23/02/2021 23/02/2021 Οι Φοινικίες είναι μια περιοχή στις εξοχές των Λογοθετιανίκων και έχει μεγάλο αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Λέγεται ότι από αυτήν προέρχεται ένας πολύτιμος λίθος στο μουσείο του Βερολίνου. Σύμφωνα με την τοπική παράδοση εκεί κατοικούσαν Φοίνικες που φέρανε στα Κύθηρα την επεξεργασία της πορφύρας. Σήμερα δεν σώζονται ερείπια οικιών, σώζεται όμως ο άγιος Πολύκαρπος, ένα βυζαντινό μνημείο...
23 Φεβρουαρίου, 2021 - 11:18
Τελευταία ενημέρωση: 23/02/2021 - 11:19

Κύθηρα: Ο Άγιος Πολύκαρπος του 13ου αιώνα

Διαδώστε:
Κύθηρα: Ο Άγιος Πολύκαρπος του 13ου αιώνα

Οι Φοινικίες είναι μια περιοχή στις εξοχές των Λογοθετιανίκων και έχει μεγάλο αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Λέγεται ότι από αυτήν προέρχεται ένας πολύτιμος λίθος στο μουσείο του Βερολίνου.

Σύμφωνα με την τοπική παράδοση εκεί κατοικούσαν Φοίνικες που φέρανε στα Κύθηρα την επεξεργασία της πορφύρας. Σήμερα δεν σώζονται ερείπια οικιών, σώζεται όμως ο άγιος Πολύκαρπος, ένα βυζαντινό μνημείο του 13ου αι. Ο ναός είναι μικρών διαστάσεων μονόχωρος, καμαροσκέπαστος με δύο ενισχυτικά τόξα και σχιστόπλακες στη στέγη. Οι βυζαντινές τοιχογραφίες του ναού ανήκουν στο 13ο αι., ενώ οι μεταβυζαντινές ανήκουν στο 17ο-18ο αι.


Ο ναός αναφέρεται στον κατάλογο των εξωμονίων της παλιάς αρχιερατικής περιφέρειας του Οσίου Θεοδώρου, ιερουργούσαν δε σ’ αυτόν οι εφημέριοι των Λογοθετιανίκων.

Η Αρχαιολογική Υπηρεσία έκανε αναστηλωτικές εργασίες στο ναό και οργάνωσε πολλές αποστολές.

(Ακαδημίας Αθηνών:Ευρετήριο Βυζαντινών τοιχογραφιών Κυθηρων)
(Εμ. Καλλιγερου: Κυθηραϊκα τοπωνύμια)

Πηγή: eleniharou.gr

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων