12/04/2020 12/04/2020 Σήμερα η Εκκλησία εορτάζει τη Βαϊοφόρο είσοδο του Θεανθρώπου Ιησού Χριστού στα Ιεροσόλυμα. Σήμερα η Εκκλησία υποδέχεται το Βασιλέα των βασιλευόντων και τον Κύριον των κυριευόντων. Μετά το θαυμαστό γεγονός της αναστάσεως του τετραήμερου Λαζάρου, ο Ιησούς Χριστός, η πηγή της Αναστάσεως και της Ζωής, εισέρχεται σήμερα θριαμβευτικά στα Ιεροσόλυμα. Οι Ιουδαίοι, κρατώντας βάγια και...
12 Απριλίου, 2020 - 9:11
Τελευταία ενημέρωση: 12/04/2020 - 9:13

Η Βαϊοφόρος είσοδος του Κυρίου στα Ιεροσόλυμα

Διαδώστε:
Η Βαϊοφόρος είσοδος του Κυρίου στα Ιεροσόλυμα

Σήμερα η Εκκλησία εορτάζει τη Βαϊοφόρο είσοδο του Θεανθρώπου Ιησού Χριστού στα Ιεροσόλυμα. Σήμερα η Εκκλησία υποδέχεται το Βασιλέα των βασιλευόντων και τον Κύριον των κυριευόντων.

Μετά το θαυμαστό γεγονός της αναστάσεως του τετραήμερου Λαζάρου, ο Ιησούς Χριστός, η πηγή της Αναστάσεως και της Ζωής, εισέρχεται σήμερα θριαμβευτικά στα Ιεροσόλυμα.

Οι Ιουδαίοι, κρατώντας βάγια και κλαδιά διάφορων δένδρων, επευφημούν, βλέποντας τον Ιησού Χριστό να εισέρχεται στα Ιεροσόλυμα, και αναφωνούν «της αναστάσεως την νίκην προμηνύοντες», «Ωσαννά εν τοις υψίστοις», αυτόν που ήρθε εκούσια να σώσει από την πλάνη το γένος των ανθρώπων.

Ο Ιησούς Χριστός, ο οποίος βρίσκεται «επί θρόνου υψηλού», σήμερα εμφανίζεται «επί πώλου ευτελούς», δηλ. καθήμενος επάνω σε μικρό γαϊδουράκι, αυτός που καθημερινά πεζός βρισκόταν ανάμεσα στους ανθρώπους. «Ωσαννά τω Υιώ Δαυίδ, ευλογημένος ει ο ελθών, και πάλιν ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου».

Σε αυτή τη συμμετοχή της ενσυνείδητης υποδοχής του Κυρίου Ιησού Χριστού αναφέρεται και ο ύμνος, ο οποίος επαναλαμβάνεται από χθες το απόγευμα στην εσπερινή ακολουθία. Υποδεχόμενοι οι πιστοί τους ασκητές που αναχώρησαν την καθαρή Δευτέρα για τα ασκητήρια και σήμερα επιστρέφουν, για να γιορτάσουν από κοινού τα πανίερα και σωτήρια γεγονότα. «Σήμερον η χάρις του Αγίου Πνεύματος ημάς συνήγαγε και πάντες αίροντες τον Σταυρόν σου λέγομεν· Ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου· Ωσαννά εν τοις υψίστοις».

Κυριακή των Βαΐων και οι πιστοί στην πατρίδα μας, κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, έχουν την πατροπαράδοτη συνήθεια να παίρνουν στους ναούς κλαδιά ελιάς, τα οποία, μετά την ανάγνωση της ευχής των Βαΐων, διατηρούν μέχρι την εορτή της Αναλήψεως σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο ναό ή αυθημερόν τα μεταφέρουν στο σπίτι και τα χρησιμοποιούν, αντί για λιβάνι στο θυμιατήρι. Ακόμη, όταν στο τέλος της λιτανείας εκφωνείται το ιερό Ευαγγέλιο, στο σημείο της υποδοχής του Ιησού στα Ιεροσόλυμα, οι πιστοί κόβουν από τα κλαδιά της ελιάς που κρατάνε στα χέρια και τα ρίχνουν στο έδαφος.

Επίσης, να σημειωθεί ότι απόψε τελείται στους ναούς η ακολουθία του όρθρου της Μεγάλης Δευτέρας, ο Νυμφίος, αντί το πρωί της Δευτέρας. Τούτο εφαρμόζεται για λόγους πρακτικούς, καθ’ όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα, ώστε να έχουν την ευχέρεια οι πιστοί απρόσκοπτα να συμμετέχουν στις ακολουθίες των αγίων τούτων ημερών, που εμπεριέχουν αρκετά συμπυκνωμένη τη διδασκαλία της Εκκλησίας μας με βαθύτατο θεολογικό νόημα για την πνευματική μας ωρίμαση και ένωση με το Νυμφίο Χριστό και τους συνανθρώπους μας.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων