19/02/2019 19/02/2019 Η Εκκλησία, ως γνήσια μάνα, μεριμνά για τα παιδιά της σε κάθε πτυχή της ζωής τους. Από τη γέννα ως το θάνατο. Γι’ αυτό και για την πρώτη – πρώτη μέρα του ερχομού ενός ανθρώπου στον κόσμο, υπάρχει ειδική ευχή «Εὐχὴ εἰς γυναῖκα λεχώ, τῆ πρώτῃ ἡμέρᾳ τῆς γεννήσεως τοῦ παιδίου αὐτῆς».   Ο κληρικός...
19 Φεβρουαρίου, 2019 - 15:44
Τελευταία ενημέρωση: 19/02/2019 - 15:45

Η πρώτη – πρώτη ευχή της Εκκλησίας: Εις γυναίκα λεχώ

Διαδώστε:
Η πρώτη – πρώτη ευχή της Εκκλησίας: Εις γυναίκα λεχώ

Η Εκκλησία, ως γνήσια μάνα, μεριμνά για τα παιδιά της σε κάθε πτυχή της ζωής τους. Από τη γέννα ως το θάνατο.

Γι’ αυτό και για την πρώτη – πρώτη μέρα του ερχομού ενός ανθρώπου στον κόσμο, υπάρχει ειδική ευχή «Εὐχὴ εἰς γυναῖκα λεχώ, τῆ πρώτῃ ἡμέρᾳ τῆς γεννήσεως τοῦ παιδίου αὐτῆς».

 

Ο κληρικός δέεται προς τον Κύριο:

α) Να εξαγνιστούν η γυναίκα και το βρέφος και να μείνουν αλώβητοι από οιαδήποτε αντίθεη προσβολή. Να καθαρισθούν από το ρύπο της γέννας και να καταστούν το γρηγορότερο δυνατό άξιοι της μετοχής τους στην εκκλησιαστική ζωή.

β) Να επανέλθει η σωματική υγεία και η αποκατάσταση της κανονικής λειτουργίας του οργανισμού της μητέρας, αφού η υγεία εκείνης και τους βρέφους είναι εξίσου σημαντική με την πνευματική υγεία και καθαρότητα.

Η ευχή της πρώτης ημέρας είναι σχετικά άγνωστη στην πλειονότητα των ανθρώπων.

Η ιδιαιτερότητα των γεγονότων του τοκετού, οι ετοιμασίες πριν και μετά από αυτόν, αλλά και η αλλαγή του τόπου (από το σπίτι στο μαιευτήριο) κατά τις τελευταίες δεκαετίες, έκαναν ώστε να μετατεθεί η ακολουθία από την πρώτη στην τρίτη ημέρα ή αργότερα και σταδιακά να λησμονηθεί και να εγκαταλειφθεί.

Στην εικόνα (ΦΩΤΟ) ο αγιογράφος Γεώργιος Λαγάνης Σέκερης αποτυπώνει την κατάσταση μιας μητέρας που μόλις έχει γεννήσει. Τα πονηρά πνεύματα προσπαθούν να κάνουν δικό τους το νέο άνθρωπο που προορίζεται για τη Βασιλεία των Ουρανών. Ο Χριστός, όμως, στέλνει αγγέλους να περιφρουρήσουν τη μητέρα και το παιδί.

 

Εκ του ορθοδόξου ιστολογίου amfoterodexios.blogspot.com

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων