01/05/2019 01/05/2019 Μερικές ημέρες μετά την καταστροφική πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων, ο ιερέας Ιρινέι Ντομπρίγεβιτς (Irenej Dobrijevic) της Σέρβικης Ορθόδοξης Εκκλησίας βρισκόταν εντός του ναού του Αγίου Ελευθερίου στο Τσέλσι. Η Ελληνορθόδοξη εκκλησία φιλοξενεί τον ίδιο και το ποίμνιό του από την πυρκαγιά που κατέστρεψε τη δική του εκκλησία, τον Άγιο Σάββα, την Κυριακή του Πάσχα...
01 Μαΐου, 2019 - 18:38

Αναγέννηση από τις στάχτες: “Μήνυμα” Ορθόδοξου Ναού προς την Παναγία των Παρισίων

Διαδώστε:
Αναγέννηση από τις στάχτες: “Μήνυμα” Ορθόδοξου Ναού προς την Παναγία των Παρισίων

Μερικές ημέρες μετά την καταστροφική πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων, ο ιερέας Ιρινέι Ντομπρίγεβιτς (Irenej Dobrijevic) της Σέρβικης Ορθόδοξης Εκκλησίας βρισκόταν εντός του ναού του Αγίου Ελευθερίου στο Τσέλσι.

Η Ελληνορθόδοξη εκκλησία φιλοξενεί τον ίδιο και το ποίμνιό του από την πυρκαγιά που κατέστρεψε τη δική του εκκλησία, τον Άγιο Σάββα, την Κυριακή του Πάσχα το 2016.

Σήμερα, ο σκελετός του Σερβικού Ορθόδοξου Καθεδρικού Ναού επισκιάζει τις κομψές καφετέριες της Γουέστ 25ης Οδού στο Μανχάταν. Ωστόσο, οι σκαλωσιές μαρτυρούν πώς δεν έχει αφεθεί στην τύχη του, σημειώνει η ενημερωτική ιστοσελίδα, «http://nycitylens.com».

Εάν η εμπειρία του Αγίου Σάββα αποτελεί ένα δείγμα από τις προκλήσεις που μπορεί κανείς να αντιμετωπίσει στο δρόμο για την αναδόμηση μιας ιστορικής εκκλησίας, τότε η Παναγία των Παρισίων έχει ακόμα πολύ δρόμο να διανύσει, σημειώνει η ιστοσελίδα των φοιτητών του Κολούμπια.

Ωστόσο, τη Μεγάλη Παρασκευή, απευθυνόμενος ο ιερέας προς τους Έλληνες και Σέρβους πιστούς που προσήλθαν στον Άγιο Ελευθέριο, έστειλε ένα μήνυμα αναγέννησης και «σύγχρονων θαυμάτων».

Τρία τετράγωνα βόρεια του Flatiron Building, ο Άγιος Σάββας χτίστηκε το 1850 ως επισκοπικό παρεκκλήσι νέο-γοτθικού ρυθμού. Αν και 500 έτη νεότερος από την Παναγία των Παρισίων, ο Άγιος Σάββας μοιάζει ελαφρώς με τον Γαλλικό Καθεδρικό ναό, με τα ψηλά καμπαναριά, τα πανύψηλα βιτρό παράθυρα και τα μυτερά πέτρινα τόξα που εκτείνονται από το δάπεδο μέχρι την οροφή.

Η Σέρβικη Ορθόδοξη Εκκλησία αγόρασε το κτίριο κατά τη δεκαετία του 1940 και μετονόμασε τον ναό σε Αγιο Σάββα, τον προστάτη της Σερβίας.

Όταν ο ναός τυλίχτηκε στις φλόγες το 2016, η οροφή κατέρρευσε και το εσωτερικό του κτιρίου καταστράφηκε ολοσχερώς. Μεγάλος όγκος από συντρίμμια έπεσε στο έδαφος και, καθώς τα βαριά μηχανήματα εγκυμονούσαν τον κίνδυνο να καταρρεύσουν οι εναπομείναντες τοίχοι, τα συντρίμμια θα έπρεπε να μετακινηθούν με τα χέρια, μια διαδικασία που χρειάστηκε μήνες σκληρής εργασίας.

Ο ιερέας υπενθύμισε στους πιστούς πως την τελευταία ημέρα της μετακίνησης των συντριμμιών, οι κατασκευαστές ανακάλυψαν τα λείψανα που βρίσκονταν στον βωμό. Αν και ο βωμός είχε υποστεί μεγάλες καταστροφές, τα λείψανα των αγίων είχαν παραμείνει άθικτα.

Πηγή: www.ekirikas.com

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων