17/06/2023 17/06/2023 Μία μεγάλη θεολογική προσωπικότητα, όχι τόσο γνωστή στα ελληνικά γράμματα, η οποία έμελλε να ταυτιστεί με τη δημιουργία του γυναικείου μοναστικού κινήματος στην Δύση, είναι αυτή του αγίου Ιερωνύμου. γράφει η Καλλιόπη Θεοδωρακάκη, Διδάκτωρ Θεολογίας Α.Π.Θ., Φιλόλογος MSc Ο άγιος Ιερώνυμος υπήρξε ένας πολυγραφότατος  εκκλησιαστικός  Πατέρας της Ύστερης Αρχαιότητας. Γεννημένος στην Στριδώνα της Δαλματίας, κάπου...
17 Ιουνίου, 2023 - 10:26
Τελευταία ενημέρωση: 17/06/2023 - 9:54

Ο άγιος Ιερώνυμος και οι γυναίκες: επισκόπηση της αλληλογραφίας τους

Διαδώστε:
Ο άγιος Ιερώνυμος και οι γυναίκες: επισκόπηση της αλληλογραφίας τους

Μία μεγάλη θεολογική προσωπικότητα, όχι τόσο γνωστή στα ελληνικά γράμματα, η οποία έμελλε να ταυτιστεί με τη δημιουργία του γυναικείου μοναστικού κινήματος στην Δύση, είναι αυτή του αγίου Ιερωνύμου.

Ο άγιος Ιερώνυμος υπήρξε ένας πολυγραφότατος  εκκλησιαστικός  Πατέρας της Ύστερης Αρχαιότητας. Γεννημένος στην Στριδώνα της Δαλματίας, κάπου μεταξύ Κροατίας και Σλοβενίας, το 347 μ.Χ, έχοντας την οικονομική δυνατότητα να σπουδάσει στη Ρώμη και να εγκαταλείψει την οικογενειακή εστία (άλλωστε οι πληροφορίες που έχουμε για την οικογένειά του είναι ελάχιστες), μετά από πολλές προσωπικές περιπέτειες, κατέληξε το 382 μ.Χ στη Ρώμη ως γραμματέας του Πάπα Δάμασου Α’.

Εκεί ξεδίπλωσε όλα του τα τάλαντα και άφησε μία τεράστια παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές. Μελετώντας την χρονική γραμμή, βλέπουμε πως τότε αρχίζει και γίνεται γνωστός στις γυναίκες της αριστοκρατικής τάξης της Ρώμης, τις οποίες νουθετεί και διδάσκει για να ζουν με έναν εν Χριστώ τρόπο ζωής. Βασική τριπλέτα μαθητριών του στην Ρώμη ήταν η Παύλα, η Ευστοχία και η  Μαρκέλλα.

Ο Ιερώνυμος έζησε εκεί μόλις τρία χρόνια. Μετά το θάνατο του Δάμασου, το 385 μ.Χ και μετά από έντονη δυσαρέσκεια του ρωμαϊκού κλήρου προς το πρόσωπό του, απογοητευμένος εγκατέλειψε την Δύση και επέλεξε ως ησυχαστήριο την Βηθλεέμ και την Ανατολή. Μαζί του, πιστές ακόλουθοι, η Παύλα και η Ευστοχία.

Στα δύο μοναστήρια που ίδρυσε, επιδόθηκε σε μία πλούσια συγγραφική δραστηριότητα, ως το 420 μ.Χ, όπου έχουμε την εκδημία του. Η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά την μνήμη του στις 15 Ιουνίου.

Η συνέχεια του άρθρου εδώ:  www.pemptousia.gr

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων