08/07/2019 08/07/2019 Η 8η Ιουλίου εκάστου έτους έχει οριστεί από το Οικουμενικό Πατριαρχείο ως η κοινή ημέρα εορτασμού πάντων των Στρατιωτικών Αγίων. Οι περισσότεροι στρατιωτικοί Άγιοι είναι αυτοί που μαρτύρησαν κατά τους διωγμούς. Υπηρετούσαν σε στρατιωτικές μονάδες και είτε κλήθηκαν να προσφέρουν θυσίες στα είδωλα και αρνήθηκαν είτε διώχθηκαν για την πίστη τους είτε βλέποντας Χριστιανούς να...
08 Ιουλίου, 2019 - 18:24

Οι στρατιωτικοί Άγιοι

Διαδώστε:
Οι στρατιωτικοί Άγιοι

Η 8η Ιουλίου εκάστου έτους έχει οριστεί από το Οικουμενικό Πατριαρχείο ως η κοινή ημέρα εορτασμού πάντων των Στρατιωτικών Αγίων.

Οι περισσότεροι στρατιωτικοί Άγιοι είναι αυτοί που μαρτύρησαν κατά τους διωγμούς.

Υπηρετούσαν σε στρατιωτικές μονάδες και είτε κλήθηκαν να προσφέρουν θυσίες στα είδωλα και αρνήθηκαν είτε διώχθηκαν για την πίστη τους είτε βλέποντας Χριστιανούς να βασανίζονται πίστεψαν και αυτοί.

Οι Άγιοι στρατιώτες έχουν κατά καιρούς αναφερθεί και αναλυθεί απο πολλούς. Ένα κύριο και εξαιρετικό σύγγραμμα που αποτυπώνει ποιοι ήταν και πως υπηρέτησαν οι άγιοι στρατιωτικοί, είναι το βιβλίο του Γιάννη Σουλιώτη “Οι Άγιοι στρατιώτες: Εικόνες και βίοι”.

Μέσα απο μια ευρεία έρευνα και ανάλυση του συγγραφέα κατέληξε στην ανακάλυψη 416 επωνύμων Αγίων οι οποίοι ήταν στρατιωτικοί και άλλων 6000 ανωνύμων.

Η εικόνα των έφιππων στρατιωτικών Αγίων  

Η εικόνα με τους έφιππους στρατιωτικούς αγίους Γεώργιο, Δημήτριο, Θεόδωρο Tήρωνα και Θεόδωρο Στρατηλάτη, μια θεαματική ενυπόγραφη δημιουργία του φημισμένου ζωγράφου Mιχαήλ Δαμασκηνού, βρίσκεται στο Μουσείο Μπενάκη.

Aπό τους σημαντικότερους εκπρόσωπους της Kρητικής Σχολής, ο Δαμασκηνός ανανέωσε το εκφραστικό λεξιλόγιο της μεταβυζαντινής ζωγραφικής κατά το δεύτερο μισό του 16ου αι. με τη σχεδιαστική τόλμη και τη γόνιμη θητεία του στη δυτική τέχνη.

 

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων