15/05/2019 15/05/2019 Η λέξη χειροτονία σημαίνει “ανάταση των χειρών”. Με τον θεσμό, λοιπόν, της χειροτονίας, δηλαδή της επίθεσης των χειρών επί της κεφαλής του λαϊκού που θα εισέλθει στον κλήρο, καθώς και τις απαραίτητες ευχές του Επισκόπου τελείται η εξωτερική πλευρά του Μυστήριου. Η χειροτονία των ανωτέρων βαθμών του κλήρου λαμβάνει πάντα χώρα κατά τη διάρκεια της...
15 Μαΐου, 2019 - 20:53
Τελευταία ενημέρωση: 15/05/2019 - 20:54

Περί χειροτονίας: Λίγοι λόγοι απλοί

Διαδώστε:
Περί χειροτονίας: Λίγοι λόγοι απλοί

Η λέξη χειροτονία σημαίνει “ανάταση των χειρών”.

Με τον θεσμό, λοιπόν, της χειροτονίας, δηλαδή της επίθεσης των χειρών επί της κεφαλής του λαϊκού που θα εισέλθει στον κλήρο, καθώς και τις απαραίτητες ευχές του Επισκόπου τελείται η εξωτερική πλευρά του Μυστήριου.

Η χειροτονία των ανωτέρων βαθμών του κλήρου λαμβάνει πάντα χώρα κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, ενώ μία μόνο χειροτονία εκάστου βαθμού επιτρέπεται, ανά Λειτουργία.

Διάκονος και πρεσβύτερος χειροτονούνται από τον Επίσκοπο, ενώ ο Επίσκοπος από τουλάχιστον δύο. Επειδή όμως είναι συνοδικό σχήμα, σήμερα χειροτονείται με απόφαση της Συνόδου της Εκκλησίας. Κατά την αρχαία τάξη της Εκκλησίας απαιτείται και η συμφωνία του λαού.

Ο λαός συμμετέχει στην χειροτονία κραυγάζοντας «Άξιος!».

 

Εκ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών – Τα Μυστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας – www.iaathdigitalmuseum.gr

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων