές, κρατούσε πάση θυσία τον νέον ιατρό και φίλο του, έξω στον κήπο.

 

Η επίσκεψη στον Άγιο Πορφύριο – Η εξομολόγηση της Μαρίας – «Προσευχή χαράματα, νύχτα, πριν ξημερώσει»

«Μία ημέρα, η Μαρία με επισκέφθηκε» έλεγε ο Άγιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης. «Μου άνοιξε την καρδιά της, μου είπε τον καημό της, κι εγώ τη συμβούλεψα να κάνει προσευχή θερμή, ιδιαίτερα τα χαράματα, νύχτα, πριν ξημερώσει, υψώνοντας τα χέρια προς τον Θεόν και παρακαλώντας Τον να γίνει το θέλημα Του».

Η Μαρία ακολούθησε με πίστη τη συμβουλή του Αγίου, οπότε και η συνέχεια είναι συγκλονιστική.

 

Ο Γιώργος κάνει παράπονα στον αδελφό της Μαρίας – «Γιατί με αποφεύγεις; Γιατί δε με βάζεις στο σπίτι σας;» – Ο ιατρός ξεσπάει σε δάκρυα

Δεν πέρασε καιρός, από τότε που η Μαρία επισκέφθηκε τον Άγιο Πορφύριο, με τον Γιώργο να παραπονείται προς τον αδελφό της, ό,τι έχει αλλάξει συμπεριφορά απέναντι του, ό,τι προφασίζεται αιτίες, ό,τι δεν επιθυμεί να τον βάζει στο σπίτι του. Τότε, ο Δημήτρης, δεν είχε άλλο, από το να αποκαλύψει την αιτία και τον πόνο της Μαρίας προς τον αδελφικό φίλο του, αλλά, ο χρόνος, κάπου εκεί, σταματά, μην αναμένοντας με τίποτε την αποκαλυπτική αντίδραση του Γιώργου.

Ο νέος ιατρός ξεκίνησε τα κλάματα, ξέσπασε, λύθηκε πια ο ποταμός και έφυγαν εμπρός οι εξελίξεις.

 

«Τη βλέπω κάθε πρωί, βαθιά χαράματα! Ξυπνάω με το όραμα της Μαρίας!» – Την ώρα που ο Άγιος Πορφύριος, την είχε συμβουλέψει να προσεύχεται

Τα λόγια καταντούν σε φτώχεια, όταν μία συζυγία γεννιέται από ένα κατ΄ευδοκιάν Θεού θαύμα δια πρεσβειών του Αγίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου.

Ο Γιώργος ξέσπασε σε δάκρυα, εξομολογούμενος προς τον Δημήτρη, ότι κι εκείνος είχε το ίδιο πρόβλημα με την αδελφή του, ό,τι αγαπάει τη Μαρία, ότι, εδώ και καιρό, κάθε πρωί, βαθιά χαράματα, ξυπνάει με το όραμα της Μαρίας μπροστά στα μάτια του.

Ήταν η ώρα που προσεύχονταν η Μαρία. «Όπως τη συμβούλεψα» έλεγε ο Άγιος.

Σε λίγο, οι δύο νέοι παντρεύτηκαν, με τις αρχικές αντιρρήσεις των γονέων του Γιώργου να μην μπορούν να σταματήσουν την ωραιότερη ιστορία μιας αγάπης δια της μερίμνης ενός κορυφαίου Αγίου της Ορθοδοξίας μας.

 

Επιμέλεια: Κώστας Παναγόπουλος – Πρακτορείο «ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ»

 

 

Τα στοιχεία της αληθινής ιστορίας της Μαρίας, του Δημήτρη και του Γιώργου, δια στόματος του Αγίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου, αλιεύουμε από:

ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΠΟΡΦΥΡΙΟΥ ΙΕΡΟΜΟΝΑΧΟΥ – ΑΝΘΟΛΟΓΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ – ΕΚΔΟΣΕΙΣ Η ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΙΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ – ΜΗΛΕΣΙ ΑΤΤΙΚΗΣ – Δ’ ΕΚΔΟΣΙΣ – ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2003, σ. 189-190

 

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων