06/03/2019 06/03/2019 Ο Ιωάννης Καποδίστριας είχε έναν Κορίνθιο αξιωματικό, υπασπιστή, ο οποίος πήρε την εικόνα αυτή μετά την δολοφονία του Κυβερνήτη στο Ναύπλιο, στις 27 Σεπτεμβρίου του 1831. Έπειτα, τη δώρησε στον Ιερό Ναό του Αποστόλου Παύλου στην Κόρινθο και αργότερα η εικόνα μεταφέρθηκε στο εκκλησιαστικό Μουσείο της Κορίνθου προς φύλαξη, ενώ τέλη του 2008, αρχές του...
06 Μαρτίου, 2019 - 22:56
Τελευταία ενημέρωση: 06/03/2019 - 22:57

Η Γλυκοφιλούσα του Ιωάννη Καποδίστρια: «αἴτησαι ὑπέρ ἐμοῦ τοῦ δούλου Ἰωάννου»

Διαδώστε:
Η Γλυκοφιλούσα του Ιωάννη Καποδίστρια: «αἴτησαι ὑπέρ ἐμοῦ τοῦ δούλου Ἰωάννου»

Ο Ιωάννης Καποδίστριας είχε έναν Κορίνθιο αξιωματικό, υπασπιστή, ο οποίος πήρε την εικόνα αυτή μετά την δολοφονία του Κυβερνήτη στο Ναύπλιο, στις 27 Σεπτεμβρίου του 1831.

Έπειτα, τη δώρησε στον Ιερό Ναό του Αποστόλου Παύλου στην Κόρινθο και αργότερα η εικόνα μεταφέρθηκε στο εκκλησιαστικό Μουσείο της Κορίνθου προς φύλαξη, ενώ τέλη του 2008, αρχές του 2009, συντηρήθηκε, εξαιρετικά, από την φθορά του χρόνου.

Η εικόνα της Θεοτόκου είναι του τύπου της «Γλυκοφιλούσας», λαϊκής τεχνοτροπίας και έχει διαστάσεις 0,40 Χ 0,54 εκατοστά, με σαφή την επιρροή της επτανησιακής τεχνοτροπίας και ήτανε η προσωπική προσκυνηματική εικόνα του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδος Ιωάννη Καποδίστρια.

Ο Καποδίστριας, γνωστός για την βαθιά πίστη του στην Ορθοδοξία, προσευχόταν συχνά για φώτιση, υπομονή και δύναμη στην Παναγία, και αποτελεί σήμερα ένα εξαιρετικά σημαντικό θρησκευτικό αλλά και ιστορικό κειμήλιο για την πίστη μας και της πατρίδας μας, ενώ, στο πίσω μέρος της η εικόνα φέρει μία ιδιόχειρη επιγραφή:

«Γλυκοφικοῦ! σα Μαριάμ τόν Υἱόν σου αἴτησαι ὑπέρ ἐμοῦ τοῦ δούλου σου Ἰωάννου, βραβεῦσαι, μετά σοφίας κυβερνᾶν τόν εὐσεβῆ λαόν του καί βασιλείας με Αὐτοῦ τυχεῖν δι᾿ ἔλεός του. 1829».

 

 

 

ΠΗΓΗ: greekorthodoxreligioustourism.blogspot.com

ΦΩΤΟ: www.ioannis-kapodistrias.gr

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων