08/08/2019 08/08/2019 Ενα γραφικό μικρό εκκλησάκι, κτίσμα του 13ου αιώνα δεσπόζει στο μικροσκοπικό ακατοίκητο νησί «Χρυσή» ή αλλιώς Γαϊδουρονήσι βρίσκεται στο Λιβυκό πέλαγος 16 χιλιόμετρα νότια της Ιεράπετρας. Το εκκλησάκι είναι αφιερωμένο στον Άγιο Νικόλαο και δέχεται εκατοντάδες πιστούς που έρχονται να προσκυνήσουν τη χάρη του. Η «Χρυσή» Αποτελεί ένα από τα 81 ακατοίκητα νησιά της Κρήτης...
08 Αυγούστου, 2019 - 10:15

Ο Άγιος Νικόλαος στο νησί με τα κοχύλια

Διαδώστε:
Ο Άγιος Νικόλαος στο νησί με τα κοχύλια

Ενα γραφικό μικρό εκκλησάκι, κτίσμα του 13ου αιώνα δεσπόζει στο μικροσκοπικό ακατοίκητο νησί «Χρυσή» ή αλλιώς Γαϊδουρονήσι βρίσκεται στο Λιβυκό πέλαγος 16 χιλιόμετρα νότια της Ιεράπετρας.
Το εκκλησάκι είναι αφιερωμένο στον Άγιο Νικόλαο και δέχεται εκατοντάδες πιστούς που έρχονται να προσκυνήσουν τη χάρη του.

Η «Χρυσή» Αποτελεί ένα από τα 81 ακατοίκητα νησιά της Κρήτης και είναι μικροσκοπικό σε μέγεθος, καθώς έχει μέγιστο μήκος 5 χιλιόμετρα και μέσο πλάτος 1 χιλιόμετρο.

 

Το ψηλότερο μέρος είναι η κορυφή Κεφάλα στα 31 μέτρα. Κύριο χαρακτηριστικό του νησιού είναι η πληθώρα των κοχυλιών στις βόρειες ακτές του νησιού, Μπελεγρίνα, Καταπρόσωπο και Χατζηβόλακας, τα γαλαζοπράσινα νερά του με την λευκή άμμο που θυμίζουν εξωτικό προορισμό αλλά και το δάσος κέδρων.

Το δάσος κέδρων που υπάρχει στο νησί έχει έκταση 350 στρέμματα με μέσο όρο 14 δέντρα ανά στρέμμα ηλικίας 200 ετών.

Τα απολιθώματα που έχουν βρεθεί πάνω σε ηφαιστειακά πετρώματα χρονολογούνται από 350.000 έως 700.000 χρόνια, όταν το νησί ήταν ακόμα βυθισμένο στο νερό. Συνολικά έχουν βρεθεί 49 είδη απολιθωμάτων, πολλά από τα οποία βρίσκονται ακόμα και σήμερα στη θαλάσσια περιοχή γύρω από το νησί. Λίγα μέτρα ανατολικά της Χρυσής και πολύ κοντά στην ακτή της, βρίσκεται το Μικρονήσι, ένα βραχώδες νησάκι συνολικής έκτασης 117 στρεμμάτων όπου φωλιάζουν εκατοντάδες χιλιάδες ζευγάρια γλάρων.

Η πρόσβαση στην Χρυσή γίνεται καθημερινά με καΐκια από το λιμάνι της Ιεράπετρας. Μετά από ταξίδι μίας ώρας περίπου γίνεται η αποβίβαση στο νότιο μέρος του νησιού στη θέση «Βουγιού Μάτι». Από εκεί ξεκινά ένα μονοπάτι, που οδηγεί τον επισκέπτη στο βόρειο τμήμα του νησιού, στον όρμο της Μπελεγρίνας.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων