08/06/2020 08/06/2020 Ο Ιερός Ναός της Αγίας Τριάδος  στο γραφικό χωριό των Λευκών της Πάρου, εορτάζει σήμερα ανήμερα του Αγίου Πνεύματος. Ο ναός της Αγίας Τριάδας είναι ο δεύτερος μεγαλοπρεπέστερος στην Πάρο, μετά την Εκατονταπυλιανή. Θεμελιώθηκε το 1830, σε σημείο που βρίσκονταν τρεις παλιότεροι μικροί ναοί, της Ανάληψης, του Αγίου Γεωργίου και της Αγίας Άννας. Αποπερατώθηκε, στη...
08 Ιουνίου, 2020 - 10:07
Τελευταία ενημέρωση: 08/06/2020 - 9:08

Στην Αγία Τριάδα στις Λεύκες της Πάρου

Διαδώστε:
Στην Αγία Τριάδα στις Λεύκες της Πάρου

Ο Ιερός Ναός της Αγίας Τριάδος  στο γραφικό χωριό των Λευκών της Πάρου, εορτάζει σήμερα ανήμερα του Αγίου Πνεύματος.

Ο ναός της Αγίας Τριάδας είναι ο δεύτερος μεγαλοπρεπέστερος στην Πάρο, μετά την Εκατονταπυλιανή. Θεμελιώθηκε το 1830, σε σημείο που βρίσκονταν τρεις παλιότεροι μικροί ναοί, της Ανάληψης, του Αγίου Γεωργίου και της Αγίας Άννας. Αποπερατώθηκε, στη σημερινή του μορφή, το 1835.

Ο μεγαλοπρεπής αυτός ναός της Πάρου είναι τρίκλιτη βασιλική, με υπερυψωμένη την οροφή του μεσαίου κλίτους. Στη δυτική όψη του υπάρχει πρόπυλο, το οποίο στηρίζεται σε τέσσερις διπλές μαρμάρινες κολώνες ιωνικού ρυθμού, με τοξωτά ανοίγματα στις τρεις πλευρές του, ενώ στην τέταρτη, στο βάθος του, βρίσκονται οι τρεις πύλες του ναού, από τις οποίες η μεσαία είναι ψηλότερη και μεγαλοπρεπέστερη. Πάνω απ’ αυτήν έχει εντοιχιστεί κεραμική απεικόνιση της Αγ. Τριάδας, έργο της αγγειογράφου Βιργινίας Φοίφα-Κυδωνιέως. Πάνω από το πρόπυλο βρίσκονται τα κατηχούμενα, δηλαδή ο γυναικωνίτης του ναού.

Υπερυψωμένα, δεξιά και αριστερά από την κεντρική πύλη, δεσπόζουν δύο επιβλητικά μαρμάρινα κωδωνοστάσια, εξαιρετικό δείγμα δουλειάς από επιδέξιους μαρμαρογλύπτες. Μαρμάρινοι είναι και οι τέσσερις διπλοί κίονες που στηρίζουν το πρόπυλο του ναού. Στην εσωτερική του πλευρά βρίσκονται οι τρεις πύλες. Πάνω από την κεντρική υπάρχει κεραμική απεικόνιση της Αγίας Τριάδος, έργο της γνωστής αγγειογράφου Βιργινίας Κυδωνιέως. Μπαίνοντας στον ναό, θα δείτε το κεντρικό κλίτος που σκεπάζεται από καμάρα και τα ακριανά με σταυροθόλια. Τα κλίτη χωρίζονται από δύο σειρές με τέσσερις μαρμάρινους κίονες. Μαρμάρινο είναι και το τέμπλο, με σκαλίσματα, δείγμα μεγάλης τέχνης Τηνιακού μαρμαρογλύπτη. Ενδιαφέρουσες και οι αγιογραφίες στο εσωτερικό, από αγιογράφους του 19ου αιώνα. Ο ναός της Αγίας Τριάδας είναι μνημείο που έχει κριθεί διατηρητέο από το υπουργείο Πολιτισμού.

Φωτογραφίες: Αποστόλης Παντελαίος

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων