15/04/2021 15/04/2021 Τα θεμέλια της περίφημης παλαιοχριστιανικής βασιλικής του Ιλισσού που ήταν αφιερωμένη στον εορτάζοντα άγιο Λεωνίδα Επίσκοπο Αθηνών. Επί της εξωτερικής πλευράς του βορείου τοίχου της υπήρχε το αποκαλούμενο ¨Μαρτύριο του Λεωνίδη¨, δηλαδή ένα υπόγειο προσκύνημα, όπου είχαν αποτεθεί τα Λείψανά του Αγίου. Τα απομεινάρια της βασιλικής βρίσκονται επί της οδού Αρδηττού, ανατολικά του αρχαιολογικού χώρου...
15 Απριλίου, 2021 - 13:00
Τελευταία ενημέρωση: 15/04/2021 - 12:16

Τα θεμέλια της παλαιοχριστιανικής βασιλικής του Ιλισσού

Διαδώστε:
Τα θεμέλια της παλαιοχριστιανικής βασιλικής του Ιλισσού

Τα θεμέλια της περίφημης παλαιοχριστιανικής βασιλικής του Ιλισσού που ήταν αφιερωμένη στον εορτάζοντα άγιο Λεωνίδα Επίσκοπο Αθηνών.

Επί της εξωτερικής πλευράς του βορείου τοίχου της υπήρχε το αποκαλούμενο ¨Μαρτύριο του Λεωνίδη¨, δηλαδή ένα υπόγειο προσκύνημα, όπου είχαν αποτεθεί τα Λείψανά του Αγίου.

Τα απομεινάρια της βασιλικής βρίσκονται επί της οδού Αρδηττού, ανατολικά του αρχαιολογικού χώρου του Ολυμπείου, ανάμεσα στις αθλητικές εγκαταστάσεις του Εθνικού Γυμναστικού Συλλόγου και του ανοικτού κολυμβητηρίου του Δήμου Αθηναίων. Ενώ τα περίφημα ψηφιδωτά και άλλα ευρήματα, έχουν μεταφερθεί στο Βυζαντινό Μουσείο.

Η παλαιότερη διασωθείσα γραπτή αναφορά για τον Άγιο Λεωνίδη, προέρχεται από την εμβληματική μορφή της Βυζαντινής Αθήνας, τον λόγιο επίσκοπο Αθηνών Άγιο Μιχαήλ Χωνιάτη , που συνέγραψε μάλιστα εγκώμια στον ιερομάρτυρα Λεωνίδα και τη Συνοδεία του.

ΠΗΓΗ: Fb Τιμόθεος Ηλιάκης

 

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων