10/05/2019 10/05/2019 Με έντονη κινητικότητα συνεχίζονται οι αμερικανικές πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των σχέσεων της Ουάσιγκτον με την Ορθοδοξία. Ο Σάμουελ Ντέιλ Μπράουνμπακ, αρμόδιος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για θέματα θρησκευτικής ελευθερίας, ξεκίνησε περιοδεία σε Αθήνα, Σόφια, Βουκουρέστι, Ρουμανία και Κισινάου, ενώ ιδιαίτερο συμβολισμό έχει η επίσκεψη Αμερικανών Διπλωματών χθες στη θεολογική Σχολή της Χάλκης, όπως μετέδωσε...
10 Μαΐου, 2019 - 10:44
Τελευταία ενημέρωση: 10/05/2019 - 11:12

Ο συμβολισμός της επίσκεψης στη Χάλκη κι η περιοδεία Μπράουνμπακ

Διαδώστε:
Ο συμβολισμός της επίσκεψης στη Χάλκη κι η περιοδεία Μπράουνμπακ

Με έντονη κινητικότητα συνεχίζονται οι αμερικανικές πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των σχέσεων της Ουάσιγκτον με την Ορθοδοξία.

Ο Σάμουελ Ντέιλ Μπράουνμπακ, αρμόδιος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για θέματα θρησκευτικής ελευθερίας, ξεκίνησε περιοδεία σε Αθήνα, Σόφια, Βουκουρέστι, Ρουμανία και Κισινάου, ενώ ιδιαίτερο συμβολισμό έχει η επίσκεψη Αμερικανών Διπλωματών χθες στη θεολογική Σχολή της Χάλκης, όπως μετέδωσε κατά αποκλειστικότητα το Πρακτορείο Ορθοδοξία.

Ο Αμερικανός υπεύθυνος εξωτερικών υποθέσεων των ΗΠΑ στην Άγκυρα Jeffery Hovenier και η γενική πρόξενος των ΗΠΑ στην Άγκυρα Jennifer Davis, επισκέφθηκαν τη Χάλκη την ημέρα που ξεκίνησε η Αγία και Ιερά Σύνοδος στο Φανάρι (η οποία μεταξύ άλλων αποφασίζει για την Αρχιεπισκοπή Αμερικής)και βρίσκεται σε εξέλιξη η περιοδεία Μπράουνμπακ.

 

Ο κ. Μπράουνμπακ επισκέφθηκε την Αθήνα στην αρχή της εβδομάδας, όπου συναντήθηκε με τον υφυπουργό Εξωτερικών κ. Μάρκο Μπόλαρη και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο.

θες, ήταν στην Βουλγαρία όπου είχε συνάντηση με την Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Ekaterina Zaharieva με την οποία ανέλυσαν τους τρόπους με τους οποίους, Βουλγαρία και Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να υποστηρίξουν ορθόδοξες κοινότητες στο βόρειο Ιράκ και τη Συρία συμμετέχοντας στην αποκατάσταση των ναών.

Mε τον Αμερικανό Πρεσβευτή, συναντήθηκε χθες και ο Πατριάρχης Βουλγαρίας. κ.κ. Νεόφυτος.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ εξέφρασε την επιθυμία του για συνεργασία με την Βουλγαρική Ορθόδοξη Εκκλησία για την εκκλησία και θρησκευτικά θέματα, και κάλεσε τον Πατριάρχη να λάβει μέρος σε συνέδριο που διοργανώνει τον Ιούλιο στην Ουάσιγκτον.

«Η Ειρήνη και η ανεκτικότητα ήταν πάντα σημαντική για εμάς. Στη Σόφια ζουν ειρηνικά Ορθόδοξοι, Καθολικοί, Εβραίοι και μουσουλμάνοι» τόνισε ο Πατριάρχης κ.κ. Νεόφυτος.

Σήμερα θα επισκεφθεί το Βουκουρέστι και στις 11 Μαΐου το Κισινάου της Μολδαβίας, όπου θα επισκεφτεί τον Καθεδρικό Ναό της Γεννήσεως.

Σε όλες τις χώρες συναντάται με εκπροσώπους της κυβέρνησης και Ιεράρχες της Ορθοδόξου Εκκλησίας, σε μια προσπάθεια όπως τόνισε να διερευνηθούν οι δυνατότητες συνεργασίας για την ανοικοδόμηση περιοχών όπου διαβιούσαν επί αιώνες χριστιανικοί πληθυσμοί ή αποτελούν κοιτίδες πολιτισμού, σε μαστιζόμενες από πολεμικές συρράξεις και τρομοκρατικές επιθέσεις χώρες.

Πρόκειται επί της ουσίας για μία πρωτοβουλία του State Department να ενθαρρύνει τη συνεργασία, μεταξύ των κρατών που ενδιαφέρονται για την κατοχύρωση των θρησκευτικών πληθυσμών και την εξάλειψη των διώξεων για λόγους θρησκείας, η οποία εντάσσεται στην πολιτική επιλογή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Πομπέο να ενισχύσει τον ρόλο των ΗΠΑ στους εν λόγω τομείς.

Ο κ. Μπράουνμπακ γνωστοποίησε στον υφυπουργό κ. Μπόλαρη ότι τον Ιούλιο θα λάβει χώρα στην Ουάσιγκτον η 2η Yπουργική Διάσκεψη για την Προώθηση της Θρησκευτικής Ελευθερίας, ευχόμενος να εκπροσωπηθεί και πάλι η χώρα μας σε υπουργικό επίπεδο και τον ενημέρωσε ότι πρόσκληση έχει αποσταλεί και στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο. Ο κ. Μπόλαρης διαβεβαίωσε τον συνομιλητή του για τη συμμετοχή του

Η Θεολογική Σχολή της Χάλκης

Το ενδιαφέρον που δείχνουν οι ΗΠΑ για επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης καταδεικνύει η χθεσινή επίσκεψη των Αμερικανών διπλωματών.
Τους Αμερικανούς διπλωμάτες υποδέχθηκε η αδελφότητα της Θεολογικής σχολής αφού ο ηγούμενος της Αγίας Τριάδας και Μητροπολίτης Προύσης κ Ελπιδοφόρος απουσιάζει, ευρισκόμενος στη Θεσσαλονίκη όπου διδάσκει στο Πανεπιστήμιο.

Δεν είναι η πρώτη φορά που Αμερικανοί διπλωμάτες επισκέπτονται την ιστορική σχολή της Χάλκης αφού το θέμα της ειδικά τον τελευταίο καιρό βρίσκεται πολύ ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων Ελλάδας, Άγκυρας. Πάντως όπως δήλωσε ο Jeffery Hovenier, για πρώτη φορά επισκέφθηκε την θεολογική σχολή.

Οι δύο διπλωμάτες αφού ξεναγήθηκαν στη Χάλκη, θαύμασαν την βιβλιοθήκη , ενδιαφέρθηκαν για την ιστορία της και έκαναν πολλές ερωτήσεις στους Πατέρες που τους φιλοξένησαν.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων