02/03/2020 02/03/2020 Σήμερα, Καθαρή Δευτέρα, εισερχόμαστε στην πρώτη ημέρα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Η αγία μας Εκκλησία, μάς έχει ήδη προσκαλέσει για αγώνα στο στάδιο των αρετών, προβάλλοντας μαζί με την πίστη, την προσευχή, την ελεημοσύνη και τις άλλες αρετές, μέσω της νηστείας, η οποία ως μαχαίρι αποκόπτει κάθε πάθος και κακία και οδηγεί στην απόκτηση των αρετών...
02 Μαρτίου, 2020 - 9:39
Τελευταία ενημέρωση: 02/03/2020 - 9:09

Καθαρά Δευτέρα: Το στάδιο των αρετών άνοιξε!

Διαδώστε:
Καθαρά Δευτέρα: Το στάδιο των αρετών άνοιξε!

Σήμερα, Καθαρή Δευτέρα, εισερχόμαστε στην πρώτη ημέρα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Η αγία μας Εκκλησία, μάς έχει ήδη προσκαλέσει για αγώνα στο στάδιο των αρετών, προβάλλοντας μαζί με την πίστη, την προσευχή, την ελεημοσύνη και τις άλλες αρετές, μέσω της νηστείας, η οποία ως μαχαίρι αποκόπτει κάθε πάθος και κακία και οδηγεί στην απόκτηση των αρετών και στη μείωση του εγωισμού.
Η αξία της νηστείας υποτιμάται από πολλούς, οι οποίοι θεωρούν ότι η δίαιτα που ακολουθεί ο άνθρωπος είναι υπόθεση που αφορά μόνο το σώμα. Το γεγονός, βέβαια, ότι αυτοί που προβάλλουν τέτοιους ισχυρισμούς φροντίζουν να τους δικαιολογήσουν παρερμηνεύοντας διάφορα χωρία της Αγίας Γραφής ή εισάγοντας άλλα ανύπαρκτα ως υπαρκτά, είναι κάτι που ασφαλώς ισοδυναμεί με αίρεση.
Όλ’ αυτά αποτελούν από μόνα τους απτή απόδειξη ότι η νηστεία είναι και πνευματικό ζήτημα για τον άνθρωπο. Η αρχαιότητα του θεσμού της νηστείας επίσης, που σύμφωνα με τον Μ. Βασίλειο είναι συνομήλικη της ανθρωπότητας, αφού η πρώτη θεϊκή εντολή στους πρωτόπλαστους σχετίζεται με αυτή, αποτελεί απόδειξη της αξίας της. Αλλά και ο Ίδιος ο Ιησούς, όχι απλά μίλησε για τη νηστεία, αλλά καθόρισε έμπρακτα και τη χρονική της διάρκεια νηστεύοντας ο ίδιος για 40 ημέρες.
Έχουν, ασφαλώς, δίκαιο όσοι θεωρούν ότι σημαντικότερη από την αποφυγή κάποιων φαγητών είναι η αποφυγή της συκοφαντίας, της μνησικακίας, της υποκρισίας και άλλων παθών. Πλανώνται, ωστόσο, όσοι νομίζουν πως, ενώ δεν μπορούν να υποτάξουν τη γαστριμαργία, θα κατορθώσουν χωρίς αγώνα και θυσίες, να υποτάξουν τη γλώσσα, τη σάρκα, τα πάθη και τις ποικίλες ανθρώπινες αδυναμίες.
Το στάδιο των αρετών άνοιξε. Όσοι επιθυμούν να αθληθούν, με πίστη, ταπείνωση, ειρήνη, νηστεία και εγκράτεια στις τροφές, στις σκέψεις και τις πράξεις, συγχωρώντας τους αδελφούς για τα λάθη και παραλείψεις τους, ας εισέλθουν.
Στην πατρίδα μας σήμερα ακούγεται παντού η ευχή, την οποία σας απευθύνουμε κι εμείς: Καλό στάδιο! Καλή σαρακοστή!
Από σήμερα το απόγευμα τελείται το Μέγα Απόδειπνο, το οποίο εμπεριέχει ψαλμούς του Δαβίδ, ευχές και αρχαίους ύμνους.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Ετικέτες:
Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων