01/12/2020 01/12/2020 Μικρή ματιά και διδαχή στα Ιερά Σκεύη της Εκκλησίας μας. Μερικές συνοπτικές πληροφορίες για την Λόγχη, το Ζέον και τον Σπόγγο.   Η ΛΟΓΧΗ     Η λόγχη έχει σχήμα τριγωνικό, με λεπτές κόψεις, για να κόβει το πρόσφορο και να εξάγεται απο αυτό ο “αμνός” που συμβολίζει τον Ιησού Χριστό. Η λαβή της στο...
01 Δεκεμβρίου, 2020 - 21:16
Τελευταία ενημέρωση: 01/12/2020 - 21:23

Η Λόγχη, το Ζέον και ο Σπόγγος

Διαδώστε:
Η Λόγχη, το Ζέον και ο Σπόγγος

Μικρή ματιά και διδαχή στα Ιερά Σκεύη της Εκκλησίας μας. Μερικές συνοπτικές πληροφορίες για την Λόγχη, το Ζέον και τον Σπόγγο.

 

Η ΛΟΓΧΗ

 

 

Η λόγχη έχει σχήμα τριγωνικό, με λεπτές κόψεις, για να κόβει το πρόσφορο και να εξάγεται απο αυτό ο “αμνός” που συμβολίζει τον Ιησού Χριστό. Η λαβή της στο πίσω μέρος της έχει Σταυρό. Το υλικό κατασκευής της είναι σίδηρος και αναπαριστά την λόγχη του Ρωμαίου στρατιώτη την στιγμή της τρώσεως τις πλευράς του Ιησού Χριστού κατα την διάρκεια της Σταύρωσης.

 

ΤΟ ΖΕΟΝ

 

 

Με την λέξη “Ζέον”, δύο πράγματα εννοούνται στην Ορθόδοξη Εκκλησία:

Το μικρό σκεύος (μπρίκι) μέσα στο οποίο θερμαίνεται μέχρι κοχλασμού το νερό.
Το ζεστό νερό (ζέον=καυτό) το οποίο εγχύνεται στην Θεία Κοινωνία κατά την στιγμή του Κοινωνικού. Μαρτυρίες που υπάρχουν γι’αυτό είναι μεταγενέστερες του 11ου αιώνα.

 

Ο ΣΠΟΓΓΟΣ

 

Ο Σπόγγος ή αλλιώς Μούσα, είναι ένα λεπτό σφουγγάρι, μικρό σε διάμετρο και πάχος, που χρησιμοποιεί ο ιερεύς για να συγκεντρώνει “μαργαρίτες” (μικρές μερίδες σώματος που τυχόν έχουν πέσει στο Αντιμήνσιο), και να τους τοποθετεί στο Άγιο Ποτήριο. Ο Σπόγγος φέρει στην μνήμη τον σπόγγο με τον οποίον πότισαν όξος τον Χριστό.

 

ΠΗΓΗ: ΙΕΡΑ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΘΗΝΩΝ http://www.iaathdigitalmuseum.gr/

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων