30/09/2020 30/09/2020 Γιατί λέμε ψέματα; Γιατί ο άνθρωπος χρησιμοποιεί στη ζωή του το ψέμα; Τι επιπτώσεις έχουν τα ψέματα στη ζωή μας; Πώς φαίνεται ο ψεύτης; Μπορεί ο άνθρωπος να αντισταθεί στα ψέματα; Γιατί ο άνθρωπος λέει ψέματα και τι κρύβει; Γιατί ο άνθρωπος προτιμά το ψέμα και όχι την αλήθεια; Αυτά αναλύει στην ομιλία που παραθέτουμε,...
30 Σεπτεμβρίου, 2020 - 15:57
Τελευταία ενημέρωση: 30/09/2020 - 16:07

Γιατί λέμε ψέματα;

Διαδώστε:
Γιατί λέμε ψέματα;

Γιατί λέμε ψέματα; Γιατί ο άνθρωπος χρησιμοποιεί στη ζωή του το ψέμα; Τι επιπτώσεις έχουν τα ψέματα στη ζωή μας; Πώς φαίνεται ο ψεύτης; Μπορεί ο άνθρωπος να αντισταθεί στα ψέματα; Γιατί ο άνθρωπος λέει ψέματα και τι κρύβει; Γιατί ο άνθρωπος προτιμά το ψέμα και όχι την αλήθεια;

Αυτά αναλύει στην ομιλία που παραθέτουμε, με θέμα «Γιατί λέμε ψέματα», ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίων Αυγουστίνου Ιππώνος και Σεραφείμ του Σάρωφ, Τρικόρφου Φωκίδος, Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Μουλατσιώτης.

Ποια είναι η αιτία να πει κανείς ψέματα;

«Ο άνθρωπος που λέει ψέματα θέλει να προστατέψει την εικόνα του, θέλει να προστατέψει το «εγώ» του, να μην εξευτελιστεί, να μην ταπεινωθεί και γι’ αυτό λέει ένα σωρό ψέματα για να καλύψει το «εγώ» του.

Ακόμα και στην περίπτωση που θα πει κάποιος ψέματα για να καλύψει ένα πρόσωπο που αγαπάει είτε φίλο, είτε παιδί, είτε σύζυγο, το κάνει για να καλύψει αυτόν που αγαπά ο εαυτός του, για να μην χαλάσει η «εικόνα» του ανθρώπου που αγαπάμε, αλλά και ταυτόχρονα και η δική μας εικόνα, διότι μια παροιμία λέει: «πες μου το φίλο σου να σου πω ποιος είσαι». Και αυτό γίνεται μόνο όταν είναι καλύψουμε δικούς μας ανθρώπους, διότι τους ξένους δεν τους καλύπτουμε», λέει ο γέροντας Νεκτάριος και συνεχίζει:

«Το ψέμα προστατεύει το «εγώ» μας, προστατεύει την «εικόνα» μας, ώστε να έχουμε μια καλή εικόνα προς τα έξω. Να μην αποκαλυφθεί η αλήθεια. Θεωρούμε τον εαυτό μας ανώτερο από τον άλλον και γι αυτό λέμε ψέματα. Θέλουμε, λόγω του εγωισμού μας, να κυκλοφορεί μια εικόνα δική μας προς τα έξω υποκριτική, μια ψεύτικη εικόνα μόνο και μόνο να δείξουμε καλοί και να αρέσουμε στους άλλους.
Η Αγία Γραφή μας λέει να λέμε πάντα την αλήθεια. Ο ταπεινός και αληθινός άνθρωπος λέει πάντα την αλήθεια. Μαθαίνουμε να λέμε την αλήθεια και να αγαπάμε την αλήθεια, διότι η αλήθεια είναι ο ίδιος ο Χριστός. Ο Χριστός είναι η Ζωή και η οδός, η οδός που πορευόμαστε και ομολογούμε την Αλήθεια».

Ακούστε την ομιλία

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων