18/08/2023 18/08/2023 Γράφει η Μαρία Λουπίδου Ανακαλύπτοντας το καλοκαίρι μέσα από τις Συλλογές του Μουσείου Μπενάκη βρίσκει κανείς μια φωτογραφία του Ιωάννη Λάμπρου, τραβηγμένη στην Πάρο το 1951. Είναι η εικόνα της Παναγίας που λιτανεύεται στους δρόμους του νησιού. Την εικόνα φέρουν στους ώμους τους ναύτες. Προπορεύονται παιδιά που κρατάνε εξαπτέρυγα και λάβαρα και ακολουθούν ιερείς και...
18 Αυγούστου, 2023 - 15:06
Τελευταία ενημέρωση: 18/08/2023 - 14:46

Γιατί γίνονται οι λιτανείες;

Διαδώστε:
Γιατί γίνονται οι λιτανείες;

Γράφει η Μαρία Λουπίδου

Ανακαλύπτοντας το καλοκαίρι μέσα από τις Συλλογές του Μουσείου Μπενάκη βρίσκει κανείς μια φωτογραφία του Ιωάννη Λάμπρου, τραβηγμένη στην Πάρο το 1951. Είναι η εικόνα της Παναγίας που λιτανεύεται στους δρόμους του νησιού. Την εικόνα φέρουν στους ώμους τους ναύτες. Προπορεύονται παιδιά που κρατάνε εξαπτέρυγα και λάβαρα και ακολουθούν ιερείς και απλός λαός. Στα ψηλά μπαλκόνια και στα χαμηλά παράθυρα, πλήθος κόσμου παρακολουθεί. Η εικόνα είναι ασπρόμαυρη και λουσμένη στο καλοκαιρινό φως. Εμπνέει αίσθημα εορτής, χαράς και ειρήνης.

Η πρακτική της διοργάνωσης λιτανειών με μορφή πομπής στους δρόμους, μεταφέροντας ιερές εικόνες, είναι μια βαθιά αγαπημένη παράδοση όχι μόνο στον Ελλαδικό χώρο. Αυτό το αρχαίο έθιμο έχει βαθύ νόημα και σημασία που βρίσκονται ριζωμένα στο πνευματικό, πολιτιστικό και ιστορικό υπόβαθρο του λαού που συμμετέχει.

Διαβάστε τη συνέχεια ΕΔΩ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων