18/07/2020 18/07/2020 Ο ναός της Αγίας Σοφίας, στον πολυετή βίο του, δεν υπέστη μόνο καταστροφές ως κτίριο, οι οποίες και μπορούσαν να επισκευασθούν. Καταστροφές υπέστη και στον εσωτερικό του πλούτο, φορητό και μη, ο οποίος εσυλήθη και κατεστράφη. Αυτός δε ο πλούτος δεν ήταν δυνατό να αποκατασταθεί. Διακόσια πενήντα χρόνια πριν ακόμη οι Τούρκοι πατήσουν το πόδι...
18 Ιουλίου, 2020 - 10:30

«Αναζητώντας τη Βασιλεύουσα: Οι τελευταίες ώρες της Αγίας Σοφίας»

Διαδώστε:
«Αναζητώντας τη Βασιλεύουσα: Οι τελευταίες ώρες της Αγίας Σοφίας»

Ο ναός της Αγίας Σοφίας, στον πολυετή βίο του, δεν υπέστη μόνο καταστροφές ως κτίριο, οι οποίες και μπορούσαν να επισκευασθούν. Καταστροφές υπέστη και στον εσωτερικό του πλούτο, φορητό και μη, ο οποίος εσυλήθη και κατεστράφη. Αυτός δε ο πλούτος δεν ήταν δυνατό να αποκατασταθεί. Διακόσια πενήντα χρόνια πριν ακόμη οι Τούρκοι πατήσουν το πόδι τους στην Κωνσταντινούπολη, η πρωτεύουσα του Βυζαντινού κράτους καταλαμβάνεται από τους Λατίνους (1204). Τότε λεηλατήθηκαν και συλήθηκαν τα πάντα.

Την ίδια δε τύχη είχε και ο λαμπρότερος ναός της Χριστιανοσύνης. Οι Λατίνοι δεν σεβάστηκαν τον οίκο του Θεού στον οποίο και οι ίδιοι διατείνονταν ότι πίστευαν. Οι πύλες του ναού, ο ιερός Άμβωνας, το ιερό Βήμα, η αγία Τράπεζα κατακερματίσθηκαν. Αρπάχτηκαν δε μαζί με πολλά άλλα ιερά και πολύτιμα σκεύη και έπιπλα και άμφια. Και άλλα από αυτά τα μοιράστηκαν μεταξύ τους, άλλα δε μεταφέρθηκαν στην Ευρώπη και πουλήθηκαν έναντι μεγάλων ποσών. Μεταξύ των συληθέντων και πωληθέντων ήταν: ο ακάνθινος στέφανος, η λόγχη, ο σπόγγος, ο χιτώνας και μέρος του Τιμίου Σταυρού, τα οποία πουλήθηκαν στον βασιλιά της Γαλλίας Λουδοβίκο τον Θ΄ αντί 400.000 φράγκων. Σήμερα ορισμένα από αυτά υπάρχουν στον ναό της Αναστάσεως, στην Ιερουσαλήμ, και συγκεκριμένα στο Τρίγωνο του Γολγοθά. Άλλα από αυτά κόσμησαν και εξακολουθούν να κοσμούν τους ναούς και τις πλατείες των διαφόρων δυτικών πόλεων, όπως π.χ. τον ναό του Αγίου Μάρκου και την πλατεία του στη Βενετία.

Για να μεταφέρουν τα λάφυρα από τον ναό της Αγίας Σοφίας στο πλοίο, το οποίο βρίσκονταν αγκυροβολημένο στο λιμάνι, οι Λατίνοι εισήγαγαν όνους και ημιόνους μέσα στο ναό και τα φόρτωναν. Δεν έφτανε όμως αυτό. Η ασέβειά τους είναι ανωτέρα κάθε περιγραφής. Έπαιρναν τα άγια ποτήρια και αφού έχυναν στη γη την Αγία Κοινωνία, τα μεταχειρίζονταν κατόπιν ως κοινά ποτήρια για να πίνουν κρασί και νερό. Τα κείμενα των ιερών Ευαγγελίων καταστρέφονταν. Κατόπιν έπαιρναν τα επίχρυσα και με πολύτιμους λίθους διακοσμημένα περικαλύμματά τους, τα οποία μεταφερόμενα στην Ευρώπη κάλυπταν τα δικά τους Ευαγγέλια. Σε όλο το διάστημα της κατοχής της Κωνσταντινούπολης από τους Λατίνους (1204-1261) η Αγία Σοφία είχε μετατραπεί σε ρωμαιοκαθολικό ναό. Την επισκεύασαν μερικώς, παρουσιάζοντας μερικά αναλήμματα με δυτική εμφάνιση.

Διαβάστε τη συνέχεια στο Διαδικτυακό Περιοδικό Πεμπτουσία πατώντας εδώ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων