10/03/2019 10/03/2019 Για έναν σπουδαίο Έλληνα, ο οποίος, κατά το τελευταίο διάστημα, δοκιμάζεται από την υγεία του. Ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν αυτός, ο οποίος, πριν κάποια χρόνια, δήλωνε με παρρησία: “Ημουν αντιστασιακός, κομμουνιστής και παράλληλα Χριστιανός, άνθρωπος που πίστευε στην Ορθοδοξία». Και συμπλήρωνε: “Τελειώσαμε με τον Κολοκοτρώνη, τον Καραϊσκάκη, τον Ρήγα Φεραίο, με το Αρκάδι, το Μεσολόγγι,...
10 Μαρτίου, 2019 - 18:52
Τελευταία ενημέρωση: 10/03/2019 - 18:57

Μίκης Θεοδώρακης: Οι χαρταετοί

Διαδώστε:
Μίκης Θεοδώρακης: Οι χαρταετοί

Για έναν σπουδαίο Έλληνα, ο οποίος, κατά το τελευταίο διάστημα, δοκιμάζεται από την υγεία του.

Ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν αυτός, ο οποίος, πριν κάποια χρόνια, δήλωνε με παρρησία: “Ημουν αντιστασιακός, κομμουνιστής και παράλληλα Χριστιανός, άνθρωπος που πίστευε στην Ορθοδοξία».

Και συμπλήρωνε: “Τελειώσαμε με τον Κολοκοτρώνη, τον Καραϊσκάκη, τον Ρήγα Φεραίο, με το Αρκάδι, το Μεσολόγγι, με τα σύμβολα. Τους πειράζει η 25η Μαρτίου. Γιατί, όμως; Γιατί οι ελευθερωτές μας ήταν οι φουστανελάδες, τους οποίους κατηγορούν ως αγράμματους. Αυτοί όμως μας απελευθέρωσαν”.

Oι Χαρταετοί είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά ορχηστρικά θέματα του Μίκη Θεοδωράκη, στο ρυθμό των πέντε ογδόων.

Ανήκει στον κύκλο Η Γειτονιά των Αγγέλων και συνήθως παίζεται ως το τρίτο μέρος μιας -κατά κάποιο τρόπο- ορχηστρικής «σουίτας», μετά από Το Ψωμί που Είναι στο Τραπέζι και την Πεννιά, ενώ αμέσως μετά ακολουθεί ο Χασαποσέρβικος.

 

 

Όταν αναφερόμαστε στη Γειτονιά των Αγγέλων, εννοούμε τη μουσική και τα τραγούδια που έγραψε ο Μίκης Θεοδωράκης για το ομώνυμο θεατρικό έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη, που ανέβηκε στις 4 Οκτωβρίου 1963 στο θέατρο Κοτοπούλη- Ρεξ, σε σκηνοθεσία του συγγραφέα, σκηνικά και κοστούμια του Βασίλη Φωτόπουλου, χορογραφίες του Βαγγέλη Σειληνού, ενώ τους βασικούς ρόλους της παράστασης κρατούσαν η Τζένη Καρέζη, ο Νίκος Κούρκουλος, ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, ο Δημήτρης Νικολαϊδης, η Αλίκη Ζωγράφου και η Ζωή Φυτούση.

Στη φωνοληψία της μουσικής, που έγινε στο στούντιο της Κολούμπια και με ηχολήπτη τον Νίκο Κανελλόπουλο, έπαιζαν μπουζούκι ο Γιώργος Ζαμπέτας και ο Στέλιος Μακρυδάκης, κιθάρα ο Μπάμπης Μαλλίδης, πιάνο ο Γιάννης Διδίλης, κοντραμπάσο ο Ανδρέας Ροδουσάκης και κρουστά ο Εύανδρος Παπαδόπουλος.

Πρόκειται για μία από τις δύο και μόνο φορές -η άλλη ήταν στη Μαγική Πόλη, την ίδια χρονιά- που ο Μίκης Θεοδωράκης χρησιμοποίησε ως σολίστ στο μπουζούκι τον Γιώργο Ζαμπέτα, όταν ο Κώστας Παπαδόπουλος με τον Λάκη Καρνέζη έλειπαν σε περιοδεία στην Αμερική.

Επρόκειτο για μια συνεργασία η οποία έμελλε να τελειώσει άδοξα, εφόσον ο Ζαμπέτας χολώθηκε που δεν είδε το όνομά του τυπωμένο στο οπισθόφυλλο του δίσκου. Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι Χαρταετοί (όπως και όλη η Γειτονιά των Αγγέλων) είναι από τις πιο απέριττες και στιβαρές στιγμές του μουσικού έργου που δημιούργησε ο Μίκης Θεοδωράκης κατά το πρώτο μισό της δεκαετίας του ’60 και δικαίως παίζονται και ξαναπαίζονται σε σημερινές συναυλίες και προγράμματα νυχτερινών μουσικών σκηνών.

 

ΠΗΓΕΣ: www.musicpaper.gr / www.naftemporiki.gr

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων