21/05/2019 21/05/2019 Στις Ιερές ακολουθίες, που χοροστατεί Επίσκοπος, χρησιμοποιούνται δύο κηροπήγια εκ των οποίων το ένα έχει τρία κεριά και λέγεται «τρικέρι ή τρικήριο», και το άλλο δύο κεριά και λέγεται «δικέρι ή δικήριο». Στο τρικέρι δίνεται ο συμβολισμός του Τριαδικού Θεού, των τριών υποστάσεων (Πατήρ-Υιός και Άγιο Πνεύμα), και του Φωτός (Φως ο Πατήρ-Φώς ο Υιός-Φώς και...
21 Μαΐου, 2019 - 22:51
Τελευταία ενημέρωση: 21/05/2019 - 22:52

Τα δικηροτρίκηρα

Διαδώστε:
Τα δικηροτρίκηρα

Στις Ιερές ακολουθίες, που χοροστατεί Επίσκοπος, χρησιμοποιούνται δύο κηροπήγια εκ των οποίων το ένα έχει τρία κεριά και λέγεται «τρικέρι ή τρικήριο», και το άλλο δύο κεριά και λέγεται «δικέρι ή δικήριο».

Στο τρικέρι δίνεται ο συμβολισμός του Τριαδικού Θεού, των τριών υποστάσεων (Πατήρ-Υιός και Άγιο Πνεύμα), και του Φωτός (Φως ο Πατήρ-Φώς ο Υιός-Φώς και το Άγιο Πνεύμα).

Στο δικέρι δίνεται ο συμβολισμός των δύο φύσεων του Υιού, την θεία και την ανθρώπινη.

Τα δικηροτρίκηρα, τα οποία κρατούν οι Διάκονοι, συνοδεύουν τον Αρχιερέα σε όλες τις κινήσεις του κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας μέσα στον Ναό.

 

Εκ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών – Ορθόδοξη Λειτουργική – Τα Ιερά Σκεύη – www.iaathdigitalmuseum.gr

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων