29/01/2020 29/01/2020 Η γυναικεία Βυζαντινή Χορωδία “ΨΑΛΤΡΙΕΣ” του Πανελληνίου Συνδέσμου Ψαλτριών προσκαλεί τις γυναίκες ψάλτριες που επιθυμούν να μετέχουν στον καλλιτεχνικό προγραμματισμό του 2020-2021, ο οποίος περιλαμβάνει μεταξύ άλλων δύο σημαντικές εμφανίσεις του συνόλου στην Πολωνία (τον Μάιο του 2020) και στη Μάλτα (τον Δεκέμβριο του 2020) σε συναυλίες με τη Νεκταρία Καραντζή, να δηλώσουν συμμετοχή στις...
29 Ιανουαρίου, 2020 - 22:00
Τελευταία ενημέρωση: 29/01/2020 - 21:44

Οι γυναίκες στο ψαλτήρι-Γυναικεία Βυζαντινή Χορωδία

Διαδώστε:
Οι γυναίκες στο ψαλτήρι-Γυναικεία Βυζαντινή Χορωδία

Η γυναικεία Βυζαντινή Χορωδία “ΨΑΛΤΡΙΕΣ” του Πανελληνίου Συνδέσμου Ψαλτριών προσκαλεί τις γυναίκες ψάλτριες που επιθυμούν να μετέχουν στον καλλιτεχνικό προγραμματισμό του 2020-2021, ο οποίος περιλαμβάνει μεταξύ άλλων δύο σημαντικές εμφανίσεις του συνόλου στην Πολωνία (τον Μάιο του 2020) και στη Μάλτα (τον Δεκέμβριο του 2020) σε συναυλίες με τη Νεκταρία Καραντζή, να δηλώσουν συμμετοχή στις ακροάσεις που θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 22 και την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου στην περιοχή του Χαλανδρίου.

Προϋποθέσεις συμμετοχής:

Στις ακροάσεις μπορούν να μετέχουν γυναίκες κάτοχοι πτυχίου ή διπλώματος Βυζαντινής Μουσικής αλλά και σπουδάστριες επιπέδου Δ και Ε έτους.
Οι μετέχουσες των ακροάσεων καλούνται να παρουσιάσουν δύο βυζαντινά μέλη δικής τους επιλογής.

Πληροφορίες – Αιτήσεις

Για πληροφορίες σε σχέση με τις ακροάσεις και τη διαδικασία αιτήσεων συμμετοχής μπορείτε να απευθύνεστε στο [email protected] στην κ. Γλυκερια Μπεκιαρη, Πρόεδρο του Πανελληνίου Συνδέσμου Ψαλτριών.

Μια πρωτοποριακή κίνηση που πραγματοποιήθηκε το 2013 με εμπνευστή την αναγνωρισμένη ερμηνεύτρια του βυζαντινού ορθόδοξου εκκλησιαστικού και ιερού, αρχέγονου μέλους, Νεκταρία Καραντζή, αποδίδει, χρόνο με τον χρόνο, ολοένα και περισσότερους καρπούς, σε έναν αμιγώς ανδροκρατούμενο χώρο. Η πολυετής αφοσίωση της Καραντζή και το διεθνούς ακτινοβολίας έργο στη γυναικεία ψαλτική συνέβαλε στην αναβίωση του αρχαίου όρου Ψάλτρια στη σύγχρονη εποχή.

Η ολοένα αυξανόμενη, κατά τα τελευταία χρόνια, συμμετοχή και προσέλευση των γυναικών στην εκμάθηση της ψαλτικής τέχνης, που ιστορικά είναι συνδεδεμένη με την ανδρική φωνή, και η επιτυχής ανάδειξη ενός ικανού αριθμού γυναικών διπλωματούχων της βυζαντινής μουσικής, που προσφέρουν τις υπηρεσίες και τις γνώσεις τους στην εκπαίδευση αλλά και στα ψαλτήρια, ιδιαιτέρως της επαρχίας, βρίσκει πλέον ουσιαστική αξιοποίηση και προσεγμένη πολιτιστική ανάδειξη μέσα από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ψαλτριών, το Σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που ίδρυσε η πρωτοπόρος υμνωδός Νεκταρία Καραντζή μαζί με την μαθήτριά της στη βυζαντινή εκκλησιαστική μουσική τέχνη, Γλυκερία Μπεκιάρη, σύζυγό του γνωστού καρδιολόγου και Διευθυντή της Καρδιολογικής Κλινικής του Ομίλου Υγεία – Μητέρα, Γιώργου Μπεκιάρη.

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ψαλτριών (ή Σύνδεσμος Ψαλτριών Ελλάδος) διαθέτει σήμερα μέλη από όλη την Ελλάδα αλλά και άλλες χώρες, αποτελώντας το πρώτο και μεγαλύτερο επίσημο όργανο πολιτιστικής εκπροσώπησης των γυναικών που ασχολούνται μουσικά και εκπαιδευτικά με τη βυζαντινή εκκλησιαστική μουσική. Ο σκοπός του Συνδέσμου είναι αμιγώς πολιτιστικός, με στόχο την διοργάνωση συναυλιών, ημερίδων, σεμιναρίων και επιμορφωτικών προγραμμάτων, δίνοντας πρωτίστως την ευκαιρία σε γυναίκες που ασχολούνται με τη βυζαντινή εκκλησιαστική μουσική -είτε πρόκειται για σπουδάστριες ή απόφοιτες Σχολών βυζαντινής μουσικής είτε για όσες αγαπούν απλώς την τέχνη του βυζαντινού μέλους- να γνωριστούν, να ανταλλάξουν απόψεις, να δραστηριοποιηθούν πολιτιστικά και να μετέχουν ενεργά στα επιμορφωτικά και καλλιτεχνικά προγράμματα του Συνδέσμου, αλλά και στην γυναικεία βυζαντινή χορωδία Ψάλτριες, η οποία ξεκίνησε να λειτουργεί το 2017. Από την ίδρυσή του, ο Σύνδεσμος Ψαλτριών Ελλάδος έτυχε της αμέριστης συμπαράστασης σημαντικών εκπροσώπων του ιεροψαλτικού χώρου όπως του Άρχοντα Μουσικοδιδασκάλου της ΜτΧ Εκκλησίας Θεόδωρου Βασιλικού, του Άρχοντα Πρωτοψάλτη της ΜτΧ Εκκλησίας Χαρίλαου Ταλιαδώρου και του Άρχοντα Μουσικοδιδασκάλου της ΜτΧ Εκκλησίας Χάρη Νταραβάνογλου.

Από τις 7 Ιουλίου 2018, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος εντάχθηκε στην Ομοσπονδία Συλλόγων Ιεροψαλτών Ελλάδος (ΟΜΣΙΕ), επί Προεδρίας Κωνσταντίνου Πολίτη, ως αρωγό μέλος, αποτελώντας ιστορικά τον πρώτο γυναικείο Σύλλογο που εντάσσεται στην Ομοσπονδία Ιεροψαλτών.

Ο Σύνδεσμος επίσης διαθέτει σήμερα μέλη και καλλιτεχνικούς εκπροσώπους σε όλη την Ελλάδα αλλά και τον κόσμο. Δίνει ιδιαίτερη σημασία στην ενίσχυση των γυναικών που ασχολούνται με τη βυζαντινή μουσική αλλά και αντίστοιχων γυναικείων χορωδιακών συνόλων που δραστηριοποιούνται σε νησιά, απομακρυσμένες περιοχές και επαρχία. Σχεδόν σε κάθε πόλη της Ελλάδας διαθέτει καλλιτεχνικούς εκπροσώπους με τους οποίους μπορούν να επικοινωνούν τα μέλη του Συλλόγου ανά τόπο. Το ίδιο ισχύει για το εξωτερικό, στο οποίο ο Σύνδεσμος δραστηριοποιείται με το κατοχυρωμένο διακριτικό σήμα «Women in Byzantine Music», διαθέτοντας μέλη και εκπροσώπους σε Ευρώπη, Αυστραλία και Αμερική.

Η επίσημη γυναικεία χορωδία του Συνδέσμου “Ψάλτριες”, έχει ήδη πραγματοποιήσει μια σειρά από επιλεγμένες εμφανίσεις εντός Αθηνών.

Έχει λάβει μέρος: στη σειρά ομιλιών «5+1 Λόγοι με μουσική», με θέμα «Θεός και Μουσική» του Βασίλη Τσαμπρόπουλου, του διεθνούς φήμης πιανίστα, συνθέτη, μαέστρου και καλλιτεχνικού διευθυντή της Μητροπολιτικής Συμφωνικής Ορχήστρας Αθηνών, η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου, σε εκδήλωση με τον κορυφαίο παραδοσιακό ερμηνευτή Χρόνη Αηδονίδη, σε συναυλίες του Ι. Ν. Αγίας Τριάδας Πετρούπολης και του Ι. Ν. Αγίου Αθανασίου Πολυδρόσου. Μετείχε επίσης ψάλλοντας σε ιερές ακολουθιες στο ψαλτήρι του Ι.Ν. Αγ. Αθανασίου Πολυδρόσου και στον Ι. Ν. Αγίας Βαρβάρας Αιγαλεω, κατόπιν της τιμητικής πρόσκλησης του θεοφιλεστατου Επισκόπου Φαναριου κ. Αγαθαγγελου, επ’ ευκαιρία της υποδοχής της εικόνας της Παναγίας του Τιχβιν. Έχει επίσης παρουσιάσει συναυλια Βυζαντινής Μουσικής παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου και έχει πλαισιώσει μουσικά την τελετή έναρξης του Συνεδρίου της Ελληνικής Βιβλικής Εταιρείας, παρουσία του Σεβασμιωτάτου Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνατίου.

Η Γυναικεία Βυζαντινή Χορωδία του Πανελληνίου Συνδέσμου Ψαλτριών πραγματοποιεί τις πρόβες της στο πολιτιστικό κέντρου του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου Πολυδρόσου και δέχεται αιτήσεις για νέα τακτικά μέλη στο e-mail του Συνδέσμου [email protected]

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων