10/03/2019 11/03/2019 Ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Ιωάννης Σαββάκης προιστάμενος του Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής Νέας Πεντέλης, ομιλεί για τον Άγιο Σιλουανό στη συνεργάτη του Πρακτορείου “Ορθοδοξία”, Αγγελική Αναγνώστου . Στις 29 Σεπτεμβρίου 2018 στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής κόμισαν την κάρα του Αγίου Σιλουανού  από την Ρωσική Ιερά Μονή του Αγίου Παντελεήμονος, η οποία κάρα για πρώτη...
10 Μαρτίου, 2019 - 19:03
Τελευταία ενημέρωση: 11/03/2019 - 10:56

Ο Άγιος Σιλουανός σημάδεψε τη ζωή μας (συνέντευξη)

Διαδώστε:
Ο Άγιος Σιλουανός σημάδεψε τη ζωή μας  (συνέντευξη)

Ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Ιωάννης Σαββάκης προιστάμενος του Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής Νέας Πεντέλης, ομιλεί για τον Άγιο Σιλουανό στη συνεργάτη του Πρακτορείου “Ορθοδοξία”, Αγγελική Αναγνώστου .

Στις 29 Σεπτεμβρίου 2018 στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής κόμισαν την κάρα του Αγίου Σιλουανού  από την Ρωσική Ιερά Μονή του Αγίου Παντελεήμονος, η οποία κάρα για πρώτη φορά «εξήλθε» του Αγίου Όρους ενώ την ίδια περίοδο  διεξήχθη Διεθνές Θεολογικό Συνέδριο με αντικείμενο την μελέτη της προσωπικότητας του Αγίου Σιλουανού.

Δείτε τη συνέντευξη:

 

 

Συνέντευξη: Αγγελική Αναγνώστου

Κάμερα: Ανδρέας Χαλκιόπουλος

Μοντάζ: Τάκης Ποδαρόπουλος

 

Βίος Οσίου Σιλουανού Αθωνίτου (1866-1938):

Ο όσιος Σιλουανός ο Αθωνίτης ο κατά κόσμον Συμεών Ιβάνοβιτς Αντόνωφ γεννήθηκε το 1866 στη Ρωσία,χωρικός εκ της διοικήσεως Ταμπώφ , επαρχίας Λεμπεντίσκ,χωριό Σόβσκ.

Ο Συμεών καθώς μεγάλωνε γινόταν μεγαλόσωμος και δυνατός νέος και εργαζόταν ως ξυλουργός.

Οι γονείς του ήταν ευλαβείς και πιστοί γι’αυτό ο Άγιος συχνά έλεγε για τον πάτερα του : «Εγώ εις το μέτρον του πατρός μου δεν έφθασα,εκείνος ήταν εντελώς αγράμματος και το «Πάτερημών» εισέτι απήγγελλεν εσφαλμένως έμαθεν αυτό έξακοής εν τω ναώ, αλλ’ ήτο πράος και σοφός άνθρωπος».

Τα νεανικά του χρόνια χαρακτηρίζονται από τη συνηθισμένη στα χρόνια εκείνα αμαρτωλότητα και χλιαρή πνευματική ζωή. Ωσπου μια ημέρα άκουσε μια φωνή στον ύπνο του να του λέει : “Εις εμέ δεν είναι αρεστό να βλέπω τα έργα σου”. Η φωνή αυτή ήταν της Υπεραγίας Θεοτόκου όπως έλεγε ο Άγιος Σιλουανός και ήταν για να τον επαναφέρει στο δρόμο του Υιού της.

Όταν έγινε 27 χρονών ο διακαής πόθος για τον θεό τον οδήγησε στον Άγιο Ιωάννη της Κρονστάνδης και αφού έλαβε τις ευχές του ανεχώρησε για το Άγιον Όρος και εγκαταβίωσε στη Μονή του Αγίου Παντελεήμονος στο Ρώσικο.

Στο Άγιον Όρος εισήλθε το Φθινόπωρο του 1892 ξεκινώντας τη ζωή των πνευματικών αγώνων.

Η βιοτή του ως μοναχού ήταν ιδιαίτερα αυστηρή και κοπιώδης με συνεχή επίκληση του ονόματος του Χριστού ευρισκόμενος σε συνεχή αγρυπνία, με ελάχιστες ώρες ύπνου νικώντας τους πειρασμούς.

Αξιώθηκε από τον Θεό πολλών θεοφανειών – θεωριών και χαρισμάτων.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων