27/07/2019 27/07/2019 Στο Καστέλλο της Χίου, ακριβώς από τα μικρασιατικά παράλια, οι πρώτοι πρόσφυγες από την Κρήνη έφτασαν το 1922 μετά την Καταστροφή. Ένα από τα κειμήλια που κατάφεραν να διασώσουν ήταν η εικόνα της Αγίας Παρασκευής, που θεωρείται θαυματουργή. Όπως συνέβη και σε πολλές άλλες περιοχές που εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία και τον Πόντο,...
27 Ιουλίου, 2019 - 11:59

Μικρασιάτες πρόσφυγες χτίζουν την Αγ. Παρασκευή στο Καστέλλο Χίου

Διαδώστε:
Μικρασιάτες πρόσφυγες χτίζουν την Αγ. Παρασκευή στο Καστέλλο Χίου

Στο Καστέλλο της Χίου, ακριβώς από τα μικρασιατικά παράλια, οι πρώτοι πρόσφυγες από την Κρήνη έφτασαν το 1922 μετά την Καταστροφή. Ένα από τα κειμήλια που κατάφεραν να διασώσουν ήταν η εικόνα της Αγίας Παρασκευής, που θεωρείται θαυματουργή.

Όπως συνέβη και σε πολλές άλλες περιοχές που εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία και τον Πόντο, οι εκκλησίες ήταν ένα από τα πρώτα δημόσια κτήρια που αναγέρθηκαν, συχνά με πολλή προσωπική δουλειά.

Η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής στο Καστέλλο ολοκληρώθηκε το 1936, και εκτός από την εικόνα σε αυτήν φυλάσσονται σκεύη και κειμήλια από τη Μικρά Ασία. Πρόσφατα είδε το φως της δημοσιότητας μια σπάνια φωτογραφία από το χτίσιμο του ναού. Τη δημοσίευσε ο καπετάνιος Στέλιος Κουμπιάς, απόγονος Μικρασιατών προσφύγων και μόνιμος κάτοικος της περιοχής.

Με πληροφορίες από το politischios.gr

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων