23/11/2021 23/11/2021 Πως πρέπει να είναι ο μοναχός στο κελί; Απόκριση: Να απέχει από τη γνώση των πολλών πραγμάτων, ώστε, καθώς ο λογισμός μένει ελεύθερος από τα διάφορα, να κατοικήσει η γνώση του Κυρίου. Ερώτηση: Τι είναι ο μοναχός; Απόκριση: Ο μοναχός είναι σαν την περιστερά. Όπως η περιστερά βγαίνει στον αέρα την κατάλληλη στιγμή να τινάξει...
23 Νοεμβρίου, 2021 - 21:08
Τελευταία ενημέρωση: 23/11/2021 - 20:49

Ο ορθόδοξος μοναχός είναι σαν την περιστερά

Διαδώστε:
Ο ορθόδοξος μοναχός είναι σαν την περιστερά

Πως πρέπει να είναι ο μοναχός στο κελί;

Απόκριση: Να απέχει από τη γνώση των πολλών πραγμάτων, ώστε, καθώς ο λογισμός μένει ελεύθερος από τα διάφορα, να κατοικήσει η γνώση του Κυρίου.

Ερώτηση: Τι είναι ο μοναχός;

Απόκριση: Ο μοναχός είναι σαν την περιστερά. Όπως η περιστερά βγαίνει στον αέρα την κατάλληλη στιγμή να τινάξει τα φτερά της, κι αν καθυστερήσει έξω από τη φωλιά, δέχεται χτυπήματα από τα άγρια πουλιά και χάνει την ομορφιά της, έτσι και ο μοναχός, βγαίνει την ώρα της σύναξης να ξετινάξει τους λογισμούς του, κι αν αργοπορήσει έξω απ’ το κελί, ραπίζεται από τους δαίμονες και σκοτεινιάζουν οι λογισμοί του.

Ερώτηση: Με ποιο λογισμό ο διάβολος βγάζει έξω από το κελί τον μοναχό;

Απάντηση: Ο διάβολος είναι σαν τον γητευτή των φιδιών. Όπως ο γητευτής με μαγευτικά λόγια κάνει το φίδι να βγεί από τη φωλιά και αφού το πιάσει, το πάει και το ρίχνει στις πλατείες της πόλης και το αφήνει εκεί να το περιπαίζουν οι άνθρωποι, κι όταν γεράσει πολύ μαζί του, ύστερα η το θανατώνει στη φωτιά η το πνίγει στη θάλασσα, έτσι και ο μοναχός τα ίδια παθαίνει, όταν παρασύρεται απ’ τους λογισμούς και εγκαταλείπει το κελί του.

Ερώτηση: Πως πρέπει να γίνεται το έργο της ψαλμωδίας και ποιο να είναι το μέτρο της νηστείας;

Απάντηση: Τίποτε παραπάνω απ’ αυτό που έχει ορισθεί. Γιατί πολλοί θέλοντας το παραπάνω, ύστερα ούτε το λίγο μπόρεσαν να εκτελέσουν.

Ερώτηση: Αν με σκανδαλίσει ο αδελφός, με συμβουλεύεις να του βάλω μετάνοια;

Απάντηση: Βάλε του μετάνοια και ξέκοψε απ’ αυτόν. Έχουμε τον αββά Αρσένιο που λέει: Με όλους να έχεις αγάπη κι απ’ όλους να βρίσκεσαι σε απόσταση.

ΤΟ ΜΕΓΑ ΓΕΡΟΝΤΙΚΟΝ

Εξωτερική φώτο: Στιγμιότυπο από την Ρωσική Ορθόδοξη Ταινία “ΤΟ ΝΗΣΙ”

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων