10/11/2019 11/11/2019 Της Ναταλίας Δανδόλου Στις 21 Μαΐου του 1994, τελέστηκαν τα εγκαίνια του Ιερού Ναού του Αγίου Νεκταρίου στην Αίγινα από τον Μακαριστό Μητροπολίτη Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κυρό Ιερόθεο. Ο εικονολήπτης Λεωνίδας Κοντώσης ήταν εκεί και παραχωρεί στο ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ “ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ” το σπάνιο υλικό. ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ:      Ο Ιερός Ναός του Αγίου Νεκταρίου στην Αίγινα...
10 Νοεμβρίου, 2019 - 19:10
Τελευταία ενημέρωση: 11/11/2019 - 12:26

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ: Τα εγκαίνια του Ι.Ν. Αγίου Νεκταρίου στην Αίγινα

Διαδώστε:
ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ: Τα εγκαίνια του Ι.Ν. Αγίου Νεκταρίου στην Αίγινα

Της Ναταλίας Δανδόλου

Στις 21 Μαΐου του 1994, τελέστηκαν τα εγκαίνια του Ιερού Ναού του Αγίου Νεκταρίου στην Αίγινα από τον Μακαριστό Μητροπολίτη Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κυρό Ιερόθεο.

Ο εικονολήπτης Λεωνίδας Κοντώσης ήταν εκεί και παραχωρεί στο ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ “ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ” το σπάνιο υλικό.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ:

 

 

Ο Ιερός Ναός του Αγίου Νεκταρίου στην Αίγινα αποτελεί ένα άριστο δείγμα της βαθιάς θρησκευτικότητας των κατοίκων του νησιού και του τρόπου που επιλέγει ο λαός του να τιμά την μνήμη των Αγίων του.

Μόνο μέσω της ενδοσκόπησης αυτής της βαθιάς Πίστης, ο επισκέπτης της Αίγινας μπορεί να κατανοήσει την επιλογή για να την κατασκευή ενός τέτοιου οικοδομήματος. Και πράγματι, ο Ιερός Ναός του Αγίου Νεκταρίου είναι ένας από τους μεγαλύτερους ναούς της Ορθοδοξίας και η οικοδόμησή του αποτελεί έργο βαθιάς πίστης και προσήλωσης.

Ο ναός θεμελιώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου του 1973 και τα εγκαίνιά του έγιναν τον Μάιο του 1994. Κατά τη διάρκεια των 21 ετών της κατασκευής του, πολλές ήταν οι φορές που οι καταστάσεις οδηγούσαν σε οικονομικό αδιέξοδο. Αλλά όπως λένε οι γερόντισσες του μοναστηριού «ο Άγιος πάντα βοηθούσε» και τα προβλήματα επιλύονταν. Θα πρέπει να τονιστεί ιδιαιτέρως ότι η χρηματοδότηση αυτού του έργου έγινε από τους πιστούς της Μονής του Αγίου Νεκταρίου: πότε με τα λιγοστά χρήματα των κεριών στο παγκάρι και πότε με μικρές ή μεγάλες δωρεές επωνύμων ή ανωνύμων δωρητών. Ιδιαίτερη αναφορά για την κατασκευή του περίλαμπρου ναού του Αγίου Νεκταρίου θα πρέπει να γίνει στον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη κ.κ. Ιερόθεο οι ευσεβείς αγώνες και οι προσπάθειες του οποίου λειτούργησαν καταλυτικά στην οικοδόμηση του ναού.

Ειδικά, η κατασκευή αποτελείται από δύο ξεχωριστούς ναούς: τον Υπόγειο και τον Υπέργειο. Το εμβαδόν του εσωτερικού των δύο ναών είναι περίπου το ίδιο (υπερέχει ελαφρά ο Υπέργειος) 635 τ.μ. Εδώ θα πρέπει να προστεθούν και οι δύο γυναικωνίτες με συνολικό εμβαδό 560 τ.μ. Τους λατρευτικούς χώρους του ναού, συμπληρώνουν δύο παρεκκλήσια και πέντε βαπτιστήρια.

Εντυπώσεις θαυμασμού προκαλούν στον επισκέπτη τα δύο κωδωνοστάσια ύψους 42 και 27 μέτρων αντίστοιχα, αλλά και ο τρούλος του ναού μοιάζει να «αγκαλιάζει» ολόκληρο το οικοδόμημα. Η συνολική χωρητικότητα του ναού μαζί με τα περίστωα (το εμβαδόν τους ξεπερνά τα 1,200 τ.μ.) είναι 9.000 άτομα.

Σήμερα, το έργο της οικοδόμησης του Ιερού Ναού του Αγίου Νεκταρίου έχει περατωθεί και απομένει το μεγάλο έργο της αγιογράφησής του και μερικά μικρότερα συμπληρωματικά έργα.

 

Κάμερα: Λεωνίδας Κοντώσης / Μοντάζ: Μαριάνθη Ματζίρη

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων